05. decembar 2003.

Info-bilten ERP KiM 05-12-03

KOSOVSKI SRBI ZABRINUTI NOVIM PLANOM O PRIMENI STANDARDA NA KIM

SADRZAJ:

Najnovija radna verzija Plana o primeni standarda vodi konacnoj secesiji KIM
Ukoliko se Grossmanov plan uporedi sa tekstom Rezolucije 1244 postaje sasvim jasno da je rec o jos jednom pokusaju da se izvrsi revizija i selektivna primena Rezolucije 1244 koju moze da revidira ili ukine samo Savet Bezbednosti UN, kaze se u saopstenju ERP KIM i SNV KIM.

Koalicija "Povratak" nezadovoljna ponudjenom vizijom standarda (BETA)
 Primedbe srpske strane na predlog plana dostizanja standarda "odnosi na nedostatak dovoljno cvrstih garancija ocuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore na Kosovu i Metohiji, Ponudjeni standardi su nedovoljno jasni i nije ih moguce precizno izmeriti. Predlogom se nudi mogucnost razlicitog tumacenja ostvarivanja standarda", tvrdi Oliver Ivanovic u ime Koalicije POVRATAKINTERVJU o. Save Janjica dnevniku DANAS: Uvod u reviziju Rezolucije 1244 SB

Autonomija moze da postoji samo u odnosu na neki siri entitet, a ne kao samostalna celina ili para-drzavna tvorevina, sto je UNMIK napravio od Kosova i Metohije u poslednjih cetiri godine. Prihvatanje nacrta plana sprovodjenja standarda bez ove sustinske odredbe Rezolucije 1244, zbog koje je Slobodan Milosevic i pristao na prekid sukoba sa NATO, predstavlja prejudiciranje statusa Pokrajine, sto je u suprotnosti sa dokumentom SB. Postepenim prenosenjem odgovornosti sa UNMIK na privremene kosovske institucije, bez ikakve veze sa odgovarajucim republickim institucijama opstanak Kosova i Metohije u okviru Srbije, odnosno SCG postaje apstrakcija, a sto vreme vise odmice i prakticna nemogucnost.

Tekst intevjua je dostupan i na sajtu Danas-a: http://www.danas.co.yu/20031205/terazije1.html#0


Najnovija radna verzija Plana o primeni standarda vodi konacnoj secesiji Kosova i Metohije

vrh strane

ERP KIM Info-sluzba
Gracanica, 05. decembar 2003. god

Saopstenje za stampu ERP KIM i SNV KIM:

U danasnjem izdanju donosimo u celosti tekst koji je urednik informativne sluzbe Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske, protosindjel Sava (Janjic) da za dnevni list DANAS.

Izrazavajuci stav Eparhije i SNV KIM protosindjel Sava ukazuje da najnovija radna verzija Plana o implementaciji standarda
na Kosovu i Metohiji (Kosovo Standards Implementation Plan - KSIP) koji je u Beograd i Pristinu nedavno doneo podsekretar Stejtdepartmenta g. Mark Grossman, i koji u konacnoj formi treba da usvoji Kontakt grupa 10. decembra, i pored niza pozitivnih elemenata, ciji je cilj da poboljsaju zivot svih gradjana Pokrajine, posebno Srba, u osnovi ne sadrzi sustinske preduslove koje za resavanje konacnog statusa Pokrajine predvidja Rezolucija SB UN 1244 i vodi ka konacnoj secesiji Kosova i Metohije iz sastava Srbije.

Ukoliko se poslednja verzija Grossmanovog plana uporedi sa tekstom Rezolucije 1244 postaje sasvim jasno da je rec o jos jednom pokusaju da se izvrsi revizija i selektivna primena Rezolucije 1244 koju moze da revidira ili ukine samo Savet Bezbednosti UN.

Rezolucija 1244 na dva mesta naglasava da je cilj Misije UN na Kosovu i Metohiji "uspostavljanje sustinske autonomije Kosova u okviru SRJ" (tj. SCG) i povratak "srpskog i jugoslovenskog personala" sa jasnim zadacima i mandatom, sto je preduslov za bilo kakvo dalje resavanje konacnog statusa.

