11. decembar 2003.

Info-bilten ERP KiM 11-12-03

Sadrzaj:

1. Saopstenje Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske povodom dokumenta o standardima na Kosovu - "Holkeri Srbima nudi rog za svecu"

2. Srpski prognanici iz Kline i dalje u neizvesnosti - "I dalje zelimo da se vratimo u svoje domove".

Saopstenje Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske
 povodom
dokumenta o standardima za Kosovo i Metohiju

Holkeri Srbima nudi "rog za svecu"

Eparhija rasko-prizrenska: Rec je o reviziji Rezolucije SB UN 1244 koji srpski narod na Kosovu i Metohiji tretira kao nacionalnu manjinu u jednoj para-drzavnoj tvorevini bez ikakvih institucionalnih veza sa Srbijom i Crnom Gorom.

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica 11. decembar 2003

Dokument "Standardi za Kosovo" koje je jucer u Pristini predstavio javnosti sef UNMIK-a Hari Holkeri predstavlja najvecim delom reduciranu verziju radnog teksta s kraja novembra meseca u kojoj gotovo nijedan sustinski predlog Vlade Srbije i srpskih predstavnika u kosovskim institucijama nije uvazen.

Rec je o dokumentu koji predstavlja skup apstraktnih ideja bez jasno definisanog mehanizma merljivosti standarda, koji srpski narod na Kosovu i Metohiji tretira kao nacionalnu manjinu u jednoj para-drzavnoj tvorevini, koja se vec vise od cetiri godine gradi mimo Rezolucije 1244.

U dokumentu se ne pominje nikakva institucionalna veza Kosova i Metohije sa SCG, iako Rezolucija SB 1244 kao osnovni zadatak UNMIK-a pretpostavlja uspostavljanje "sustinske autonomije Kosova u okviru SRJ (SCG)". Takodje, u tekstu o standardima nema ni posebnih provizija o povratku "srpskog personala" na granice i u blizinu kulturno-istorijskih spomenika, a ne ostavlja se nikakva mogucnost nadleznim institucijama Srbije da se bave zastitom srpske kulturne bastine u svojoj juznoj Pokrajini.

Posebno su nedovoljno definisani standardi vezani za povratak prognanika i efikasnu istragu pocinjenih etnickih zlocina nad srpskim i ostalim ne-albanskim stanovnistvom za vreme uprave UNMIK-a.

Imajuci sve ovo u vidu pred nama je dokument koji predstavlja jos jedan korak ka uspostavljanju nezavisne albanske drzave - Kosovo -  u kojoj, imajuci u vidu dosadasnje ponasanje albanskih lidera i njihovih pristalica, dugorocni opstanak srpskog naroda nece biti realno moguc, pogotovo kada se jednog dana povuku misija UN i snage KFOR-a.

Vlada Srbije i srpski predstavnici u institucijama Kosova i Metohije niposto ne bi trebalo da ucestvuju u legalizaciji jednog ovakvog dokumenta, koji de facto prepravlja Rezoluciju 1244 i vodi ka konacnom ukidanju suvereniteta SCG na ovim prostorima. Potrebno je preduzeti hitnu diplomatsku akciju sirokih razmera kako bi se sprecila dalja albanizacija juzne srpske pokrajine i misija UN i KFOR-a na Kosovu i Metohiji konacno vratila u okvire Rezolucije 1244.

Srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji nisu potrebni nekakvi apstraktno definisani manjinski standardi, koji se u potpunosti ne primenjuju ni u razvijenijim evropskim drzavama, vec pre svega jasno definisan institucionalni okvir, u granicama Srbije, koji ce omoguciti dugorocan opstanak srpskog naroda na ovim prostorima i efikasnu zastitu njegove bogate kulturno-istorijske bastine.


