05. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 05-02-04 b

Vladika Artemije prisustvovao molitvenom dorucku sa predsednikom SAD Busom u Vasingtonu

Vladika Artemije je istakao da je Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na Kosovu i Metohiji onemoguceno normalno funkcionisanje i da je zbog lose bezbednosne situacije neophodno da ugrozene svetinje ostanu pod zastitom snaga KFOR-a. "Bez pranji KFOR-a zivot mojih monaha u vecini manastira na Kosovu i Metohiji bice nemoguc i to medjunarodna zejednica ne sme da dopusti", naglasio je vladika Artemije u razgovoru sa uglednim americkim kongresmenima i senatorima.

ERP KiM Info-sluzba
Vasington - Gracanica, 5. januar 2003. godineDanas 5. februara 2004, u Vasingtonu, Vladika Artemije je ucestvovao u molitvenom dorucku koji je predsednik SAD Dzordz Bus priredio za blizu 4000 najuglednijih zvanica iz celog sveta. Za vreme dorucka, u svecanoj atmosferi hotela Kapitol Hilton na Aveniji Konektikat, Vladika Artemije je imao priliku da cuje zanimljiva izlaganja nekoliko uglednih americkih senatora i kongresmena koji su govorili o razlicitim savremene temama, cesto citirajuci delove Starog i Novog Zaveta.

Od srpskih predstavnika ovom znacajnom dogadjaju takodje su prisustvovali Prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic i g. Vuk Draskovic sa svojim suprugama, Rasim Ljajic i Vladimir Bozovic.

Vladika Artemije je iskoristio ovu znacajnu priliku i za niz neformalnih kontakata za uglednim zvanicama i predstavnicima americkog Kongresa i Senata, kako bi ih upoznao sa katastrofalnim stanjem ljudskih prava u juznoj srpskoj pokrajini koja je vec vise od cetiri i po godine pod privremenom upravom Misije UN.

Nakon moliltvenog dorucka vladika Artemije je danas takodje imao vise zvanicnih susreta sa americkim kongresmenima koje je detaljno upoznao sa sistematskim krsenjem ljudskih i verskih prava srpske zajednice posebno navodeci najnoviji primer manastira Svetih Arhangela ciji su monasi izlozeni nehumanom ponasanju pripadnika nemackog KFOR-a.

Vladika je takodje istakao da je Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na Kosovu i Metohiji onemoguceno normalno funkcionisanje i da je zbog lose bezbednosne situacije neophodno da ugrozene svetinje ostanu pod zastitom snaga KFOR-a. "Bez pranji KFOR-a zivot mojih monaha u vecini manastira na Kosovu i Metohiji bice nemoguc i to medjunarodna zejednica ne sme da dopusti", naglasio je vladika Artemije.

Nakon osam godina upornog rada na misiji mira i razumevanja, vladika Artemije je i ove godine bio rado primeljen i saslusan od strane uticajnih predstavnika administracije i Kongresa SAD koji su zeleli da iz prve ruke cuju svedocenje o stanju ljudskih i verskih prava u juznoj srpskoj pokrajini.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service