Prva revizija ovih odredaba uradjena je prihvatanjem Ustavnog okvira za Kosovo koji je otvorio proces prenosenja ovlascenja sa UNMIK-a na lokalne kosovske institucije bez ikakvih institucionalnih veza sa maticnom drzavom. Uvodjenje posebnih registarskih tablica bez saglasnosti Beograda, tolerisanje koriscenja zastave republike Albanije na javnim mestima (cak i nekim zvanicnim institucijama), ukidanje efikasne kontrole granice prema Albaniji i BJR Makedoniji kao i sveobuhvatni proces albanizacije juzne pokrajine Srbije uz nastavak etnickog terora i diskriminacije samo su neke od neposrednih posledica delovanja UNMIK-a koji ne radi na izgradnji "sustinske autonomije Kosova u okviru SCG" vec de facto omogucava izgradnju para-drzavnih institucija. Kao sto je svojevremeno bombardovanje Srbije pocelo bez saglasnosti SB i sada vidimo jos jedan pokusaj da se zaobidje najvise telo UN i stvori strategija za secesiju Kosova i Metohije do 2005. godine. Osim toga Grossmanov plan ne sadrzi jasne principe o decentralizaciji Kosova i Metohije sto je bio jedan od preduslova za srpsko ucesce u izborima i privremenim institucijama Pokrajine.

Ukoliko se ovaj u osnovi nezakoniti proces nastavi sa ubrzanim prenosenjem ovlastenja sa UNMIK-a na kosovske institucije bez insitucionalne integracije Kosova i Metohije kao autonomne oblasti u sastavu SCG, na pregovarackom stolu ce ostati samo jedna jedina opcija - nezavisnost Kosova. Posmatran u tom svetlu Plan o implementaciji standarda samo je jedan od koraka ka potpunom (i de facto i de jure) institucionalnom odvajanju Kosova i Metohije od Srbije i Crne Gore i kao takav, ukoliko ne bude revidiran i ukoliko ga predstavnici Kontakt grupe prihvate bez predloga koje je vec spremila Vlada Srbije sa Koalicijom Povratak, predstavljace sustinsku reviziju Rezolucije 1244 i prejudiciranje konacnog statusa Pokrajine.

PREGLED: 03.12.03:
Posle izjave sefa UNMIK-a Holkerija da Beograd preuzme odgovornost zbog zlocina pocinjenih na Kosovu i Metohiji

Vladika Artemije: "Nema izvinjenja dok nam drze noz pod grlom"

Vladika Artemije, u svojoj izjavi za radio "Dojce Vele" (Deutsche Welle) kaze da je Holkerijeva ideja cinicna. "Mislim da je odraz krajnjeg cinizma kada se nekome drzi noz pod grlom, a od njega se jos trazi i da trazi oprostaj, izvinjenje od zlocinaca, koji ga tog momenta kolje" ukazao je vladika Artemije, isticuci  da"to ne znaci da mi negiramo da je bilo zlocina i za vreme Milosevica". Vladika Artemije takodje naglasava da je zlocina bilo  "i mnogo pre Milosevica od strane Albanaca prema Srbima". "Uostalom, oni koji su krivi za eventualne zlocine prema Albnacima nalaze se u Hagu. A ovi koji su krivi za danasnje zlocine prema Srbima, gde se oni  nalaze? - Na slobodi, na Kosovui Metohiji", zakljucuje vladika Artemije u izjavi za "Dojce Vele"

vrh strane


 
BETA, Pristina 4. decembar 2003

Predstavnici koalicije "Povratak" preneli su danas zvanicnicima UNMIK-a zabrinutost da se ponudjenim konceptima plana za dostizanje medjunarodnih standarda na Kosovu u izvesnom smislu obezvredjuje Rezolucija 1244 SB UN.

 
Clan Predsednistva Skupstine Kosova Oliver Ivanovic rekao je Beti posle susreta sa specijalnim savetnikom ssefa UNMIK-a za strateska planiranja Karni Rosom da se primedbe srpske strane na predlog plana dostizanja standarda "odnosi na nedostatak dovoljno cvrstih garancija ocuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Crne Gore na Kosovu i Metohiji".
 
