30. maj 2003

Info-bilten ERP KIM 30-05-03

Osnovne smernice SNV KIM
u vezi konacnog statusa Kosova i Metohije1. Mi podrzavamo multietnicko i demokratsko resenje koje se protivi formiranju etnicki ciste albanske drzave Kosova i Metohije. U slucaju da se dopusti formiranje jedne drzave na takvoj etnickoj osnovi i mi cemo traziti pravo da se srpskom narodu svuda dozvole korekcije granica po etnickim granicama.

2. Albanci traze etnicko i nedemokratsko resenje koje je zasnovano na ideji etnickog ciscenja i dominacije. Takva ideja je protivna ideji evropske integracije i prevazilazenja problema etnickih zajednica u okvirima postojecih granica. Zato mi porucujemo TREBA MENJATI NACIN RAZMISLJANJA, A NE GRANICE. To je filosofija 21 veka, a Albanci razvijaju filosofiju 19. veka.

3. Srbija je najmultietnickija zemlja Balkana i srpski narod je sopstvenim snagama Milosevica i sve njegove saradnike oborio sa vlasti. Cinjenica da je Srbija cak i u vreme Milosevica sacuvala multietnicnost svedoci da ona danas poseduje jos veci kredibilitet koji moze da omoguci razlicitim etnickim zajednicama da nadju buducnost u njenim granicama.

4. Ako Albanci budu trazili referendum za nezavisnost mi cemo traziti REFERENDUM za ostanak KIM u SCG na celoj teritoriji drzave. To je nase demokratsko pravo jer Srbija i Srpski narod imaju ovde svoje legitimne interese jer KIM nikada nije bilo nezavisna drzava.

5. Referendum na kome bi kosovski Albanci prostom vecinom izglasali nezavisnost nikako nije i ne moze biti pravedno resenje. Iako moderno evropsko zakonodavstvo priznaje pravo na samoopredeljenje, ono takodje priznaje i pravo teritorijalnog integriteta suverenih drzava. U dvadesetom veku postoje brojni primeri sukoba ova dva principa, iako ona nisu neophodno kontradiktorna i ne iskljucuju jedan drugog.

6. Pravo na samoopredeljenje ne znaci neophodno i secesiju. Nacionalna grupa ne mora da bude nezavisna, u svojoj sopstvenoj nacionalnoj-drzavi da bi kontrolisala svoju sudbinu. Ako bi bilo tako onda bi Evropa izgledala mnogo drugacije nego sada i postojali bi konstantni, oruzani konflikti u jednom uzaludnom i pogresnom pokusaju da se stvore etnicki ciste nacionalne drzave.

7. Zemlja koja se olako i jeftino odrice dela svoje teritorije zarad nekih kratkorocnih politickih i ekonomskih ciljeva gubi svoj drzavni kredibilitet i automatski se svodi na nivo polu-kolonijalne teritorije koja kao takva nikada nece postati ravnopravni clan Unije. Ova ideja se moze uporediti sa logikom po kojoj ce brod sa putnicima brze doploviti sa cilja ako se putnici i prtljag na vreme bace u more. Kada se vec jednom pocne prodavati zemlja na kojoj Srbi imaju vekovna istorijska prava i svoje najzacajnije kulturne spomenike, dezintegrativni proces ce se ubrzano nastaviti i u drugim delovima zemlje pa ce svako poceti da grabi onoliko koliko moze da zahvati ili plati. Nema potrebe govoriti kako ce se takva Srbija lakse utopiti u melting-potu i konacno marginalizovati kao politicka snaga na Balkanu. Ne moze se poreci da ce i takva Srbija sa Crnom Gorom uci u Evropu, ali mozda pre kao neki polu-zavisni region, nego kao ozbiljna suverena drzava.

8. Stav Srbije treba da bude KOSOVO NAM SAMO MOZETE UZETI ALI GA SE MI NECEMO ODRECI. Dok god se Srbija javno ne odrekne KIM uvek postoji nada da se ono vrati u puni ustavno-pravni poredak. Ako se jednom, ne dao Bog, preda i pismeno potpise odricanje tog dela teritorije Srbija i Srbi gube moralno i istorijsko pravo nad ovim prostorima za vekove vekova. TAPIJU NA ZEMLJU TREBA CUVATI - ISTORIJA SE MENJA.

9. Ne treba nasedati na price da iko moze Srbima garantovati prava ako ovde nema srpske vlasti. Pa zar prisustvo toliko snaga KFOR-a i UNMIK policije nije najbolji pokazatelj. Svaka garancija za Srbe u nekom sporazumu o predavanju Kosova Albancima bice samo mrtvo slovo na papiru.

NEZAVISNO KOSOVO - ETNICKI CISTO KOSOVO

10. Cilj Albanaca nije samo nezavisnost KIM i stvaranja male banana-drzavice vec afirmacija nezavisnog Kosova kao stozera sve-albanskih nacionalnih interesa. DAKLE ONI NECE VELIKU ALBANIJU vec VELIKO KOSOVO sa centrima u Pristini i Tetovu.

11. Nezavisno Kosovo - KRAJ MAKEDONIJE. Ako se vec jednom na KIM Albancima da pravo za etnicko definisanje granica, to ce kad tad ostvariti i na drugim tzv. albanskim teritorijama u Makedoniji i Crnoj Gori, a mozda i u Grckoj.

NEZAVISNOST KOSOVA JE PUT KA ETNICKOM RESENJU PROBLEMA KOJE JE POTPUNO SUPROTNO IDEJAMA EVROPSKE INTEGRACIJE I DEMOKRATIJE.

NAS CILJ JE MIR I STOGA NAGLASAVAMO: NEPRAVEDNO RESENJE JE POVOD ZA BUDUCE RATOVE.Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije
29.05.2003.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service