Srpski prognanici iz Kline u iscekivanju - "I dalje zelimo da se vratimo u svoje domove"

Eparhija rasko-prizrenska: Rec je o reviziji Rezolucije SB UN 1244 koji srpski narod na Kosovu i Metohiji tretira kao nacionalnu manjinu u jednoj para-drzavnoj tvorevini bez ikakvih institucionalnih veza sa Srbijom i Crnom Gorom.

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica 11. decembar 2003

Episkop rasko-prizrenski Artemije sinoc je preneo reci podrske srpskim prognanicima iz Kline koji su umalo izbegli linc prilikom neuspelog jucerasnjeg pokusaja da se vrate svojim domovima u Klinu. Jutros su predstavnici ERP KIM info-sluzbe ponovo kontaktirali povratnike koji tvrde da za sada nema nikakvog pomaka u resavanju njihovog zahteva da im se omoguci povratak u Klinu. Od jutros ih je posetio lokalni komandir policije, dok se predstavnici UNMIK-a nisu se pojavljivali iako je citava ideja povratka Srba u Klinu isla u dogovoru sa lokalnim predstavnicima UNMIK-a. Povratnici izrazavaju posebnu zahvalnost italijanskim snagama KFOR-a koji su izlazuci se licnoj opasnosti uspeli da ih evakuisu i sprece javni linc.

Povratnici su i dalje u soku zbog jucerasnjeg incidenta i kamenovanja, ali i dalje ostaju uporni da ustraju u borbi za svoja elementarna ljudska prava. "Ovo je nasa odluka koju smo zajednicki doneli i ne nameravamo da odustanemo od namere da se vratimo u svoje domove i zivimo u miru sa nasim komsijama Albancima", kaze Petko Pesic.

Eparhija rasko-prizrenska koja je vec uputila pomoc prognanicima jos jednom apeluje na sve nase relevantne institucije i javne licnosti da u ambasadama vodecih zapadnih zemalja apeluju da se na albanskog gradonacelnika g. Manaja, koji je (po do sada prikupljenim informacijama) glavni organizator jucerasnjeg protesta i kamenovanja, kao i sefa njegove partije g. Rugovu napravi politicki pritisak da prestanu sa sprecavanjem povratka i izazivanjem etnicke mrznje. Ovakvo ponasanje predstavnika LDK nanosi veliku ljagu partiji koja navodno slovi za umerenu politicku partiju. G. Manaj koji je za vreme rata doziveo licnu porodicnu tragediju projektuje svoju licnu frustraciju na celo opstinsko rukovodstvo i narod Kline raspirujuci anti-srpsko raspolozenje, sto je i pored svakog razumevanja za licnu tragediju svakog coveka Albanca ili Srbina, politicki neodgovorno i neprihvatljivo za jednu javnu licnost koja treba da pruzi primer drugima.

Apsolutno je neshvatljiva i pasivnost UNMIK-a, albanskih politickih lidera i diplomatskih predstavnika u Pristini povodom jucerasnjeg dogadjaja u Klini. Umesto da svojim licnim dolaskom na lice mesta na delu potvrde svoje reci kojima podrzavaju standarde za sada nema nikakvih informacija o tome da je iko od politickih lidera iz Pristine posetio Klinu.

Dok su jucer Srbi iz Kline jedva izvukli zivu glavu pred razbesnelom masom Albanaca, u Pristini se povodom Dana ljudskih prava (o, kakve ironije) igrala fudbalska utakmica izmedju mesovitog tima pripadnika KFOR-a, UNMIK i Kosovske policije, Zastitnog korpusa sa etnicki cistim albanskim timom FK Pristine kojoj su prisustvovale vodece zvanice.

Stavise, stice se utisak da bi svi bili najsrecniji kada bi srpski povratnici odustali od svoje namere i vratili se u kolektivne centre po uzoj Srbiji i Crnoj Gori i konacno UNMIK-ovim sluzbenicima omogucili da mirno otputuju svojim kucama i proslave nastupajuce bozicne i novogodisnje praznike.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service