"Ponudjeni standardi su nedovoljno jasni i nije ih moguce precizno izmeriti. Predlogom se nudi mogucnost razlicitog tumacenja ostvarivanja standarda", naveo je Ivanovic i preneo da je Karni Ros obecao da ce koaliciji "Povratak" uskoro dostaviti najnoviju verziju plana za ostvarivanje standarda u osam oblasti institucionalnog i javnog zivota u pokrajini.
 
UNMIK je najavio da ce uskoro objaviti konaccan plan dostizanja standarda na Kosovu, koji ce prethodno biti usvojen na Kontakt grupi i Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

vrh strane


http://www.danas.co.yu/20031205/terazije1.html#0

Protosindjel Sava (Janjic) o nacrtu plana za sprovodjenje standarda na Kosovu i Metohiji

Uvod u reviziju Rezolucije 1244 sb

Autonomija moze da postoji samo u odnosu na neki siri entitet, a ne kao samostalna celina ili para-drzavna tvorevina, sto je UNMIK napravio od Kosova i Metohije u poslednjih cetiri godine. Prihvatanje nacrta plana sprovodjenja standarda bez ove sustinske odredbe Rezolucije 1244, zbog koje je Slobodan Milosevic i pristao na prekid sukoba sa NATO, predstavlja prejudiciranje statusa Pokrajine, sto je u suprotnosti sa dokumentom SB. Postepenim prenosenjem odgovornosti sa UNMIK na privremene kosovske institucije, bez ikakve veze sa odgovarajucim republickim institucijama opstanak Kosova i Metohije u okviru Srbije, odnosno SCG postaje apstrakcija, a sto vreme vise odmice i prakticna nemogucnost.

vrh strane


Predstavnici Kontakt grupe trebalo bi da do 10. decembra usvoje konacan tekst plana za spovodjenje standarda na Kosovu. Radnu verziju ovog dokumenta koji u osam tacaka detaljno objasnjava sta bi privremene kosovske institucije trebalo da preduzmu kako bi se i "zvanicno afirmisao princip "standardi pre statusa"" u Beograd i Pristinu sredinom novembra doneo je Mark Grosman, podsekretar americkog Stejtdepartmenta. Iako Grosmanov dokument detaljno govori o vladavini prava, slobodi kretanja, odrzivom povratku i pravima manjina, ekonomskom razvoju, vlasnickim pravima, dijalogu Pristine sa Beogradom i Kosovskom zastitnom korpusu, protosindjel Sava (Janjic), zamenik igumana manastira Visoki Decani, u razgovoru za "Danas" skrece paznju da ponudjeni plan ne predvidja nikakvu institucionalnu vezu Kosova i Metohije sa Srbijom i SCG, sto bi prema njegovoj oceni moglo da predstavlja "svojevrsnu reviziju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti" koja vodi ka "secesiji juzne srpske pokrajine".

Pitanje granica

-Sustinska autonomija Kosova i Metohije u okviru Srbije nije apriori resenje konacnog statusa, kao sto tvrde pojedine zapadne diplomate, nego osnovni zadatak Misije UN kako bi se stvorili legitimni uslovi za otvaranje procesa resavanja konacnog statusa. Naravno, u skladu sa voljom naroda, ali ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i u celoj SCG i na osnovu Helsinskog zavrsnog akta iz 1975. godine, po kome se granice suverene drzave, posebno clanice UN, SE, OSCE i drugih medjunarodnih organizacija, ne mogu menjati bez njene saglasnosti. Kosovo i Metohija u svojoj istoriji nikada nisu bili zasebna drzavna tvorevina, tako da je nemoguce govoriti o vaspostavljanju neke ranije postojece drzave. Jedino ako neko ne namerava da ponovo vaskrsne Veliku Albaniju koju su 1941. godine stvorili Hitler i Musolini - istice protosindjel Sava.


