10. februar, 2003.
 
 

Info-bilten ERP KIM br. 45/3

SADRZAJ:

KIM Radio - Snezana Borozanovic strajkuje gladju
KIM Radio - Pojacana kontrola na putu Gnjilane - Bujanovac
KIM Radio - Ombudsman Novicki u poseti Leposavicu

Srpska dijaspora u Africi:

ERP KIM - Svetosavska himna na jugu Afrike

 

 
VESTI


KIM Radio
http://www.kimradio.net/vesti.asp
SNEZANA BOROZANOVIC STRAJKUJE GLADJU
Sudbina jednog od retkih srpskih povratnika u Pristinu

Pocetak strane

Pristina, 10. februar 2003.

Snezana Borzanovic koja se nedavno vratila u Pristinu sa namerom da kao povratnik uziva svoje stanarsko pravo naisla je na nerazumevanje predstavnika medjunarodne zajednice jer joj je to pravo onemoguceno sa obrazlozenjem da UNMIK i KFOR nemogu da joj garantuju potpunu bezbednost. Snezana je vikend provela u tudjem stanu bez stuje na minus osam stepeni. Pomoc je pokusala da potrazi od ombudsmana za Kosovo i Metohiju Marek Antoni Novickog. U kabinetu Novickog obecali su Snezani da ce sutra raspravljati o njenom problemu. Zbog neresenog stambenog pitanja Snezana Borzanovic potvrdila je KIM radiju da ce danas poceti strajk gladju ispred kabineta civilnog administratora Mihaela Stajnera.

SADRZAJ


KIM Radio http://www.kimradio.net/vesti.asp
POJACANA KONTROLA NA PUTU GNJILANE-BUJANOVAC
Saobracajne guzve u Pomoravlju posledica najnovijh zbivanja na jugu Srbije

Pocetak strane

Gnjilane, 10 februar 2003.

Pripadnici UNMIK-a, KFOR-a i Kosovske policijske sluzbe od 7 sati jutros kontrolisu detaljno putnike i automobile na magistralnom putu Gnjilane-Bujanovac a posebno one koji se krecu ka Bujanovcu. Mogu se videti kolone duge i do 2 kilometra, javlja dopisnik KIM radija iz Kosovskog Pomoravlja. Razlozi pojacane kontrole su, kako se pretpostavlja, najnovija dogadjanja na jugu Srbije, u Prsevskoj dolini koja se granici sa regionom Kosovskog Pomoravlja.

SADRZAJ


KIM Radio http://www.kimradio.net/vesti.asp
OMBUDSMAN NOVICKI U POSETI LEPOSAVICU

Pocetak strane

Leposavic, 10 februar 2003.

Ombudsman Kosova, Marek Antoni Novicki, razgovarao je juce u Leposavicu sa sefom Koalicije Povratak Dragisom Krstovicem.U izjavi za KIM radio Krstovic pozitivno ocenjuje ovaj razgovor. «Novicki me je upoznao sa svim njegovim nadleznostima koje su po Ustavnim okvirima predvidjene, izrazavajuci nadu da ce se nastaviti zajednicka borba u zastiti ljudskih prava na Kosovu i Metohiji» kazao je Krstovic. Sef «Povratka» kaze da je stekao utisak da je gospodin Novicki resen da pomogne svim zajednicama. Kako javlja dopisnik KIM radija iz Leposavica Ivan Vuckovic, Marek Novicki juce je obisao i romski kamp u Leposavicu gde je razgovarao sa predsednikom Gradjanske inicijative Roma Skenderom Husenijem. «Uverio sam se da ovi ljudi zive veoma tesko i da su suoceni sa razlicitim problemima. Apelovacemo i razgovaracemo sa svim organizacijama da ne zaborave ovaj romski kamp» rekao je Novicki, dodajuci da je primetio da Romi zele da se vrate svojim kucama koje se uglavnom nalaze u juznom delu Kosovske Mitrovice. Ombudsman Kosova obecao je da ce se potruditi da se njihove kuce obnove sobzirom da su nakon ratnih dejstava u potpunosti spaljene i unistene.

SADRZAJ


VESTI IZ DIJASPORE

SVETOSAVSKA HIMNA NA JUGU AFRIKE
Jeromonah Pantelejmon Jovanovic u neumornom trudu da obnovi crkveni zivot srpske zajednice na jugu Afrike

Pocetak strane

Jeromonah Pantelejmon, u svetu Darko Jovanovic, rodom iz Cacka, zapoceo je svoj monaski zivot u manastiru Visoki Decani sredinom devedesetih godina kao iskusenik, da bi se potom zamonasio u manastiru Crna Reka, gde ga je episkop Artemije rukopolozio najpre u cin jerodjakona, a potom u cin jeromonaha. U toku teskih poratnih godina jeromonah Pantelejmon je vise puta organizovao dopremanje humanitarne pomoci srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Po blagoslovu svog duhovnika, vladike Artemija, otac Pantelejmon prelazi u Arhiepiskopiju Beogradsko-karlovacku da bi ga ubrzo potom Njegova Svetost Patrijarh Pavle poslao u Juznu Afriku sa zadatkom da organizuje crkveni zivot srpske zajednice na jugu crnog kontintenta.

