10. februar, 2003.
 
 

Info-bilten ERP KIM br. 45/2

SADRZAJ:

ERP KIM - Episkop Artemije primio predstavnike posmatracke misije EU

Komentar urednika:

ERP KIM - VREME ZA SUSTINSKE PROMENE

 
VESTI


ERP KIM Info-sluzba

EPISKOP ARTEMIJE PRIMIO PREDSTAVNIKE POSMATRACKE MISIJE EU
Moja poruka za Brisel: Kada ce nam biti odobrena obnova porusenih crkava i manastira

Gracanica, 10. februar 2003.

Danas je Episkop rasko-prizrenski i kosovsko-metohijski gospodin Artemije u prostorijama Episkopskog dvora u Gracanici primio sefa posmatracke misije Evropske Unije na Kosovu i Meothiji (EUMM) g. Maria Dotorija (Mario Dottori) sa saradnicima.

U razgovoru sa predstavnicima EU Episkop Artemije je govorio o teskom polozaju u kome se nalaze kosovko-metohijski Srbi. Vladika Artemije je podrzao inicijativu premijera Djinjdjica da se sto pre omoguci povratak institucija Srbije na Kosovo i Metohiju, naglasivsi da je postojece stanje neprihvatljivo. Premijer Djindjic, rekao je vladika Artemije, samo podseca predstavnike medjunarodne zajednice na obecanja koja su preuzeta i na cijoj realizaciji se nista ne preduzima.

Zapitan da li ima neku posebnu poruku koju bi prosledili u sediste EU u Briselu, vladika Artemije je rekao da ga interesuje da li ce ikada biti odobrena obnova neke porusene crkve ili manastira na Kosovu i Metohiji i ko ce u tome podrzati srpsku zajednicu.

SADRZAJ

KOMENTAR UREDNIKA


ERP KIM Info-sluzba - protosindjel Sava Janjic

VREME JE ZA SUSTINSKE PROMENE
Marek Novicki rekao je ono sto je svima koji zive na Kosovu i Metohiji poznato - bez sustinskih promena nema ni povratka ni multietnickog drustva

Pocetak strane

Gracanica, 10. februar, 2003

U svom jucerasnjem intervjuu Radiju Slobodna Evropa kosovski Ombudsman g. Marek Novicki izneo je pred javnost poraznu cinjenicu da je zbog ukupne situacije na Kosovu i Metohiji povratak prognanih Srba doveden u pitanje. Po Novickom moze se realno ocekivati povratak samo nekoliko hiljada Srba i to vecinom u sela, gde kaze "nece nikome smetati". Novicki dalje u svom intervjuu naglasava da je povratak u gradove sasvim neizvesan, ne samo zbog bezbednosti, vec i zato sto je Srbima oduzeta sva imovina.

Zaista se mora priznati da je retko koji medjunarodni predstavnik na Kosovu i Metohiji iskrenije izneo istinu o stvarnom stanju u Pokrajini. Dok predstavnici UNMIK-a i dalje obmanjuju javnost da se na Kosovu i Metohiji moze izgraditi demokratsko i multietnicko drustvo tolerisanjem albanskog etnickog nasilja i diskriminacije, srpski predstavnici, a narocito predstavnici Crkve vec godinama upozoravaju javnost da se na ovim prostorima gradi jedno drustvo u kome ce naposletku moci da zive samo pripadnici albanskog naroda. U jednoj tako bezizlaznoj situaciji posebno ograbruje inicijativa premijera Djindjica da se hitno zaustavi proces izgradnje jedne etnicki ciste drzave i jasno definisu prava srpskog naroda, ne kao nacionalne manjine, vec kao ustavotvornog i konstitutivnog naroda na svojoj maticnoj teritoriji.

Kako sada stvari stoje, sa postojecim Ustavnim okvirom svakim danom se sve vise brisu veze Kosova i Metohije sa Srbijom i Crnom Gorom. Stavise, gospodin Stajner najavljuje da ce se do kraja godine vecina administrativnih nadleznosti preneti na kosovske organe, pa se s pravom postavlja pitanje koliko ce biti uopste moguce menjati nastalu situaciju koja ce u potpunosti prejudicirati konacan status i pre pregovora sa Beogradom. Insistiranje medjunarodne zajednice da se Srbi pod svaku cenu ukljuce u institucije Kosova i Metohije u svetlu sadasnjih zbivanja u Pokrajini ne znaci nista drugo do davanje politicke legitimnosti koncepciji koja se svakim danom sve vise udaljava od okvira predvidjenih Rezolucijom SB 1244.

Stajnerovo obecanje da je 2003 godina, godina povratka i izgradnje multietnickog drustva nijedan ozbiljniji poznavalac kosovske stvarnosti vise ne moze prihvatiti ozbiljno. Stvarni cilj UNMIK-a ostaje da se zavrsetkom procesa prenosenja odgovornosti na kosovske institucije konacno realizuje izlazna strategija (exit strategy) za medjunarodnu zajednicu koja je svesna sustinskog neuspeha misije. U celoj toj igri Srbi bi trebali da ostanu glavni gubitnici, zajedno sa manjinskim zajednicama Goranaca, Turaka i Bosnjaka, cija je buducnost u albanskom drustvu takodje neizvesna. Medjunarodna zajednica ce proglasiti uspesan kraj misije, iako nije izvrsen osnovni zadatak Rezolucije 1244 - izgradnja sustinske autonomije Kosova i Metohije u okvirima SCG. Kosovski Albanci ce dobiti gotovu drzavu na terenu sa perspektivom daljeg objedinjavanja tzv. etnickih albanskih teritorija, a srpski narod, koji na ovim prostorima ima korene svoje drzavnosti od 12. veka, bice pretvoren u nacionalnu manjinu koja ce se dugorocno gledano sve vise smanjivati. Po takvom scenariju na kraju ce prevladati upravo ono resenje protiv koga su NATO snage poslale svoje bombardere nad Srbiju i Crnu Goru 1999. godine.