- Ono sto odmah pada u oci u u ovom dokumentu jeste da se Beograd i Srbija u ovom tekstu pominju samo u kontekstu pregovora koji su zapoceti u Becu, bez ikakvih institucionalnih veza sa svojom juznom pokrajinom koja je pod privremenom upravom UN.

Bez obzira na niz pozitivnih elemenata, cije bi sprovodjenje trebalo da omoguci laksi zivot nealbanskom stanovnistvu, predlozeni nacrt dokumenta vise vodi secesiji Kosova i Metohije, nego sto se temelji na sustinskim principima Rezolucije 1244 SB. Posebno zabrinjava to sto nacrt ovog plana predstavlja svojevrsnu reviziju Rezolucije 1244, mada izvesni krugovi na Zapadu koji podrzavaju nezavisnost Kosova i Metohije, u krajnjem slucaju, ne mogu da je izmene bez saglasnosti Moskve i Pekinga.

Rezolucija 1244, kao glavni dokument koji regulise rad Misije UN na Kosovu i Metohiji, jasno kaze da je "specijalni predstavnik generalnog sekretara UN ovlascen da uz pomoc relevantnih medjunarodnih organizacija uspostavi medjunarodno civilno prisustvo na Kosovu kako bi se obezbedila prelazna administracija pod kojom bi narod Kosova mogao da uziva sustinsku autonomiju u okviru SRJ i koja bi obezbedila prelaznu administraciju dok ustanovljuje i nadgleda razvoj privremenih institucija demokratske samouprave, kako bi se obezbedili uslovi za miran i normalan zivot svih stanovnika Kosova".

U Ustavnom okviru za privremenu samoupravu na Kosovu ova tacka Rezolucije je izostavljena, mada se ona pominje i ponavlja u njenom drugom Aneksu. Na oba mesta u Rezoluciji 1244 govori se o uspostavljanju sustinske autonomije Kosova i Metohije u okviru SRJ, odnosno SCG kao osnovnog i glavnog preduslova za resavanje kosovske krize, odnosno konacnog statusa Pokrajine. To podrazumeva postojanje osnovnih institucionalnih veza izmedju maticne drzave i njenog dela koji je pod privremenom administracijom Misije UN.

Autonomija moze da postoji samo u odnosu na neki siri entitet, a ne kao samostalna celina ili para-drzavna tvorevina, sto je UNMIK napravio od Kosova i Metohije u poslednjih cetiri godine. Prihvatanje nacrta plana sprovodjenja standarda bez ove sustinske odredbe Rezolucije 1244, zbog koje je Slobodan Milosevic i pristao na prekid sukoba sa NATO, predstavlja prejudiciranje statusa Pokrajine, sto je u suprotnosti sa dokumentom SB. Postepenim prenosenjem odgovornosti sa UNMIK na privremene kosovske institucije, bez ikakve veze sa odgovarajucim republickim institucijama opstanak Kosova i Metohije u okviru Srbije, odnosno SCG postaje apstrakcija, a sto vreme vise odmice i prakticna nemogucnost.

Standardi bez decentralizacije

U nacrtu plana za implementaciju standarda nigde se ne pominje pitanje decentralizacije i srpske samouprave na prostorima gde Srbi i stanovnistvo koje se sluzi srpskim jezikom predstavlja relativnu vecinu. To je veoma vazan element, jer su kosovski Srbi upravo pristali da izadju na izbore tek posto im je obecano da ce se uraditi odgovarajuci projekat decentralizacije. Kosovo i Metohija moze da bude sustinska autonomija u okviru Srbije, ali u okviru te autonomije srpskoj zajednici treba dati najveci moguci nivo samouprave i mogucnost jacih institucionalnih veza sa republickim organima, narocito po pitanju zdravstva, skolstva i drugih sektora od vitalnog znacaja. U projekt decentralizacije trebalo bi ukljuciti i najznacajnije manastire koji moraju biti izuzeti iz jurisdikcije lokalnih opstinskih struktura sa odgovarajucim stepenom eksteritorijalnosti - smatra otac Sava.


*Na koji nacin bi Kosovo i Metohija moglo institucionalno da se poveze sa Beogradom i koliko je ova vlast, imajuci u vidu sadasnji insitucionalni vakum u samoj Srbiji, merodavna da pregovara oko dalje sudbine Pokrajine?