Dvadesetdevetogodisnjak, otac Pantelejmon, nasao se pred nimalo lakim zadatkom. U decembru 2002. odlazi za Johanezburg i preuzima brigu o 5000 pravoslavnih Srba koje je zivotni put odveo 11.000 kilometara daleko od rodnog kraja. Ovih dana jeromonah Pantelejmon se javio sa izvestajem o svom dosadasnjem dvomesecnom radu u Juznoj Africi. Njegov izvestaj prenosimo u celosti, kako smo ga primili od njega.

Urednistvo ERP KIM Info-sluzbe

(fotografija o. Pantelejmon (levo) na rusevinama jednog od kosovsko-metohijskih crkava)

Tekstovi o humanitarnoj aktivnosti jeromonaha Pantelejmona:
(http://www.politika.co.yu/2002/0424/01_37.htm), (http://www.politika.co.yu/ilustro/2267/4a.htm), (http://www.glaskim.co.yu/glasnik/brojevi/broj83.htm - tekst: Kad uciniste jednom od moje najmanje brace meni uciniste, jrm. Pantelejmon)


Potomci Svetog Save u Juznoj Africi  

Johanezburg, Juznoafricka republika,
februar 2003. god

Ovde u Juznoafrickoj republici kazu da ima negde oko 5000 Srba.I u ostalim africkim zemljama (Bocvana,Zimbabve?) zivi izvestan broj srpskih porodica, a jedina srpska duhovna oaza na celom africkom kontinentu je crkva sv.apostola Tome u Johanesburgu podignuta ljubavlju i trudom srpskoga naroda 1978. godine. U 25-ogodisnjoj istoriji ove crkve nekoliko svestenika je radilo na ovoj velikoj njivi Gospodnjoj daleko oko 11.000 km od rodne grude. U tom svom radu susretali su se sa raznim iskusenjima i problemima ali je ova svetinja opstala i dalje svetli celom srpskom rodu u Africi.

U drugoj polovini 2002. godine crkva je opet bila bez svestenika ,bogosluzenja ,svetih tajni i svega onoga sto hrani dusu srpskog naroda ovde. Pocetkom decembra 2002.godine Srpska Patrijarsija u Beogradu poslala je novog svestenika kome je nalozila u poslusanje da na prvom mestu brine o duhovnim potrebama Srba u Juznoafrickoj republici i okolini. U crkvi su opet pocele redovno da se sluze svete liturgije  i u decembru i januaru hram i crkvena sala su ponovo oziveli. Narod je za svoje krsne slave (Nikoljdan, Stevandan ,Jovanjdan?) donosio slavske kolace i zita u crkvu na osvecenje. Na Badnje vece hram je bio pun naroda na vecernjem bogosluzenju, a posle sluzbe Bozije preslo se u crkvenu salu gde je po starom srpskom obicaju pretstavljena mala priredba o unosenju badnjaka u kucu (dete je bilo polozajnik, a stariji covek domacin). Dok je taj program izvodjen pevale su se pesme ?Oj badnjace, badnjace? i ?Bozic, Bozic blagi dan?, a u isto vreme na domacina i polozajnika narod je bacao psenicu, kukuruz?Zatim je svestenik osvestao badnjake, odrzao prigodnu besedu, a posle toga je narod ostao da praznuje Badnje vece do kasno u noc. Na Bozic u utorak, iako je bio radni dan u crkvi na svetoj Bozicnoj liturgiji se okupio veliki broj Srba. Ove godine veliki Hriscanski praznik Bogojavljenje  je pao u nedelju pa se i tada okupio iznenadjujuce veliki broj vernog naroda u crkvi koji su dosli da se Bogu pomole i da ponesu svojim kucama na blagoslov svetu Bogojavljensku vodicu. Posle svete liturgije odrzana je u crkvenoj sali godisnja skupstina na kojoj je formiran crkveni odbor i na kojoj su date smernice za dalji rad koji ce nadamo se biti na korist celokupnoj srpskoj zajednici u Africi.

