13. decembar 2003.

Info-bilten ERP KiM 13-12-03


Hram sv. Cara Urosa u Urosevcu, podignut 1933. godine

Eksplozija u porti crkve Sv. Urosa u Urosevcu

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska najostrije osudjuje sinocnji napad na crkvu Sv. Urosa u Urosevcu.


Gracanica, 13 decembar 2003.

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska najostrije osudjuje sinocnji napad na crkvu Sv. Urosa u Urosevcu.

Prema izjavi zvanicnog predstavnika grckog KFOR-a nepoznato lice je sinoc oko 20.00 casova bacilo eksplozivnu napravu (najverovatnije rucnu granatu) u portu srpske pravoslavne crkve Sv. Urosa u Urosevcu. Granata je pala nedaleko od punkta grckih vojnika i na svu srecu niko od njih nije povredjen. Od eksplozije je razbijen jedan prozor na crkvi i osteceno je jedno vozilo KFOR-a koje je bilo parkirano pred crkvom. Kosovska policija vrsi dalju istragu

Eparhija sa zaljenjem konstatuje da se nastavljaju napadi albanskih ektremista na svetinje SPC na Kosovu i Metohiji. Od leta 1999 do danas bilo je nekoliko slicnih napada na ovaj hram i da crkva Sv. Urosa nije pod stalnom zastitom KFOR-a verovatno bi vec bila unistena kao i ostale srpske pravoslavne crkve u podrucju Urosevca i Nerodimlja.

Eparhija koristi priliku da zahvali pripadnicima grckog KFOR-a na njihovoj poztvovanosti i trudu da sacuvaju ovaj hram, kao i njihovoj brizi za nekolicinu preostalih starih Srba koji jos zive u ovom gradu, zatvoreni vise od cetiri godine u svojim domovima.

Crkva Sv. Cara Urosa je podignuta izmedju 1929 i 1933 godine i predstavlja jedan od najlepsih srpskih pravoslavnih hramova podignutih izmedju dva svetska rata na Kosovu i Metohiji. Crkva je posedovala bogatu kolekciju ikona i vredan rezbareni ikonostas iz 19 veka Albanski ekstremisti su u junu 1999 godine provalili u crkvu i opljackali i unistili jedan deo inventara podmetnuvsi vatru od koje je ostecen ikonostas. Takodje su oskrnavljeni i okolni grobovi kao i spomen ploca vojnicima Balkanskih ratova. Od leta 1999 ova crkva je pod stalnom zastitom snaga KFOR-a.

Vidi vise o crkvi u publikaciji Raspeto Kosovo:
/ckos/ckos18.jpg


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service