18. decembar 2003.

Info-bilten ERP KiM 18-12-03

Saopstenje Eparhije rasko-prizrenske povodom apela predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju dr. Nebojse Covica

Odgovoran i cvrst stav o Kosovu i Metohiji otvara vrata za svetliju buducnost Srbije


Srpska pravoslavna Eparhija rasko-prizrenska
i kosovsko-metohijska

 

Saopstenje za stampu
Manastir Gracanica, December 18, 2003

Epahrija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska odlucno podrzava jucerasnji apel predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju dr. Nebojse Covica
svim strankama ucesnicima u izborima za Narodnu skupstinu Srbije i nosiocima izbornih lista, pozivajuci ih da potpisu Rezoluciju o zastiti srpskih nacionalnih interesa i prava Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

Predlozeni teskt Rezolucije u sedam tacaka je dokument oko koga bi trebalo da se objedine svi politicki faktori u Srbiji i na taj nacin nedvosmisleno poruce domacoj i medjunarodnoj javnosti da razvoj demokratskih procesa u Srbiji ne podrazumeva teritorijalno rasparcavanje drzavne teritorije i odricanje od Kosova i Metohije, vec njeno ocuvanje kao neotudjivog dela Srbije.

Srpski narod na ovim prostorima zeli slobodan i dostojanstven zivot, ali ne moze da prihvati da mu se u zamenu za otadzbinu ponude neka apstraktna "manjinska prava" u drustvu koje kosovski Albanci kroje iskljucivo po svojoj meri i interesima. Dokument "Standardi za Kosovo", u kome se ni recju ne pominje suverenitet SCG i sustinski elementi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, u svojoj osnovi prejudicira secesiju juzne srpske pokrajine i kao takav hitno mora da se revidira kako bi bio prihvatljiv i za srpsku zajednicu.

Neistinita je i zlonamerna tvrdnja nekih medjunarodnih i domacih "dusebriznika" da Srbija ne moze u Evropu i svet sa Kosovom i Metohijom. Upravo bez Kosova i Metohije i sa otvorenim procesom teritorijalne dezintegracije, koju bi secesija juzne pokrajine neizbezno otvorila, Srbija bi izvrsila svoje istorijsko samoubistvo, a srpski narod izgubio svoje najdublje istorijske korene koji predstavljaju temelj njegovog duhovnog i nacionalng bica.

Nakon svih ovih teskih ratnih i poratnih godina sasvim je jasno da ukoliko albanski nacionalisti ostvare svoj san o nezavisnom i albanskom Kosovu, dugorocni opstanak srpskog naroda i ocuvanje nasih legitimnih kulturno-istorijskih prava na ovim prostorima nece biti moguce. Zato je borba za ocuvanje drzavnog suvereniteta i uspostavljanje jednog pravednog drustva za sve gradjane Pokrajine, bez obzira na njihovo etnicko ili versko poreklo, jedini put da se ocuva multietnicnost Kosova i Metohije kao sastavnog dela demokratske i multietnicke drzave Srbije.

Stoga Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska snazno apeluje na sve stranke ucesnike u predstojecim izborima za Narodnu skupstinu Srbije pred svojim gradjanima pokazu svoju nacionalnu i politicku odgovornost i da bez obzira na postojece politicke razlike potpisu predlozenu Rezoluciju. Potpisnike Rezolucije takodje pozivamo da sutra, kao clanovi nove Skupstine Srbije, ostanu dosledni principima koje su javno podrzali i svoje reci potvrde odgovarajucim delima.

Pokazimo svetu da Srbi ipak umeju da se sloze kada su u pitanju vitalni interesi naroda i drzave! Pokazimo da buducnost drzavne zajednice Srbije i Crne Gore kao i celog Balkana nije u stvaranju etnicki cistog albanskog Kosova i daljem unistavanju hriscanskog nasledja koje predstavlja temelj evropske civilizacije i kulture.

U onoj meri koliko sami budemo postovali svoju drzavu i njen suveretnitet u toj meri ce nas postovati i citav demokratski svet kao ozbiljnu pravnu drzavu.

+ARTEMIJE
Episkop rasko-prizrenski
i kosovsko-metohijski


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service