09. decembar 2003.

Info-bilten ERP KiM 09-12-03

Sadrzaj:

1. Eparhija rasko-prizrenska zali zbog incidenta u Kosovskoj Mitrovici

Nazalost, nenajavljene posete kosovsko-albanskog premijera sa svojim obezbedjenem, medju kojima su prepoznati bivsi pripadnici OVK, severnom delu grada ne doprinose smirivanju situacije, vec dodaju ulje na vatru i predstavljaju otvorene provokacije.

2. Grupa povratnika u Klinu jos ceka dozvolu UNMIK-a za povratak kucama

Potrebna hitna humanitarna pomoc: lekovi za srce i krvni pritisak, antibiotici, zimska garderoba (vunene carape, zimska obuca, cizme, dzemperi) kao i jorgani, cebad i duseci.


Saopstenje Eparhije rasko-prizrenske povodom prekjucerasnjeg incidenta u severnom delu Kosovske Mitrovice

Eparhija rasko-prizrenska zali zbog incidenta u Kosovskoj Mitrovici

ERP KiM Info-sluzba
Gracanica, December 9, 2003

Srpska pravoslavna Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska izrazava svoje najiskrenije zaljenje zbog incidenta u Kosovskoj Mitrovici u kome je jedan clan delegacije Svetske banke zadobio lakse povrede. Ovo je, nazalost, bila neodgovorna i afektivna reakcija grupe pojedinaca i ono sto je ucinjeno ne uziva podrsku najveceg dela srpskog stanovnistva Kosovske Mitrovice.

Naravno, pravo kosovskog premijera jeste da posecuje svaki deo Pokrajine, ali isto takvo pravo treba da imaju svi gradjani Pokrajine bez obzira na svoje etnicko poreklo, sto na ovim prostorima nije slucaj. Vec godinama Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice ne mogu slobodno da se krecu u juznom delu grada, gde su mnogi od njih ranije ziveli. Istovremeno, Srbi su sirom Pokrajine diskriminisani u pristupu javnim institucijama (bolnicama, skolama itd), a da ne pominjemo restorane.

Nazalost, nenajavljene posete kosovsko-albanskog premijera sa svojim obezbedjenem, medju kojima su prepoznati bivsi pripadnici OVK, severnom delu grada ne doprinose smirivanju situacije, vec dodaju ulje na vatru i predstavljaju otvorene provokacije. Pomirenje se moze izgraditi samo na jednakim standardima za sve gradjane Kosova i Metohije. Mozemo samo da zamislimo sta bi se desilo kada bi Premijer Srbije, kojoj Kosovo i Metohija zvanicno pripadaju, odlucio da nenajavljeno ruca u nekom restoranu u Peci ili Pristini.

Umesto da izazivaju probleme radi politickih ciljeva, politicari bi radije trebalo da izbegavaju sve ono sto moze dodatno da destabilizuje ionako nestabilne medjuetnicke odnose na Kosovu i Metohiji.

Pocetak stranice


Grupa povratnika u Klinu jos ceka dozvolu UNMIK-a za povratak kucama

Potrebna hitna humanitarna pomoc: lekovi za srce i krvni pritisak, antibiotici, zimska garderoba (vunene carape, zimska obuca, cizme, dzemperi) kao i jorgani, cebad i duseci.

Pocetak stranice

ERP KiM Info-sluzba
Klina, 8 decembar 2003.

Grupa od 26 prognanih kosovskih Srba koji su pre skoro dve nedelje, reseni da se vrate u svoje domove u Klini, smesteni u zajednickim prostorijama u Bici, jos uvek cekaju u ovom metohijskom selu da nadlezne UNMIK vlasti rese njihov problem. Povratnici ne odustaju od namere da se vrate u Klinu.

Dana 7. decembra 2003. godine predstavnici Eparhije rasko-prizrenske i humanitarne NVO “Majka Jugovica” iz Gracanice, koju vodi popadija Svetlana Stevic, takodje su posetili grupu povratnika u selu Bica.