Zato je neophodno intenzivirati aktivnost kako bi se politicki procesi na Kosovu i Metohiji sto hitnije vratili u okvire Rezolucije 1244, koju je Savet Bezbednosti UN na svom poslednjem zasedanju 6. februara ponovo afirmisao kao temelj rada Misije UN. Poruka da je prerano sa odredjivanjem konacnog statusa pokrajine niposto ne znaci da je zabranjeno poceti sa procesom stvaranja okvira u kojim ce se resenje naci. Pasivno cekanje i tolerisanje status quo situacije samo ce jos vise otezati situaciju na terenu.

Pre svega treba definisati konkretne mehanizme zastite prava srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ne samo licna vec pre svega kolektivna prava Srba, sto podrazumeva izgradnju institucija srpske samouprave na prostorima gde Srbi i druge zajednice koje se sluze srpskim jezikom zive i gde se nalaze najznacajniji pravoslavni spomenici duhovnosti i kulture. Srpska zajednica ne moze vise biti nemi posmatrac koji pasivno posmatra kako mu drugi pletu omcu oko vrata. Zato osnovni uslov za povratak i bilo kakvo dalje ucesce srpskih predstavnika u institucijama Kosova i Metohije treba da bude jasno definisanje konstitutivnosti srpske zajednice i dopuna (ili promena) postojeceg Ustavnog okvira koji treba da se vrati principima Rezolucije 1244.

Na podrucijima gde zive Srbi treba da bude konstituisan srpski entitet koji bi imao posebne odnose sa Republickim organima (Srbije) posebno na polju obrazovanja, zdravstvene zastite i zastite kulturno-istorijskih spomenika. Istovremeno albanski entitet bi uzivao veci stepen samostalnosti i sa republickim telima mogao bi da ima samo one veze koje se medjusobno prihvate u slobodnom dijalogu.

Ovakav dvo-entitetski sistem ne mora, niti treba da znaci podelu Pokrajine. Naprotiv, oba entiteta bi se slobodno dogovarala o zajednickim vezama i nadleznostima koji se ticu teritorije na kojima se zajedno zivi. Ovakvim asimetricnim principom dvostepene autonomije stvorio bi se mehanizam za resavanje komplikovanog problema Kosova i Metohije tako sto bi sustninski interesi obe zajednice bili zasticeni: Srbi se ne bi nasli u jednoj stranoj i neprijateljskoj drazvi odvojeni od matice, a Albanci ne bi bili pod tutorstvom Beograda ili bilo kakvom represijom. Pokrajina ne bi bila podeljena, ali ne bi doslo ni do menjanja medjunarodnih granica na Balkanu, cemu se protivi vecina balkanskih drzava.

Naravno, s razvojem ekonomije i postepenim integrisanjem zapadnog Balkana u okvire EU radilo bi se na izgradnji novih medjuetnitetskih veza i mostova, tako da je sasvim moguce da bi ovo resenje rezultiralo s vremenom mozda jos nekim boljim resenjem. Osnovno je da budu zasticena prava svih gradjana i etnickih zajednica, posto je to i glavni uslov za integraciju u evropske strukture. Svako drugo resenje koje bi posmatralo interese samo jedne zajednice i koje bi znacilo nametanje volje vecine nevecinskim zajednicama u Pokrajini stvorilo bi potencijale za novi oruzani sukob u blizoj ili kasnijoj buducnosti. Ne treba ni pominjati koliko bi jedno jednostrano resenje otezalo integraciju celog regiona u evropske strukture.

Zajednicka saradnja, osim na ekonomskom polju, posebno bi se ogledala na saradnji u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i etnickog nasilja. Uz pomoc policijskih i istraznih timova iz Evrope i SAD, razmenom informacija i zajednickim akcijama bez obzira na postojece drzavne ili pokrajinske granice jedino se mogu stvoriti uslovi za uspesnu borbu protiv kriminala koji preti da citav region vrati u mracna vremena. Balkan "mekih granica" otvorio bi uslove za nove lokalne integracije i povezivanja koja konacno treba da zaustave nezdravi proces politicke i teritorijalne dezintegracije koji je zapoceo pocetkom 90tih godina proslog veka.

Ukoliko bi se proces institucionalizacije Kosova i Metohije redefinisao na gore pomenutim osnovama stvorili bi se realni uslovi za povratak raseljenog srpskog i ne-srpskog stanovnistva (Goranaca, Roma, Bosnjaka) i poboljsanje bezbednosne situacije, sto bi doprinelo povratku svih raseljenih i resavanju svih imovinsko-pravnih pitanja u skladu sa evropskim standardima.

U protivnom Kosovo i Metohija ce sve vise tonuti u nasilje, monoetnicnost, dok ce se kosovski Albanci sve vise nalaziti izolovani od svojih najblizih suseda. U takvim uslovima Kosovo i Metohija ce sve vise postajati crna rupa Evrope, sto nije u interesu njenih gradjana bilo kog etnickog porekla.

SADRZAJ

 

Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti

Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List
Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service