01. februar 2004. god.

Info-bilten ERP KiM 31-01-04

Vladika Artemije razgovarao sa zvanicnicima Stejt Departmenta

Nase ucestvovanje u institucijama sada iskljucivo zavisi od medjunarodne zajednice koja treba da ponudi nesto konkretno, vidljivo i merljivo za nas narod. U protivnom ucesce u institucijama ce voditi ka daljem iseljavanju Srba. Spremni smo da ucestvujemo, samo ukoliko bi to osiguralo opstanak srpskog naroda, ali ne i da bismo davali legitimitet privremenim institucijama - takvim putem se vise ne moze ici, rekao je vladika Artemije u razgovoru sa zvanicnicima Stejt Departmenta


ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 01. februar 2003. godineVladika rasko-prizrenski Artemije, koji boravi u visednevnoj poseti SAD, u petk popodne imao je 45-minutni sastanak sa zvanicnicima Stejt Departmenta: z
amenikom drzavnog sekretara Ketlin Stivens (Kathleen Stephens), zamenikom direktora za Kosovo Majkl Boshartom (Michael Bossheart) i ekspertom za pitanja Srbije i Crne Gore Terezom Grensik (Theresa Grencik)

Vladika Artemije je u svom uvodnom izlaganju napomenuo da je dosao u SAD kako bi obnovio svoje ranije kontakte sa americkim zvanicnicima i upoznao ih sa teskim polozajem u kojima zive kosovski Srbi:

"Na Kosovu i Metohiji dosta se toga promenilo, ali ne za sve gradjane. Rezolucija 1244 garantuje bezbedan zivot svima, ali u poslednjih 5 godina ona se ispunjava samo na korist kosovskih Albanaca.  Za Srbe, medjutim, nema sustinskih promena. Dve trecine Srba su i dalje u progonstvu, ubijeno je i kidnapovano skoro 2000 lica. Jedna trecina Srba koji su ostali u Pokrajini zive u enklavama koje podsecaju na geta. Van svojih enklava oni nemaju slobodu zivota, kretanja, slobodan pristup zdravstvenoj zastititi i obrazovnim institucijama. Mnogi su ostali bez posla jer su otpusteni iz institucija, a oni kojii poseduju zemlju cesto ne mogu da je obradjuju zbog nedostatka bezbednosti", objasnio je vladika.

U nastavku razgovora vladika je posebno dodao da ga posebno pogadja sto je "unisteno ili osteceno 112 crkasva i manastira koje su prezivele 500 godina otomanske vlasti, a nisu mogli da opstanu ni jednu godinu pod medjunarodnom upravom".

"Mi ocekujemo, rekao je vladika zvanicnicima Stejt Departmenta, samo objektivan i nepristrasan stav medjunarodne zajednice, kao i iste standarde za sve stanovnike. To se pre svega odnosi na povratak 250.000 prognanika od kojih se samo nekoliko stotina vratilo na Kosovo. U medjuvremenu mnogi odlaze u strahu od napada, jer se ubistva i pljacke nastavljaju. U takvim uslovima veoma je tesko ostati na svojim ognjistima", zakljucio je vladika.

Zamenik drzavnog sekretara gdja. Ketlin Stivens zahvalila se vladiki na njegovoj toleranciji i podrsci principu multietnicnosti i rekla da su SAD sa saveznicima i dalje angazovani na Kosovu jer jos dosta toga treba da se uradi. Priznajuci da je unistavanje verskih objekata zlocin protiv civilizacije gdja. Stivens je istakla da se treba posebno posvetiti standardima i izgradnji multietnickog Kosova uz saradnju svih zajednica. Ona je potvrdila da je narocito vazan povratak raseljenih lica i da ce u ovoj godini posebni fondovi biti izdvojeni za povratak. Zamenik drzavnog sekretara je istakla da bi bilo veoma znacajno da vladika javno podrzi ucesce srpskih predstavnika u sprovodjenju standarda, bez obzira na jos teske uslove zivota srpske zajednice.

