05. januar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 05-01-04

Eparhija rasko-prizrenska otvoreno odbacuje izjavu glasnogovornika KFOR-a

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 6. januar 2003. godine


Na jucerasnjoj pres konferenciji portparlol KFOR-a Kris Tompson izjavio je da ukidanje kontrolnog punkta i obezbedjenja manastiru Sv. Arhangeli kod Prizrena "nije u vezi sa incidentom 21. januara". On je na konferenciji za novinare rekao da je "u skladu sa ocenom da je bezbednost na Kosovu zadovoljavajuca" donesena odluka o prenosu ovlascenja KFOR-a na Kosovsku policijsku sluzbu zbog cega je uskracena pratnja monasima" u Svetim Arhangelima.

Vladika Artemije upoznao americke kongresmene o problemima monaha Sv. Arhangela

Izjava porparola KFOR-a je ne samo kontradiktorna sa postojecom situacijom na terenu vec  predstavlja otvorenu pretnju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na Kosovu i Metohiji cvrst je stav Eparhije rasko-prizrenske. Povodom necuvenog ponasanja nemackog KFOR-a u Prizrenu vladika Artemije je o ovom problemu danas govorio pred predstavnicima americkog kongresa navodeci da se  bezbednosna situacija za Crkvu nimalo nije poboljsala i da je Crkva izlozena ne samo napadima albanskih ekstremista nego i nerazumevanju i nehumanom odnosu pojedinih predstavnika nemackog KFOR-a.

"Napadi na nase crkve su svakodnevna realnost. Samo u toku zadnjih mesec dana dva nasa hrama su napadnuta, jedan je opljackan i oskrnavljen, a na drugom je zapaljen zvonik. UNMIK i Kosovska policija su se pokazali nesposobnim da istraze ne samo ova dva slucaja vec i jeda od 112 slucajeva rusenja ili skrnavljenja crkava na Kosovu i Metohiji nakon dolaska mirovne misije. U njih nemamo poverenja i nase je misljenje da nase ugrozene svetinje moraju da ostanu pod vojnom zastitom KFOR-a", izjavio je vladika Artemije.

"Bezbednost na Kosovu i Metohiji za svetinje i predstavnike SPC ne postoji jer je Crkva dalje izlozena napadima i provokacijama, sto najbolje svedoci pokusaj javnog linca nad monasima Sv. Arhangela u Djakovici 21. januara, pljacka pomocne zgrade pored crkve Bogorodice Ljeviske, napad na autobus pravoslavnih vernika u Decanima na sam dan Bozica kao i paljenje zvonika pravoslavne crkve u Stimlju. Nase svestenstvo i monastvo nije u mogucnosti da ima slobodan pristup svojim vernicima, da posecuje svoje hramove, groblja sto onemogucava normalno funkcionisanje Crkve i minimum verskih prava srpskog naroda u Pokrajini", izjavio je vladika Artemije u telefonskom javljanju ERP KIM Info-sluzbi.

Oliver Ivanovic upoznao predstavnike ministarstva spoljnih poslova Nemacke sa odnosom nemackog KFOR-a prema SPC

Eparhija rasko-prizrenska je obavestena da je jucer clan koalicije POVRATAK Oliver Ivanovic imao sastanak sa predstavnicima Nemackog ministarstva inostranih poslova kojima je preneo veliku zabrinutost zbog ponasanja nemackog KFOR-a koje direktno ugrozava opstanak ne samo manastira Sv. Arhangeli vec i srpskog naroda prizrenskog kraja kao i mogucnost povratka prognanika.

Ukoliko ode KFOR trazimo povratak "srpskog personala" po Rezoluciji 1244

Ukoliko KFOR namerava da ukine zastitu pravoslavnih manastira i hramova u zonama koje su posebno izlozene opasnosti i koje su u potpuno albanskom okruzenju, Eparhija ce traziti od vlade Srbije i najvisih predstavnika SCG da od UNMIK-a zahteva aktiviranje stavke Rezolucije SB UN 1244 (Aneks 2, tacka 6) u kojoj se jasno i decidno pominje mogucnost povratka dogovorenog broja "srpskog i jugoslovenskog personala" koje ce obezbediti prisustvo uz srpske kulturno-istorijske spomenike. Mogucnost da se zastita najvaznijih pravoslavnih svetinja, posebno manastira, preda u ruke KPS ili UNMIK policije je neprihvatljiva zbog dosadasnjeg neuspeha policije da pronadje ijednog pocinioca napada na 112 pravoslavnih crkava i nemogucnosti da se obezbedi efikasna zastita.

U protivnom Crkva ce biti prinudjena da zatvori svoje manastire zbog nespremnosti snaga KFOR-a da obezbede potrebnu zastitu najvaznijih kulturno-istorijskih spomenika.

Nemci danas odbili monasima pratnju za nabavku hrane

Odluka nemackog KFOR-a o ukidanju pratnji za monahe manastira Svetih Arhangela koji vise nisu u mogucnosti da posecuju verni narod u Prizrenu i pruzaju im duhovne usluge danas je potvrdjena na delu. Na molbu jeromonaha Benedikta Preradovicca, zamenika igumana manastira Sv. Arhangela, da im se omoguci pratnja do manastira Visokih Decana radi nabavke potrebnih namirnica i vina za Svetu Liturgiju, pripadnici nemackog KFOR-a su hladno odgovorili da nisu vise nadlezni za to pitanje i da se monasi ubuduce obracaju Albancima u Kosovskoj policiji.

Iako je Eparhija vise puta apelovala na predstavnike Brigade u Prizrenu da posete monahe i sa njima razgovaraju po postojecim problemima nakon potpukovnika Brinkmana koji je izneo citav niz arogantnih stavova u razgovoru sa igumanom Germanom monahe u Prizrenu nije posetio niko od nadleznih oficira nemackog KFOR-a. Monasi kazu da ih je danas posetila samo grupa predstavnika americkog KFOR-a koji su zeleli da provere da li monasi dobijaju pratnje i da li se dostavlja hrana dezurnom svesteniku u zgradi vladicanskog dvora, na sta su monasi odgovorili odrecno.

Predstavnici Pravoslavne Crkve iz SAD samoinicijativno doneli hranu monahu u Prizren

Danas su predstavnici humanitarne organizacije Pravoslavne Crkve iz SAD postili vladicanski dvor u Prizrenu i doneli hranu protosindjelu Mironu Kosaccu koji je vec nekoliko dana izlozen izgladnjivanju od strane pripadnika nemackog KFOR-a koji mu ne daju hranu iako bacaju svu preostalu hranu koja ostaje iza njih.

"Ovo je strasan primer nehumanog ponasanja prema jednom pravoslavnom svesteniku", izjavila je za ERP KIM Info-sluzbu predstavnica organizacije Nancy Colakovicc iz Cikaga.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service