10. decembar 2003.

Info-bilten ERP KiM 10-12-03c

Srbi povratnici jedva izbegli linc gnevnih Albanaca u Klini 

Albanci u Klini "obelezili" medjunarodni dan ljudskih prava proterivanjem 11 Srba povratnika koji su stigli u jednu praznu srpsku kucu s namerom da se vrate u svoj rodni grad i povrate svoju uzurpiranu imovinu

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, 10. decembar, 2003

Pokusaj grupe prognanih Srba da se vrate svojim domovima u Klinu zavrsio se napadom rulje gnevnih Albanaca i dramaticnom evakuacijom Srba iz grada uz pomoc KFOR-a. Srbi su naposletku vraceni u srpsko selo Bica gde njihova grupa od 26 povratnika vec vise od tri nedelje ceka dozvolu UNMIK-a i lokalnih albanskih vlasti da se vrate svojim kucama

Prema izvorima ERP KiM u ranim jutarnjim casovima 11 od ukupno 26 srpskih povratnika krenula je peske iz Bice u Klinu udaljenu 7 kilometara i smestila se u kuci Petka Pesica kako bi pripremili uslove za povratak drugih povratnika. Petko Pesic, je objasnio ERP KiM info-sluzbi da je jutrosni dolazak Srba bio najavljen i da su se oni prethodno dogovorili sa UNMIK-ovim sluzbenicima za povratak i lokalnim administratorom u vezi svog povratka. "Medjutim, na stastanku koji smo imali odmah nakon naseg dolaska receno nam je da oni ne mogu da garantuju nasu bezbednost i zatrazili su od nas da se vratimo u Bicu, sto smo mi odbili", rekao je Pesic.

Ubrzo nakon povratka grupe srpskih povratnika vise stotina Albanaca okruzilo je kucu u kojoj su bili Srbi i pretnjama i psovkama poceli da dizu graju, zahtevajuci da Srbi odu odakle su dosli.

Prema recima Petka Pesica, Albanci su napravili pravu opsadu njegove kuce: "Bilo ih je nekoliko stotina i bili su strasno agresivni", rekao je Pesic. Videci da su Albanci spremni da lincuju nezasticene Srbe KFOR je odmah reagovao. Ubrzo su se vojnici KFOR-a i predstavnici kosovske policije pojavili pred kucom kako bi obezbedili evakuaciju Srba. Dok su Srbi napustali kucu, Albanci su poceli da njih i vojnike KFOR-a zasipaju kamenjem. Pod kisom kamenja jedan Srbin, Miodrag Mazic, zadobio je lakse povrede. Dok je konvoj sa vozilima KFOR-a napustao Klinu Albanci su ih na jos nekoliko mesta zasipali kamenjem, ali nije bilo povredjenih.

Ni UNMIK ni KFOR jos nisu izdali zvanicna saopstenja o ovom incidentu. Inace, ovo je prvi pokusaj spontanog grupnog povratka Srba u jednu gradsku sredinu na Kosovu i Metohiji od 1999. godine.

Ministar Todorovic: Ovaj incident pokazuje koliko su iluzorna albanska obecanja

Pomocni ministar pri kosovskoj vladi za pitanje povratka, Milorad Todorovic izjavio je medijima da je albansko okupljanje oko kuce sa srpskim povratnicima i sve sto je potom usledilo "pokazalo koliko su iluzorne verbalne podrske povratku od strane albanskih lidera". "Njihovi pozivi za povratak su kontradiktorni sa situacijom na terenu gde pripadnici tih istih politickih partija i njihovi lokalni lideri cine sve kako bi sprecili povratak na praktican i efikasan nacin", izjavio je Todorovic.

Navodno je sef UNMIK-ove kancelarije za povratak Pegi Hiks vise puta kontaktirala premijera Redzepija i gospodina Rugovu kako bi uticali na svoje lokalne predstavnike i smirili situaciju, medjutim, grad je bio u stanju kolektivne histerije. Prema najnovijim informacijama nastavljaju se razgovori predstavnika UNMIK-a, albanskih partija i lokalnih predstavnika vlasti. Srpski povratnici su ponovili svoju cvrstu resenost da se vrate svojim domovima i da za to imaju neotudjivo pravo.

Prema lokalnim srpskim izvorima iz Bice, prisustvo snaga KFOR-a i UNMIK policije u celoj regiji Kline je vidno pojacano zbog danasnjeg incidenta.

Eparhija rasko-prizrenska osudjuje napad na goloruke srpske povratnike

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska najostrije je osudila napad Albanaca na nezasticene i goloruke srpske povratnike koji se dogodio na medjunarodni dan ljudskih prava. Ovaj nemili dogadjaj, koji su bez sumnje organizovali predstavnici lokalnih albanskih institucija na celu sa gradonacelnikom g. Manajem (LDK) najbolje pokazuje da medju albanskim liderima nema iskrene spremnosti da sprovedu ono sto javno govore i obecavaju pred svetom. 

U svojoj izjavi ERP KiM info-sluzbi, episkop Artemije je apelovao na UNMIK i albanske institucije da "prestanu sa manipulisanjem javnosti i da konacno s reci predju na konkretna dela". "Ovi ljudi su se vratili i treba im obezbediti osnovno ljudsko pravo, a to je da se vrate svojim kucama iz kojih su proterani u leto 1999. godine i da im se omoguci dostojanstven, miran i siguran zivot."

"Veoma je indikativno da su vec prvog dana nakon promovisanja novog plana o implementaciji standarda na Kosovu i Metohiji Albanci na delu pokazali da nisu spremni da postuju ljudska prava svojih srpskih suseda", zakljucio je vladika Artemije.

UNMIK trazio od KFOR-a da se ne mesa u pitanje povratka Srba

ERP KiM info-sluzba je posebno zabrinuta informacijom koju je primila od izvora bliskih UNMIK-u da je Pegi Hiks, sef odela UNMIK-a a pitanja povratka, javno trazila od komandanta snaga KFOR-a gen. Holgera Kamerhofa da se KFOR ne mesa u pitanje sprkog povratka niti da im u tome pomaze bez eksplicitne dozvole UNMIK-a. Poznato je da je upravo zahvaljujuci angazmanu KFOR-a i Koordinacionog Centra za Kosovo i Metohiju omogucen povratak Srba u Belo Polje kod Peci ovog leta, iako je UNMIK bio protiv njihovog dolaska, zbog navodno nepostojanja odgovarajucih uslova za odrziv povratak.

Prema recima mnogih raseljenih Srba, ako bi se pitao samo UNMIK i gdja Hiks, Srbi se ne bi vratili svojim kucama na Kosovo i Metohiju za narednih 200. godina. Lokalni Srbi kazu da imaju najvise poverenja u KFOR i traze da KFOR garantuje njihovu bezbednost i da ne podleze politickom pritisku UNMIK-a i nekih pojedinaca koji zele da otezaju proces povratka prognanika.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service