04. decembar 2003.

Info-bilten ERP KiM 04-12-03

Prognani Srbi iz Prizrena nadaju se skorom povratku u svoje domove

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica, 3. decembar 2003


Dana 03.12.2003. godine Vladiku Artemija je posetila LJiljana Karanov iz Novog Sada, koja radi u podruznici organizacije "Majka Devet Jugovica" u Novom Sadu.

Gdj-ica Karanov je obavestila Vladiku Artemija da je u Prizren vodila grupu od 9 Srba – Prizrenaca da bi videli svoje kuce, i kakve su mogucnosti za povratak. Na put su trebali da krenu u organizaciji norveskog Saveta i UNHCR-a, ali su svi po njenom iskazu zakazali. Cak ni u KFOR-u i UNMIK policiji nisu bili zainteresovani za bilo kakav oblik pratnje.

Ova se grupa preko Strpca odvazno uputila u Prizren, gde su boravili bez ikakve zastite. Imali su samo nacelan dogovor da u slucaju incidenta se svi skupe u hramu svetog DJordja u Prizrenu.

Na ulicama Prizrena bilo je i spontanih susreta Srba sa nekim od njihovih dojucerasnjih komsija Albanaca i Turaka koji su se ljubazno sa njiima pozdravljali. Pojedinci su se cak  zahvaljivali g-djici Karanov sto ih je dovela u Prizren.

Posle boravka od nekoliko sati grupa se vratila za Srbiju. Uz put se bez pojedinacne potvrde izrazila spremnost za povratak, i to starijih clanova. Postoji spremnost i zelja i drugih raseljenih lica iz Vojvodine da obidju Prizren.|

Po informaciji g-djice Karanov u N. Sadu je trenutno 19.000 raseljenih (Srba, Goranaca, Roma i u okolini Feketica Egipcana). Smestaj raseljenih je dominantno po vojvodjanskim selima i u okviru romskih naselja (Sangaj u N. Sadu).

Prema izjavi svestenika Aleksandra Nespalica, predstavnika Eparhije rasko-prizrenske pri hramu Sv. Djordja i pored izvesnog poboljsanja bezbednosne situacije za preostalih pedesetak prizrenskih Srba situacija je i dalje slozena i nesredjena. Poslednjih meseci nekoliko srpskih porodica je napustilo grad, a takodje ima vise slucajeva prodaje imovine. Za sada u Prizrenu zive vecinom starije osobe. Povratak mladjeg i radno-sposobnog stanovnistva tesko je ostvariv iako situacija u Prizrenu nije ni priblizno teska kao u severnoj Metohiji (Pec, Decani, Istok) ili u nekim drugim delovima Kosova i Metohije gde su Srbi i dalje izlozeni otvorenom etnickom teroru. Posebno ohrabruje povratak jednog dela srpskih povratnika u selo Novake i u Sredacku zupu. U samom gradu Prizrenu je pre Juna 1999. godine zivelo oko 8.000 Srba.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service