03. decembar 2003

ERP KiM Bilten 03-12-03

Odgovor na pismo Hasima Tacija Christian Science Monitoru

Hasim Taci, predsednik Demokratske stranke Kosova (PDK) i bivsi vodja OVK uputio je nedavno pismo urednistvu Christian Science Monitora, koje je objavljeno 17. novembra. Urednik Info-sluzbe ERP KiM protosindjel Sava Janjic je odgovorio na Tacijevo pismo s namerom da pokaze da su reci g. Tacija u raskoraku sa stvarnoscu koja postoji na Kosovu i Metohiji.

 
Da li je Kosovo zaista spremno za povratak prognanika?

Pismo g. Hasima Tacija od 17 novembra 2003. godine bi verovatno bilo veliko ohrabrenje za vise od 200.000 srpskih prognanika koji vec cetiri godine ne mogu da se vrate svojim domovima kada bi njegove reci zaista bile iskrene i potkrepljene konkretnim delima. Medjutim, kod Hasima Tacija nedostaje i jedno i drugo.

Samo ove godine dogodilo se nekoliko napada albanskih ekstremista na srpskje povratnike u kojima je zivot izgubilo desetak Srba. Medju zrtvama su dvoje ubijene i petoro ranjene srpske dece iz srpske enklave (Gorazdevac) u zapadnom delu Kosova i Metohije. Kosovski Parlament i Vlada su cak odbili inicijativu SPC da se odrzi minuta cutanja u znak solidarnosti sa ovim zrtvama.

Iako je Vlada Kosova objavila pismo u kome poziva Srbe na povratak, nijedan, albanski lider, ukljucujuci i g. Tacija, nikada nije nista konkretno ucinio da bi podrzao proces povratka i stvorio barem minimum bezbednosti za povratnike. Pozivati nekoga da se vrati a istovremeno ne garantovati povratnicima i njihovim porodicama minimum bezbednosti i dostojanstvenog zivota je vise od ironije. Taci i ostali albanski lideri takodje ne uticu na svoje lokalne (opstinske) predstavnike da podrze povratak i omoguce Srbima slobodan pristup bolnicama, skolama i drguim ustanovama. Najnovija vest, grupu srpskih povratnika nedaleko od Prizrena, na jugu Kosova i Metohije, kamenovala je grupa Albanaca rekavsi da im nikada nece dozvoliti povratak.

Vladika Artemije koji pokusava da obnovi barem jednu od 112 pravoslavnih crkava koje su porusili ekstremni albanski muslimani posle rata nije do sada uspeo da podigne iz rusevina nijednu od ovih oskrnavljenih svetinja, iako je 2001. god. g. Taci sa predstavnicima Vlade Kosova obecao pred tadasnjim sefom americke Misije u Pristini g. Menzisom da ce pomoci obnovu crkava cak iz budzeta Vlade. Ovaj detalj samo je jedan u nizu od mnogih neispunjenih obecanja.

Situacija na Kosovu i Metohiji je i dalje teska jer vecinska albanska zajednica, koju predvode lideri bivse ekstremisticke OVK, cini sve kako bi se na terenu sprecio povratak Srba i drugih etnnickih grupa, a preostali Srbi proterali iz Pokrajine. Njihov cilj jeste da stvore drugu etnicku albansku drzavu na Balkanu (pored Republike Albanije). U atmosferi svakodnevnih napada, koje belezi i medjunarodna stampa, unistavanja srpskih crkava i grobalja, etnicke diskriminacije, nepostojanja slobode zivota i ispovedanja hriscanske vere, reci bivseg lidera OVK zvuce kao jos jedna gorka ironija. Jedan od Tacijevih prvih saradnika, Fatmir Limaj je vec pred Haskim sudom i osumnjicen je zbog organizovanja zlocina i zlostavljanja Srba i umerenih Albanaca. Za samim g. Tacijem je izdata poternica Interpola zbog njegove proslosti pa jedna takva licnost tesko moze da zadobije poverenje Srba i onih Albanaca koji zele da vide Kosovo i Metohiju kao savremeno, multietnicko, multireligiozno i demokratsko drustvo.

Iako mi, Kosovski Srbi, stalno slusamo o milionima evra koji se izdvajaju za nas povratak i bolji zivot nase zajednice, ove godine se vratilo samo petstotinjak izbeglica u svoje enklave gde su za njih sagradjene skromne kuce. Ovo pokazuje da su rezultati na terenu u ozbiljnom raskoraku sa recima g. Tacija, ciji je cilj, kao uostalom i vecine albanskih zvanicnika sa Kosova i Metohije, da zadobiju medjunarodnu podrsku bez konkretnih rezultata ili tacnije receno da afirmisu princip - prvo status, pa onda standardi.


protosindjel Sava Janjic
Srpska Pravoslavna Crkva
Kosovo i Metohija


Christian Science Monitor
17. novembar 2003. godine, ponedeljak

Misljenja citalaca, str. 8

Pisma

Kosovo se sprema za svoje izbeglice

Povodom clanka od 5. novembra "Dalek je put do kuce za kosovske izbeglice". Tragicni ratovi na prostoru bivse jugoslavije ostavili su gorko nasledje razaranja i izbeglica. Duboko se saosecam sa svim izbeglicama koji su napustile Kosovo pre, u toku i nakon rata 1999. godine i zelim da se oni vrate svojim domovima. Kosovari, zajedno sa misijom UN ovde i ostalim predstavnicima medjunarodne zajednice naporno rade kako bi stvorili bezbedne uslove za njihov odrziv povratak.

