30. avgust 2003

Info-bilten ERP KIM 30-08-03

PUCNJAVA OKO MANASTIRA SOKOLICE U VREME PRAZNIKA
Eparhija rasko-prizrenska pucnjavu iz vatrenog oruzja oko manastira Sokolice u vreme praznika Velike Gospojine smatra jos jednom u nizu provokacija i pretnji usmerenih protiv Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji.

Episkop Artemije: Ako KFOR nastavi da mirno tolerise ovakav vid agresivnosti oko srpskih svetinja i sela bezbednosna situacija ce, plasim se, biti jos teza i ekstremisti ce ovu pasivnost mirovnjaka shvatiti kao zeleno svetlo za nove napade.


Manastir Presvete Bogorodice - Sokolica, 14. vek

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica, 30. avgust 2003.

(foto INET: Mati Makarija, igumanija manastira Sokolice)

Episkop rasko-prizrenski Artemije jucer je posetio manastir Presvete Bogorodice - Sokolica, kod Zvecana gde ga je igumanija manastira mati Makarija (Obradovic) obavestila da se prekjucer (28. avgusta), za vreme proslave Velike Gospojine, culo pucanje iz vatrenog oruzja iz okolnih albanskih sela. Ovaj dogadjaj je uneo uznemirenje medju sestrinstvo i vernike koji su dosli na praznik u ovaj manastir.

Manastir Sokolica, koji je sagradjen u 14. veku vec cetiri godine se nalazi pod stalnom zastitom pripadnika KFOR-a. Ovu svetinju u kojoj se cuva poznata skulptura Bogorodice iz 14. veka, sa glavnog portala manastira Banjske, trenutno obezbedjuju pripadnici francuskog KFOR-a. Manastir je inace okruzen albanskim selima i u samoj blizini manastira nema nijedne srpske kuce. Eparhija rasko-prizrenska ovaj incident kod Sokolice smatra jos jednom u nizu provokacija i pretnji usmerenih protiv Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji.

Iako su i sami culi pucnjavu iz okolnih albanskih kuca koje se nalaze nadomak manastira vojnici francuskog KFOR-a nisu reagovali niti ima ikakvih indikacija da je preduzet pretres okolnih sela.

"Ovo je jos jedan pokazatelj da su albanska sela prepuna ilegalnog oruzja. Ako KFOR nastavi da mirno tolerise ovakav vid agresivnosti oko srpskih svetinja i sela bezbednosna situacija ce, plasim se, biti jos teza i ekstremisti ce ovu pasivnost mirovnjaka shvatiti kao zeleno svetlo za nove napade", izjavio je episkop Artemije informativnoj sluzbi ERP KIM, apelujuci na francuski KFOR da pojaca svoje prisustvo oko manastira Sokolice.

Manastir Sokolica se nalazi samo nekoliko kilometara udaljena od zeleznickog mosta kod Banjske, koji su pre par meseci pokusali da miniraju pripadnici teroristicke ANA-e, ciji su pripadnici vidjani u okolini.

Za vreme rata manastir Sokolica je pomagao i Srbima i Albancima u nevolji. "Albanci su nasi najblizi susedi i za vreme rata smo ih pomagali, nosili im lekove i vodili u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Mi samo zelimo da sa svima zivimo u miru i medjusobnom postovanju", kaze mati Makarija.


*Chicago Tribune je 23. juna 1999. godine objavio tekst sa naslovom: SMALL CONVENT A REFUGE FOR ALL - ORTHODOX ABBESS HELPS SERBS AND ETHNIC ALBANIANS (Mali manastir utociste za sve - pravoslavna igumanija pomaze Srbima i etnickim Albancima), u ovom tekstu se govori o pomoci koju je mati Makarija sa sestrama pruzala svojim albanskim susedima. Mati Makarija Obradovic inace je jedna od najobrazovanijih srpskih monahinja. Pre monasenja bila je docent na odseku za hemiju pri Prirodno-matematickom fakultetu u Beogradu. Teologiju je diplomirala na Univerzitetu u Solunu i vazi za jednog od najboljih fresko i ikonopisaca SPC. Tekst iz Chicago Tribune-a na engleskom jeziku je dostupan u nasoj arhivi Kosovo Daily News (KDN)
http://groups.yahoo.com/group/decani/message/14223?source=1


Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service