23. decembar 2003.

Info-bilten ERP KiM 23-12-03

Odrzana sednica Odbora Svetog Arhijerejskog Sabora SPC za Kosovo i Metohiju


Informativna sluzba
Srpske pravoslavne crkve
Beograd, 23. decembar 2003. godineSAOPSTENJE SA SEDNICE ODBORA SVETOG
ARHIJEREJSKOG SABORA SPC ZA KOSOVO I METOHIJUOdbor Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve za Kosovo i Metohiju, kojem je predsedavao Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Pavle, odrzao je svoju sednicu 23/10. decembra 2003. u Srpskoj Patrijarsiji u Beogradu, na kojoj je razmatrao najnovije stanje u ovoj juznoj Srpskoj Pokrajini. Konstatovano je da je stanje bezbednosti zivota, ljudskih prava, slobode kretanja i rada, povratka Srba, zastite crkveno-narodnih Svetinja i imovine - isto, na zalost u nepovoljnom smislu, evo vec vise od cetiri godine od kako je Kosovo i Metohija pod ingerencijama Medjunarodne zajednice.

Odbor deli veliku zabrinutost sa Srpskom zajednicom i Srpskom Crkvom na Kosovu i Metohiji zbog nametanja UNMIK-ovih standarda o Kosovu i Metohiji (bez prihvatanja srpskih stavova o tim standardima), kojima se potpuno ignorise Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 i otvara siroki put potpunoj albanizaciji i otcepljenju Kosova i Metohije, cime se otvara Pandorina kutija daljeg sirenja ultranacionalisticke ideje "Velike Albanije", koja bi, realizovana po fazama donela trajnu nestabilnost i neminovne sukobe u sirem regionu Balkana i Evrope. Srpska strana na Kosovu i Metohiji trazi ne samo deklarativne "standarde", nego jasno merljiva i konkretno proverljiva ostvarenja i rokove njihovog sprovodjenja. Ovde se pre svega misli na delotvorno ostvarenje povratka prognanih i raseljenih lica na Kosovo i Metohiju, i to najmanje u dvotrecinskom procentu. Dalje, Odbor zahteva postovanje licnih, ljudskih, nacionalnih i imovinskih prava, zastitu crkveno-narodne i kulturne bastine Srpskog naroda i drzave Srbije, povratak nezakonito oduzete imovine, preispitivanje ubrzanog procesa privatizacije, i drugo.

Odbor podseca da je Srpska Crkva objavila svoj Memorandum o Kosovu i Metohiji, koji je jedan ljudski, posten i hriscanski iznet dokument o stvarnom problemu Kosova i Metohije. Memorandum je podrzan od strane Srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, drzave Srbije i Drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, kao i od uglednih i mudrih ljudi u Evropi i svetu.

Odbor takodje podseca da je drzava Srbija izdala Deklaraciju o Kosovu i Metohiji, koju je podrzala i Srpska Crkva, kao i Drzavna zajednica Srbija i Crna Gora. Sada je Koordinacioni centar Srbije i Crne Gore i drzave Srbije, na celu sa gospodinom Nebojsom Covicem, doneo Rezoluciju o zastiti srpskih nacionalnih interesa i prava Republike Srbije na Kosovu i Metohiji (u sedam tacaka, od 17. decembra 2003. godine), koju je podrzala Eparhija Rasko-prizrenska i Kosovsko-metohijska, pa je i ovaj Odbor podrzava.

Jer, kako rece Episkop Rasko-prizrenski i Kosovsko-metohijski G. Artemije:

"Srpski narod na ovim prostorima zeli slobodan i dostojanstven zivot, ali ne moze da prihvati da mu se u zamenu za Otadzbinu ponude neka apstraktna manjinska prava u drustvu koje kosovski Albanci kroje iskljucivo po svojoj meri i u skladu sa svojim interesima. Dokument Standardi za Kosovo, u kome se ni recju ne pominje suverenitet Srbije i Crne Gore i sustinski elementi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, prejudicira u svojoj osnovi secesiju juzne srpske pokrajine, i kao takav hitno treba da se revidira da bi bio prihvatljiv i za Srpsku zajednicu.

Neistinita je i zlonamerna tvrdnja nekih medjunarodnih i domacih dusebriznika da Srbija ne moze u Evropu i svet sa Kosovom i Metohijom. Upravo bez Kosova i Metohije i sa otvorenim procesom dalje teritorijalne dezintegracije Juzna Pokrajina bi neizbezno dozivela secesiju, Srbija svoje istorijsko samoubistvo, a Srpski narod bi izgubio svoje istorijske korene i temelj svog duhovnog i nacionalnog bica".

Odbor Svetog Arhijerejskog Sabora je zapanjen pristrasnoscu odgovornih faktora Medjunarodne zajednice prema Albanskoj zajednici na Kosovu i Metohiji. Oni svojim ponasanjem ignorisu Srbe i ostale ljude i zajednice koji tamo vekovima zive. Odbor je takodje zabrinut zbog neaktivnosti UNMIK-a na rasvetljavanju mnogobrojnih zlocina (posebno ubijenih i kidnapovanih Srba i drugih), kao i rusenju i skrnavljenju srpskih Crkveno-narodnih Svetinja (najnoviji primeri ponovnog skrnavljenja crkve u Susici, napadi na crkvu u Pristini, i eksplozija bombe u crkvi u Urosevcu).

Odbor takodje sa zaloscu konstatuje da je primetna sve veca antisrpska i antipravoslavna delatnost Rimokatolicke Crkve na Kosovu i Metohiji, kojom Ibrahim Rugova nastoji da uvuce u svoje planove za otcepljenje Kosova i Metohije i samog Rimskog papu, cime se dodatno komplikuje i onako slozeno kosovsko-metohijsko pitanje.

Odbor Kosova i Metohije apeluje na odgovorne u Medjunarodnoj zajednici, konkretno na visokog predstavnika UN g. Holkerija, ali i na same Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti, da pokazu svoju elementarnu ljudsku cast, nepristrasnost i humanost, prema svim vekovnim ziteljima Kosova i Metohije podjednako, i da svojim ishitrenim resenjima ne otezaju tragiku Kosova i Metohije u sadasnjosti i u skoroj i daljoj buducnosti; dakle, da ne namecu jednostrana i nepravedna resenja koja ce biti izvor novih i nesagledivih nemira i necovestava na ovim prostorima.

Pred parlamentarne izbore u Srbiji Odbor Sabora Srpske Pravoslavne Crkve stavlja na dusu i savest svim strankama u Srbiji, ali i na Kosovu i Metohiji, da boreci se za demokratsku i slobodnu Srbiju u Evropi i svetu ni pod kojim uslovima ne pristanu na ponude ili ucene; da ne pristanu na Srbiju osakacenu bez Kosova i Metohije; da svoje partijske interese podrede interesima Naroda i Otadzbine; da ne manipulisu unesrecenim Srbima na Kosovu i Metohiji ili onima raseljenim Kosovcima po Srbiji; da budu na visini Kosovskog zaveta, u ime kojeg je veliki Vozd Karadjordje pre ravno dva veka poceo oslobadjanje Srbije.

Bracu i decu na cesto raspinjanom, ali i uvek vaskrsavajucem Kosovu i Metohiji pozivamo na mir i slogu, na ljubav i covecnost prema svima, zeleci im i u takvom teskom stanju u kojem docekuju Bozic i Novu godinu, radost vitlejemskih pastira i svetlost vitlejemske Zvezde sklonjenoga u pecinu Nebeskog Izbeglice - Hrista Spasitelja svakog ljudskog bica, svih naroda i sve tvorevine.
 


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service