Povratnici su predstavnicima Eparhije i NVO "Majka Jugovica" objasnili da UNMIK u pocetku nije podrzavao njihov povratak u Klinu, objasnjavajuci takav stav nedostatkom bezbednosti, kao i neresenim imovinskim pitanjem (srpsku imovinu su uzurpirali kosovski Albanci kojima je opstina izdala lazne katastarske dokumente o vlasnistvu nad "novostecenom" imovinom). Po recima povratnika, oni su jos pre dve godine uputili zahteve HABITAT-u, organizaciji za resavanje imovinskih pitanja , trazeci da se oslobodi njihova uzurpirana imovina.

Nazalost, do danas HABITAT nije uspeo da resi ovaj problem, tako da ce ovih 26 napacenih ljudi morati i dalje da cekaju na razresenje imovinskog statusa. Povratnici kazu da ocekuju pravnu podrsku i pomoc, kako od prestavnika medjunarodne zajednice, tako i od Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

UNMIK je u medjuvremenu preduzeo korake potrebne da im se izdaju legitimacije, obisli su kuce i stanove, koje su posle njihovog odlaska zauzeli kosovski Albanci - kazu povratnici, ali opstinske vlasti u Klini nemaju mnogo razumevanja za povratak Srba, jer im je, kako su istakli na sastanku Radne grupe za povratak sredinom prosle nedelje u Klini, prioritet pitanje nestalih. Nazalost, ovo pitanje se cesto koristi kao izgovor za uslovaljavanje povratka prognanih Srba, sto predstavnici UNMIK-a neretko sasvim bezrazlozno tolerisu.

Inace, Srbi povratnici su smesteni u prostoriji mesne zajednice u selu Bica gde, kako su se predstavnici Eparhije uverili, zaista ne postoje ni osnovni uslovi za normalan i pristojan zivot. Vecina njih spava u objektu mesne zajednice, a ostali provode noci u obliznjim kucama kod svojih komsija koji su se prosle godine vratili u sela Bica i Grabac. Spavaju na podu hladne i nedovrsene zgrade, gde nema ni kreveta, ni grejanja – samo jedan sto i nekoliko stolica, jer je predvidjeno da se u ovoj zgradi odrzavaju sastanci. Nazalost, njihov povratak je ostao manje - vise nezapazen, tako da je izostala i neophodna humantitarna pomoc.

Dok cekaju da im se u ovom metohijskom mestu oslobodi barem jedna grejana kuca u koju bi za pocetak mogli svi da se smeste, prema recima Marka Nedeljkovica i Petka Pesica, potrebna im je pomoc u lekovima, a kad predju u Klinu bice im potrebno i sve ostalo, pocev od posteljine i lezaja.

Pravili smo spiskove potrebnih lekova sa italijanskim medicinskim osobljem i predstavnicima Koordinacionog centra i ocekujemo da ce to stici. Nedostaju lekovi za srce i krvni pritisak, kao i antibiotici, jer imamo veliki broj prehladjenih - kazu povratnici, kojima je prva pomoc u cebadima i vrecama za spavanje stigla iz Koordinacinog centra SCG i Srbije za Kosovo i Metohiju i nevladine organizacije "Majka Jugovica". Takodje im nedostaje zimska garderoba (vunene carape, zimska obuca, cizme, dzemperi) kao i jorgani, cebad i duseci.

Iako su njihovi sadasnji uslovi za zivot izuzetno teski, povratnici su odlucni u nameri da ostanu na Kosovu i Metohiji sve dok im se ne omoguci povratak njihovim kucama u Klinu. Ni pod koju cenu, kazu, ne nameravaju da se vrate u kolektivne centre i iznajmljene stanove po centralnoj Srbiji. "Ovo je nasa zemlja, hocemo da se vratimo svojim kucama, nikome nismo ucinili nista nazao".

Predstavnicima Eparhije povratnici su rekli da su vidno razocarani pasivnoscu UNMIK-a, ali i nebrigom nekih lokalnih spskih politickih predstavnika koji su zaduzeni za pitanje povratka i koji ne cine dovoljne napore da se njihovo pitanje resi pre jacih zimskih mrazeva.

Eparhija rasko-prizrenska ovom prilikom apeluje na sve one koji su u mogucnosti da na bilo koji nacin pomognu srpskim povratnicima u Klinu da to sto pre ucine preko odelenja za humanitarna pitanja pri Koordinacionom cetntru za Kosovo i Metohiju ili preko lokalnih parohija SPC.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service