Odgovarajuci na pitanje ucesca srpskih predstavnika u sprovodjenju standarda za Kosovo i Metohiju, vladika Artemije je istakao da su i pre ovog najnovijeg dokumenta Srbima davana brojna obecanja i da su oni  pokazali volju da ucestvuju u institucijama. "Slusali smo vasa obecanja i prenosili ih nasem narodu, ali ona su nazalost ostala neispunjena i nisu postignuti konkretni rezultati", izjavio je vladika dodavsi: "Cak naprotiv, umesto poboljsanja uslova zivota, sitaucija se pogorsava i nas narod je izgubio poverenje".

"Nase ucestvovanje u institucijama sada iskljucivo zavisi od medjunarodne zajednice koja treba da ponudi nesto konkretno, vidljivo i merljivo za nas narod. U protivnom ucesce u institucijama ce voditi ka daljem iseljavanju Srba", objasio je vladika svojim sagovornicima. "Spremni smo da ucestvujemo, samo ukoliko bi to osiguralo opstanak srpskog naroda, ali ne i da bismo davali legitimitet privremenim institucijama - takvim putem se vise ne moze ici", zakljucio je vladika Artemije.

Na kraju razgovora vladika Artemije je insistirao da administracija SAD napravi uticaj na kosovske Albance koji treba da omoguce Srbima normalan i dostojanstven zivot. "Ne mozemo da ucestvujemo u izgradnji zajednickih institucija na sopstvenu stetu. Nijedan srpski predlog u Parlamentu nije usvojen, a mi tom istom parlamentu dajemo legitimitet na svoju stetu." Vladika se takodje pozalio na neiskrenost albanskih politickih lidera:"Obecali su nam da ce iz vladinih fondova dati novac za obnovu barem jednog porusenog manastira i evo vec dve godine nista se ne desava - nijedna nasa crkva nije obnovljena."

Razgovor je zavrsen obostranom spremnoscu na dalje kontakte kako bi se pronasla najoptimalnija resenja.

Nakon razgovora sa zamenikom drzavnog sekretara, vladika Artemije sa saradnicima je ucestvovao u okruglom stolu kome su s americke strane prisustvovali zamenik direktora za Kosovo, Majkl Boshart sa drugim predstavnicima Stejt Departmenta angazovanim na pitanju Kosova. Razgovaralo se o pitanjima bezbednosti, ucesca u institucijama, sprovodjenju standarda, kao i o saradnji verskih zajednica na Kosovu i Metohiji u iznalazenju zajednickih resenja.

Po zavrsetku sastanaka u Stejt Departmentu vladika Artemije je dao ekskluzivnu izjavu za ERP KIM Info-sluzbu povodom pitanja tzv. standarda za Kosovo:

"Nametanje UNMIK-ovih standarda za Kosovo, bez prihvatanja srpskih primedbi, otvara put ka potpunoj albanizaciji i secesiji juzne srpske pokrajine, sto ce neizbezno doneti dugotrajnu nestabilnost i konflikte sirom Balkana i Evrope.

Umesto jednog apstraktnog plana srpska zajednica na Kosovu i Metohiji ocekuje jasno merljive i konkretno proverljive standarde, kao i odredjen vremenski okvir za njihovo sprovodjenje. To se pre svega odnosi na efikasnu realizaciju povratka prognanih Srba i ostalih ne-Albanca, postovanje individualnih i kolektivnih prava, zastitu srpske privatne imovine i drzavne imovine Republike Srbije, efikasniju zastitu srpskog duhovnog i kulturnog nasledja, kao i zaustavljanje nezakonitog procesa privatizacije. Nazlost ove zahteve srpske strane UNMIK ne samo da nije prihvatio vec se Srbi jos optuzuju zbog opstruktivnog ponasanja"

Ne zelimo "manjinska" prava u zamenu za suverenitet Srbije

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji zeli slobodan i dostojanstven zivot, ali ne moze da prihvati ponudu nekih apstraktnih "manjinskih prava" u zamenu za suverenitet Srbije i to u drustvu koje kosovski Albanci kroje iskljucivo za svoje potrebe i interese. U dokumentu "Kosovski Standardi" koji prakticno negira sustinske elemente suvereniteta SCG i Rezolucije 1244 u osnovi se prejudicira secesija juzne srpske pokrajine i pa ovaj plan kao takav mora biti sto pre revidiran kako bi bio prihvatljiv za srpsku stranu", izjavio je vladika Artemije za ERP KIM info-sluzbu.

 


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2004, ERP KIM Info-Service