-Na pocetku misije UN, dok je u Beogradu na vlasti bio rezim Slobodana Milosevica, odredba o sustinskoj autonomiji u okviru SRJ u zapadnim diplomatskim krugovima smatrana je nemogucom za sprovodjenje. Odlaskom Milosevica UNMIK je, po inerciji, nastavio da to pitanje tretira na isti nacin, a ruku na srce ni iz Beograda nije bilo preterano jakog insistiranja na tome. Ipak, mislim da je moguce pronaci modalitete za integraciju sustinske autonomije Kosova i Metohije u institucionalne okvire Republike Srbije. Pre svega u Parlamentu Srbije bi morale da postoje stolice za predstavnike njene juzne pokrajine, jer bi u protivnom svaki argument da je Kosovo deo Srbije bio i ostao retoricka figura za internu politicku upotrebu. Nazalost, pojedini zvanicnici vlasti u Beogradu neretko daju neodgovorne izjave tvrdeci da je Kosovo vec izgubljena stvar i tako stvaraju lazan utisak da je srpski narod spreman da se odrekne dela svoje teritorije. Potrebno je imati u vidu da bi pristanak na secesiju Kosova i Metohije automatski inicirao proces dezintegracije Srbije. Srpska pravoslavna crkva cvrsto je podrzala smernice Koordinacionog centra SCG i Srbije za Kosovo i Metohiju na osnovu kojih su donete Deklaracija i Rezolucija u republickom i saveznom parlamentu u kojima se Kosovo i Metohija smatra delom drzavne teritorije. Pregovaracki tim koji bude ucestvovao u pregovorima, bez obzira na sastav, ima obavezu da deluje po principima koji su afirmisani u ovim dokumentima.

* Kako komentarisete da se sa izuzetkom standarda o dijalogu sa Beogradom i "potrebom saradnje sa svim susednim zemljama" nigde ne pominju ni ekonomske, kulturne, saobracajne, niti bilo koje druge veze Kosova i Metohije sa Srbijom, bez kojih se, ipak, ne mogu resiti ni takozvana tehnicka i zivotna pitanje, a da se pri tome Kosovu upucuje na EU, SE i UN?

- Kosovo i Metohija se u Grosmanovom dokumentu vec tretira kao poseban entitet. Prosto je nezamislivo kako se bez, pre svega institucionalnih veza, mogu resavati pitanja ekonomske, kulturne i druge prirode. Kosovo i Metohija mora najpre da zazivi kao sustinska autonomija u okviru Srbije kako bi se mogla resavati druga pitanja. UNMIK u tom procesu treba da bude posrednik, a ne sredstvo za odrzavanje para-drzavne tvorevine.

*Vecina politickih predstavnika kosovskih Srba posebno spornom smatra odredbu o Kosovskom zastitnom korpusu, koju bi zeleli na svaki nacin izmene i u Ustavnom okviru. Koliko je realan zahtev za gasenjem KZK koji i ovaj nacrt programa pominje kao "komponentu mira i sigurnosti na Kosovu i u regionu", doduse sa redukovanim brojem pripadnika i odredjenim pravilima sluzbe?

- Sef UNMIK Holkeri upravo je suspendovao 12 vodecih pripadnika te organizacije. Ako pogledamo istoriju KZK, od njenog osnivanja u septembru 1999. do danas, gotovo ceo rukovodeci kadar je ili suspendovan, stavljen na crnu listu predsednika Busa i EU ili je u zatvoru. Ova organizacija je kompromitovana i samo predstavlja paravan za bivsu OVK koja de fakto nastavlja svoje destruktivno delovanje. Takodje je utvrdjena veza izmedju KZK i ANA. Ocekivati od piromana da budu vatrogasci apsolutno je apsurdno. KZK, prema misljenju kosovskih Srba, treba odmah rasformirati i nastaviti proces demilitarizacije Pokrajine. Postojanje organizacije kao sto je KZK nijednom se recju ne pominje u Rezoluciji 1244, ali zato ulazi u Grosmanov plan.