Na moju inicijativu, albanski politicki lideri, predstvnici privremenih institucija i nesrpskih zajednica obratili su se izbeglicama otvorenim pismom u junu mesecu: "Podrzavamo vas povratak na Kosovo. Ne "pozivamo" vas da se vratite svojim domovima zato sto je Kosovo vas dom i vi imate pravo da ovde zivite u miru. Kosovo je vas dom, kao i nas. Mi zelimo i radimo na tome da se vratite i zivite u miru sa nama kao nasi susedi u duhu medjusobnog postovanja"

Veoma smo zahvalni Vladi SAD sto je ulozila 14 miliona dolara za povratak izbeglica. Ove godine Vlada Kosova koju vodi Demokratska stranka Kosova, ciji sam ja predsednik, izdvojila je 10 miliona evra iz svog budzeta kako bi podrzala povratak, izgradnju kuca i razne projekte za povratnike. Druge vlade trebalo bi da slede ovaj primer. Mi mozemo da izgradimo demokratsku buducnost a nasu decu samo ako Kosovo postane bezbedan i prosperitetan dom za sve njegove gradjane.

Hasim Taci
Pristina, predsednik Demokratske stranke Kosova


 

KRATKA BIOGRAFIJA HASIMA TACIJA

Hasim Taci se rodio 24.04.69. godine u Srbici na Kosovu i Metohiji. Studirao je istoriju na Pristinskom univerzitetu, a neko vreme je proveo u Svajcarskoj i Nemackoj. Cesto je vidjan u krugovima albanskih emigrantskih i nacionalistickih krugova. Taci je postao vodeci studentski aktivista Nezavisnog studenstkog udruzenja 1991. godine i  otvoreni pobornik ideje nezavisnog Kosova i sve-albanskog ujedinjenja. Bio je politicki blizak emigrantskoj marksisticko-lenjinistickoj organiyaciji "Nacionalni pokret za Kosovo". U periodu izmeju 1992 i 1993 prosao je tajnu vojnu obuku u Albaniji zajedno sa pripadnicima grupe Adema Jasarija spremajuci se za oruzane akcije na Kosovu i Metohiji. U decembru 1993. goidne ucestvovao je u formiranju prvog "glavnog staba" OVK zajedno sa Azemom Suljom, Sokolom Basotom, Dzeladinom Gasijem, Ali Ahmetijem, Dzavidom Haljitijem, Kadri Veselijem, Lahi Ibrahimijem i ostalima. Godine 1993. Taci je imenovan za komandanta tzv. Operativne zone OVK za Malievo i vec deluje kao aktivni clan drenicke grupe OVK koju predvodi Adem Jasari. Taci je osumnjicen da je ucestvovao u teroristickoj akciji 25. maja 1993 g. blizu Glogovca gde je zajedno sa Rafetom Ramom, Jakupom Nurimom, Sami Ljustakuom i Idrizom Kadrijem ubio dvojicu  i tesko ranio petoricu srpskih policajaca. Tacijevo ucesce u ovoj akciji kasnije je potvrdio njegov saucesnik Rafet Rama na sudskom procesu u Pristini 11. jula 1997. godine. Druga teroristicka akcija koja se pripisuje Tacijevoj grupi izvrsena je na putu Mitrovica-Pec, pored sela Sipolje gde je jedan srpski policajac ubijen, a drugi ranjen iz zasede. U martu 1999. god. Taci postaje polticki lider OVK i u tom svojstvu ucestvuje kao vodja albanskog pregovarackog tima u Rambujeu na posebnu inicijativu Medlin Olbrajt, sefa americke diplomatije. U toku NATO bombardovanja od marta do juna 1999. godine Taci je najvise vremena provodio u Albaniji koordinisuci aktivnosti OVK protiv srpske vojske i policije. Postoji osnovana sumnja da je umesan u ubistvo Ahmeta Krasnicija tzv. ministra odbrane u ilegalnoj Rugovinoj vladi "Republike Kosova". Krasnici je zajedno sa Tahirom Zemajem organizovao drugu paravojnu grupaciju FARK koju je finansirao Rugovin premijer u egzilu Bujar Bukosi. U clanku Njujork Tajmsa: Kosovski pobunjenici osumnjiceni za egzekucije u sopstvenim redovima, Krisa Hedziza od 25. juna 99 pominje se da je Taci verovatno organizovao egzekucije i drugih svojih politickih i vojnih rivala. Nakon rata, Hasim Taci postaje politicki lider druge najvece albanske partije na Kosovu i Metohiji - PDK (Demokratske partije Kosova). Njegovo poznato ratno ime je bilo "zmija". Za Hasimom Tacijem je Interpol zvanicno raspisao medjunarodnu poternicu koja je i dalje na snazi.

Ministarstvo pravde Srbije podnelo je Haskom Tribunalu veliki dosije sa dokazima i svedocenjima o zlocinima koji su pocinjeni po naredbi ili sa znanjem Hasima Tacija. Za sada je Tribunal samo pokrenuo optuznicu protiv Fatmira Ljimaja, Tacijevog prvog zamenika koji je optuzen da je organizovao logor za likvidaciju i zlostavljanje Srba, Roma i drugih civila u Lapusniku. Ljimaj se trenutno nalazi u pritvornoj jedinici Tribunala u Seveningenu.


Hasim Taci, bivsi harambasa OVK, a sada "osvedoceni demokratski lider"
Nacionalisticki mitovi o etnicki cistoj albnskoj zemlji i raspirivanje mrznje prema
Srbima i drugim ne-albanskim zajednicama glavno su orudje bivsih lidera OVK
kako bi sacuvali vlast koju su ugrabili dolaskom misije UN i KFOR-a i obezbedili svoje ilegalne aktivnosti (trgovinu droge, oruzja, prostituciju i prodaju belog roblja)
 iza fasade novih "demokratskih institucija" Kosova


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service