10. decembar 2003.

Info-bilten ERP KiM 10-12-03

"Proslava medjunarodnog dana ljudskih prava u Pristini" - jos jedna UNMIK-ova maskarada

Medjunarodni dan ljudskih prava (10. decembar) se za divno cudo vrlo svecano obelezava i na Kosovu i Metohiji bogatim kulturno-umetnickim i sportskim programom u Pristini, iako je ovaj grad, kao uostalom i najveci deo juzne srpske Pokrajine, crna rupa ljudskih prava i prostor na kome se ona flagrantno krse vec vise od 4 godine medjunarodnog prisustva.

ERP KiM Info-sluzba
10. decembar, 2003

Medjunarodni dan ljudskih prava se za divno cudo vrlo svecano obelezava i na Kosovu i Metohiji bogatim kulturno-umetnickim i sportskim programom u Pristini iako je ovaj grad, kao uostalom i najveci deo juzne srpske Pokrajine, crna rupa ljudskih prava i prostor na kome se ona flagrantno krse vec vise od 4 godine medjunarodnog prisustva.

U saopstenju za stampu kancelarije visokog komesara za ljudska prava Dan ljudskih prava ce danas biti obelezen sledecim programom:

11:00-11:30 Svecano otkrivanje "stuba mira" (na raskrsnici pored hotela Bachi??)
12:00-14:00 Veliki fudbalski turnir - UNMIK, KPS, KZK, KFOR protiv novog albanskog FK Pristina (na Pristinskom stadionu)
14:00-16:00 Izlozba decjih slika (Foaje ispred Crvene sale u Sportskom centru)
16:00-18:00 Glavni dogadjaj u Crvenoj sali Sportskog centra u kojoj ce se odrzati kulturno umetnicki program (ples i dramski skecevi) u organizaciji Global Motion Project-a. Na kraju ce nagrada Ser Roberta Pila biti dodeljena "onim clanovima kosovske zajednice koji su dali doprinos napretku drustva)


Iz samog sadrzaja programa nije tesko zakljuciti da ce ovo biti jos jedna u seriji manifestacija koja medjunarodna zajednica organizuje prvenstveno za Kosovske Albance i medjunarodnu javnost. Slobodan dolazak Srba se tesko moze ocekivati, jedino ukoliko ne budu dovedeni u oklopnim vozilima i uz policijsku pratnju kako bi se obezbedila njihova sigurnost u toku proslave Dana ljudskih prava. Kako je tuzno i ironicno da se umesto aktivnog rada na uspostavljanju istih prava za sve gradjane Pokrajine situacija na terenu prikriva monoetnickim manifestacijama koje treba da daju laznu sliku o kosovskoj stvarnosti. Posto je na Kosovu i Metohiji je misija UN-a vec odavno postala javno pozoriste intriga i lazi, ni danasnji dogadjaji nece biti nista neobicno za ovdasnje prilike.

Dok se Dan ljudskih prava na Kosovu i Metohiji proslavlja nekim simbolickim kulturno-umetnickim programima istovremeno UNMIK policija, KFOR i druge kosovske institucije nisu u stanju vec vise od cetiri godine da stvore minimum uslova za bezbedan zivot svih etnickih zajednica. Neuspeh sa pravda raznim izgovorima ili se paznja pokusava prebaciti na srpski, severni deo, Kosova koji je po misljenju mnogih u UNMIK-u glavna kocnica demokratizaciji Pokrajine.

Zar ne bi bilo bolje da se umesto ovakvih manifestacija koje su namenjene prvenstveno albanskoj javnosti ovaj dan proslavi intenzivinijim radom policije na istrazi etnickih zlocina koji su pocinjeni u ovoj godini i u kojima je desetak Srba, medju njima i dvoje maloletne dece, izgubilo svoje zivote? Zar ne bi bilo bolje da se organizuje racija u 130 pristinskih bordela (koliko ih ima prema najnovijem pisanju britanskog Independenta 9 dec.) i u kojima se pored belog roblja (cak i maloletne dece) moze kupiti, droga ili najsavremenije naoruzanje, ukljucujuci i razorni eksploziv Semeteks (opet po svedocenju britanskog Sandej Mirora, 7. dec.). Ovakva mesta nije tesko pronaci. Novinari Sandej Mirora su jednu od takvih "rupa" pronasli prekoputa rezidencije sefa britanske misije u Pristini. Ali avaj, kada su glavne musterije ovih "salona" upravo pripadnici UNMIK policije i administracije citav problem postaje mnogo komplikovaniji.

Ovakve konkretne akcije bi sigurno bile znacajnije nego UNMIK-ove maskarade ciji je cilj da prikriju tragicnu stvarnost i neuspeh misije UN, posebno u glavnom gradu Pokrajine gde od predratnih 40.000 Srba zivi jos samo 200tinjak vecinom starijih Pristevaca koji ne mogu slobodno da kupe ni hleba u prodavnici, a kamoli da idu na fudbalsku utakmicu ili da se prikljuce masi Albanaca prilikom otkrivanja nekakvog "stuba mira". Njihov geto u zgradi YU programa niko ne pominje u izvestajima i novinskim clancima, a oni hrabriji Srbi koji jos rade pri misiji UN i OSCE-a redovno koriste lazne legitimacije sa anglosaksonskim imenima koje sasvim "legalno" dobijaju od svojih ustanova. 

Program danasnje proslave ukljucuje i izlozbu decjih crteza u Sportskom centru. Medjutim, svetskoj javnosti je malo poznato da danas u Pristini nema nijedne obrazovne ustanove koju pohadjaju srpska deca ili studenti. Zapravo, preostalih 20tak srpske dece iz Pristine svaki dan putuje u obliznje Laplje selo na nastavu pod policijskom pratnjom zato sto nemaju osnovno pravo obrazovanja na sopstvenom jeziku. Naravno, organizatori ce se sigurno pobrinuti da dovedu i nekoliko srpske dece u KFOR-ovom transporteru i prikazu i njihove crteze kako bi se citava manifestacija prikazala kao multietnicka. Verovatno ce to zabeleziti i kamere RTK kao veliki uspeh "nove kosovske demokratije", a g. Rugava ili g. Redzepi mozda podele deci bombone. Medutim, stvarnost koja se krije iza danasnje proslave mnogo je tuznija i strasnija. Mozda ono sto najvise boli i nije tako teska situacija koliko je bolno licemerje medjunarodne zajednice koja uporno opravdava svoje neuspehe produzujuci agoniju kosovskih Srba.

Neki iskreniji predstavnici UNMIK-a ironicno kazu: "Kada vec ne mozemo da obavimo svoj posao, pokusajmo barem da verujemo i ubedimo druge da se nesto ipak radi. Vazno je razmisljati pozitivno i videti samo lepe stvari, porucuju uz smesak".

Komentar
protosindjel SAva Janjic

ERP KiM Info-sluzba, Gracanica
10. decembar 2003.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service