 Sledece nedelje srpski narod u Johanesburgu proslavio je svoga oca i osnivaca srpske crkve i srpskog pravoslavnog naroda svetitelja Savu po kome  svi mi sa ponosom sebe nazivamo svetosavskim narodom. Na svetoj liturgiji se opet okupio veliki broj naseg naroda, a posle svete liturgije svi zajedno smo presli u crkvenu salu i tu prvo osvestali slavski kolac i zito ( domacin slave je bio crkveni odbor, jer se on i naziva crkvenoskolski odbor sveti Sava), a zatim su svi Srbi imali veliko duhovno zadovoljstvo i uzivali u programu koji su decica spremila ,a sve u slavu i cast svetoga oca Save. Deca su recitovala pesme ,recitacije i monologe posvecene svetom Savi. Bilo ih je raznih uzrasta od 5 pa do 15 godina. Simpaticno je bilo cuti decicu koja nisu bas najsigurnija u znanju srpskog jezika, ali su se ipak potrudila i naucila odredjene delove pesama o svetom Savi (bilo je i nekoliko dece koja nisu znala srpski jezik pa su o svetom Savi govorila na engleskom). Dirljiv momenat je bio kada je ceo narod u crkvenoj sali na celu sa svojim svestenikom, skromnim crkvenim horom i decicom zapevao himnu svetom Savi ?Uskliknimo s? ljubavlju?.

Za ova dva meseca od kada je u crkvi ponovo pocela da se sluzi  sveta liturgija, krsteno je osmoro odraslih i dece (od toga dvoje Afrikanaca), obavljeno jedno crkveno vencanje (ozenio se Srbin Vladimir sa Afrikankom iz Mozambika koja se zvala Deniz ,a na krstenju je dobila  srpsko ime Danica ). Sluzena su dva opela ,tri parastosa ,izvrsena tri osvecenja srpskih kuca, obavljeno 17 svetih tajni ispovesti?U nedelju 2.februara posle sv.liturgije od 11.00 do 11.45 ujutro otpoceli smo casove veronauke za decu svih uzrasta koji ce se odrzavati nekad u crkvenoj sali ,a nekad u porti. Na prvom casu bilo je 16-oro dece. Taj isti dan u crkvi smo ustanovili pored celivajuce ikone  stocic posvecen Srbima na Kosovu. Uz pomoc jedne srpske slikarke koja odnedavno zivi u Johanesburgu ,na stocicu je kutija na kojoj je ona oslikala zlatnim bojama tri krsta i na prednjoj strani napisala ?prilog za nas stradalni srpski narod na mucenickom Kosovu i Metohiji?, a na zadnjoj strani  ?parohijani CSO Sv. Sava u Johanesburgu?. Stocic je ukrasen sajkacom, jednom srpskom pregacom sa Kosova (rucni rad) ,a na njemu je i uramljena slika srusene srpske crkve na Kosovu.Svakog cetvrtka u crkvenoj kuci skromni hor ima probe na kojima usavrsava liturgijsko pojanje,a u istoj kuci oformljena je crkvena biblioteka koja je svakodnevno na raspolaganju svima koji hoce jos vise da saznaju I nauce o svojoj svetoj pravoslavnoj veri. U nasu crkvu u Johanesburgu dolazi prilican broj Bugara. Rusi prave svoju crkvu u opstini Midrand (Johanesburg) ,a posvetili su je sv.Sergiju Radonjeskom. Treceg marta 2003. doci ce ruski vladika da osvesta ovu prelepu crkvu. Grci imaju nekoliko crkava u ovom delu zemlje ,a u Juznoafrickoj republici I dva mitropolita (Johanesburga i Pretorije  Serafima i Dobre Nade i Kejp Tauna Sergija). Svi izmedju sebe lepo saradjujemo i imamo bratsku ljubav u Hristu.

U ovoj godini smo planirali, ako Bog da, da nastavimo redovna bogosluzenja, da podmirujemo sve duhovne potrebe naroda koji se obraca svojoj crkvi ,nekoliko duhovnih proslava sa prigodnim programom (Vaskrs ,Vidovdan , Sv.apostol Toma, Nedelja Mironosica). Svesteniku i crkvenom odboru u ovom blagoslovenom poslu duhovnog uzrastanja srpskog naroda u Africi mnogo pomaze i kolo srpskih sestara ?Kosovka devojka?.Svi zajednicki i slozno radimo na ovoj nasusnoj potrebi priblizavanja svojoj pravoslavnoj veri i Bogu srpskoga naroda 11.000 km udaljenog od svoje matice.

Neka bi dao Bog molitvama sv.Save da ne posustanemo na ovom blagoslovenom poslu i neka bi nam dao snage da odolimo svim iskusenjima kojima neprijatelj Boziji podvrgava svako dobro delo, a sve sto radimo da bude na korist srpske Crkve i srpskog naroda u jednoj od najudaljenijih parohija Srpske Pravoslavne Crkve na svetu. Amin, daj Boze.                                                 

Jeromonah Pantelejmon (Jovanovic)
Srpska Pravoslavna Crkva sv.apostola Tome u Johanesburgu 

pantelejmon@mweb.co.za

SADRZAJ

 

Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti

Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List
Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service