S druge strane, ponudjeni nacrt plana sprovodjenja standarda na Kosovu ne pominje prisustvo „jugoslovenskog i srpskog personala" o kome jasno govori Aneks 2 Rezolucije 1244, gde se kaze da ce "posle povlacenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog personala biti dozvoljen povratak na Kosovo i obavljenje funkcija u vezi sa medjunarodnom civinom misijom i medjunarodnim bezbednosnim prisustvom, obelezavanje/ciscenje minskih polja, odrzavanje prisustva pri srpskim kulturno-istorijskim spomenicima i na glavnim granicnim prelazima". I ova odredba je potpuno ignorisana, jer je proizvoljno protumaceno da „personal" iskljucivo podrazumeva vojne jedinice. Nerealno je ocekivati da ce KFOR dopustiti rasporedjivanje tenkovskih brigada i artiljerije Vojske SCG oko manastira i na granicnim prelazima, sto bi bilo opasno ne samo za spomenike kulture, koji bi postali direktna meta terorista, nego i za same vojnike. Ali, prema odredbama Rezolucije 1244, sasvim je legitimno traziti zvanicno otavranje pokrajinskog predstavnistva Vlade Srbije u Pristini koje bi bilo u stalnoj koordinaciji sa odgovarajucim strukturama Misije UN, OSCE.... Moglo bi se razmisljati i o rasporedjivanju oficira za vezu Vojske SCG pri komandi KFOR u Pristini, a potom i pri komandama multinacionalnih brigada i lokalnim KFOR kontingentima koji obezbedjuju srpske enklave. Umesto „anonimnih" sastanaka na administrativnim prelazima, susreti bi se redovno odrzavali na Kosovu i Metohiji i preko ovih predstavnika resavali bi se problemi direktno vezani za srpsku zajednicu, njenu bezbednost i zastitu kulturnih spomenika srpskog naroda. Na taj nacin bi se aktivnosti koje vec sprovodi Koordinacioni centar samo prosirile na terenu i zvanicni predstavnici nase Vlade i Vojske SCG zvanicno doveli na Kosovo i Metohiju kao deo svoje suverene teritorije.

*Koliko ovaj nacrt garantuje uslove za zastitu duhovne i kulturne bastine kosovskih Srba?

-Jedan od problema je i sto ovaj dokument veoma malo govori o zastiti nase kulturne bastine, koja se prakticno stavlja u nadleznost Ministarstva kulture u prelaznoj kosovskoj vladi. Za Crkvu, kao najveceg vlasnika kulturnih dobara, to je neprihvatljivo. Smatramo da bi trebalo razmisljati o formiranju zasticenih zona bar oko prioritetnih objekata, kao i o preciznijem regulisanju pitanja zastite i nadleznosti nad nasim spomenicima. Kosovski ministar kulture gospodin Brajsori nikada nije zasao ni u jednu nasu crkvu. Stavljanje nase kulturne bastine pod staranje UNMIK za godinu, dve znaci da ce se ona naci u nadleznosti Ministarstva kulture Kosova u kome nema nijednog Srbina i koje ne poseduje kredibilitet i profesionalnu strucnost da se bavi pitanjem srpske kulturne bastine. Upravo se priprema novi kosovski zakon o kulturnim dobrima koji se radi se bez konsultacija sa SPC sto je neprihvatljivo. Uradjene su dve verzije nacrta ovog zakona u cijem su sastavljanju ucestvovali samo kosovski Albanci. Predstavnici Saveta Evrope koji nadgledaju ovaj proces odbacili su oba nacrta i predlozili evropski koncept o kome se sada raspravlja. U svakom slucaju, bez obzira na konacno resenje statusa Pokrajine srpska kulturna bastina mora da ostane u iskljucivoj nadleznosti odgovarajucih institucija Srbije, pre svega SPC kao najveceg vlasnika kulturnih dobara i Ministarstva kulture Srbije. U protivnom, u kratkom periodu izvrsice se albanizacija srpske kulturne bastine i nasi najznacajniji manastiri, najlepse freske i ikone pokazivace se svetu kao nekakva „kosovarska" bastina koja nema nikakve veze sa Srbijom i srpskim narodom koji je on uz velike zrtve sacuvao i tokom pet vekova otomanske vladavine.

* Kako kosovski Albanci reaguju na ponudjeni dokument?

- Reagovanja su uglavnom negativna, jer albanski lideri zele da nametnu princip „status pre standarda", objasnjavajuci da bez pune vlasti i kontrole na Kosovu i Metohiji kao nezavisnoj drzavi nisu u mogucnosti da ispune navedene zahteve. Ova ideja izgleda kao pokusaj da se kuca sagradi od krova, bez zidova i cvrstih temelja i za sada je medjunarodna zajednica ne prihvata. Druga opasnost je da se nizom propagandno-simbolicnih aktivnosti stvori utisak da se standardi ispunjavaju. Nedavno je gospodin Redzepi pred kamerama RTK podelio kljuceve srpskim povratnicima u okolini Istoka, dok se istovremeno dalje pritisak na preostale Srbe i onemogucava povratak prognanih u druge delove Pokrajine, kao sto se skoro dogodilo u Musutistu kod Suve Reke. Tu je vise rec o politickom marketingu, nego o iskrenoj nameri jer o sustinski cilj lidera kosvskih Albanca i dalje ostaje nezavisno albansko Kosovo koje bi bilo centar objedinjavanja svih tzv. albanskih teritorija na Balkanu.

*Sta mislite o pozivu Harija Holkerija, sefa UNMIK, vlastima u Srbiji da se javno izvini za ono sto se dogodilo na Kosovu i Metohije, kako bi se bi smanjile tenzije na terenu?

- Niko ne moze da porekne da iskreno izvinjenje predstavlja univerzalni moralni cin. Medjutim, siri kontekst situacije u Srbiji i njenoj juznoj pokrajini sasvim legitimno postavlja pitanje da li i lideri kosovskih Albanaca i rukovodstvo UNMIK duguju izvinjenje kosovskim Srbima, Romima, Gorancima, Bosnjacima i ostalima koji vec vise od cetiri godine stradaju pod upravom Misije UN. Reci moraju da budu potkrepljene konkretnim delima. Pokajanje (metanoia) na grckom jeziku znaci promenu nacina misljenja i delanja, a ne teatralno zaljenje zbog pocinjene greske. Aktuelni predstavnici vlasti u Beogradu, posebno najvisi predstavnici SPC vise puta su izrazili svoje iskreno zaljenje zbog stradanja nevinih civila na Kosovu i Metohiji bez obzira na njihovu nacionalnost, a monasi i svestenstvo pomagali su stradalnicima svih nacionalnosti. Svoje neslaganje sa politikom Slobodana Milosevica opozicija je delatno potvrdila promenom vlasti i izgradnjom nove demokratske Srbije koja je danas najmultietnickija drzava Balkana.

Dok su bojovnici OVK, a sada vodeci politicari u Pristini, organizovali ili tolerisali ubijanje i kidnapovanje stotina Srba, rusenje crkava i grobalja, predstavnici opozicije u Srbiji, koji su sada na vlasti, grcevito su se borili da promene nedemokratski rezim i Srbiju usmere ka svetlijoj buducnosti. Neki od njih su likvidirani, zatvarani i premlacivani na ulicama Beograda i drugih gradova Srbije. Ne moze niko da od njih sada zahteva da prihvate politicku i moralnu odgovornost za ono sto sami nisu pocinili i da zapocnu jednostrani proces pomirenja sa bivsim vodjama OVK koji jos uvek sprovode antisrpsku kamapanju na Kosovu i Metohiji i nisu spremni da priznaju nijednu svoju gresku. Takav jednostran akt ne samo da bi ugrozio politicki polozaj vlade u Beogradu, nego bi i opravdao nastavak etnickog terora na Kosovu i Metohiji. Bez obzira na sve probleme, Srbija je usla u 21 vek drugacija nego sto je bila ranije, a na Kosovu i Metohiji casovnik je stao jos u junu 1999. godine ili mozda cak negde u 19. veku.

J. Tasic

vrh strane


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service