29. juni 2003

Info-bilten ERP KIM 29-06-03b

PONOVO OSKRNAVLJENO PRAVOSLAVNO GROBLJE U KOSOVSKOJ VITINI - 15 NOVIH SPOMENIKA OSTECENO U NAPADU UOCI VIDOVDANA

ERP KIM INFO SLUZBA
29. JUNI 2003

Protojerej Dragan Kojic iz Kosovske Vitine danas je obavestio Informativnu sluzbu ERP KIM da su nepoznati napadaci ponovo oskrnavili pravoslavno groblje u Kosovskoj Vitini. Dana 27. juna 2003. prilikom posete porodicnoj grobnici Nenad Zivkovic iz Vitine primetio je da je 15 novih spomenika na groblju osteceno u napadu nepoznatih lica. Nadgrobni spomenici su oboreni, a neki od nih su potpuno polomljeni. Takodje je ostecena i ograda koja okruzuje groblje.

Oskrnavljeno groblje je vec istog dana posetio otac Dragan Kojic u pratnji lokalnog predstavnika UNMIK-a za manjine i konstatovao pricinjenu stetu koja je pricinjena. Protojerej Kojic je od UNMIK-a hitno zatrazio da se groblje ogradi kako bi se sprecio ulaz napadacima koji su vise puta do sada skrnavili pravoslavne grobove. Predstavnici UNMIK-a su izrazili spremnost da pomognu Srbima u postavljanju nove ograde, ali nisu preduzete neke druge mere bezbednosti.

Po recima protojereja Kojica situacija za srpsku zajednicu u Kosovskoj Vitini ne samo da se nije poboljsala vec je u mnogo cemu gora nego sto je bila ranije. Trenutno u gradu zivi svega 150 srpskih dusa, a nekoliko porodica je najavilo iseljavanje zbog konstantnih pritisaka i pretnji od strane lokalnih Albanaca. Ova cinjenica kao i podaci koje Eparhija rasko-prizrenska redovno dobija od svojih parohijskih svestenika iz Kosovskog Pomoravlja u dramaticnoj su suprotnosti sa tvrdnjama predstavnika UNMIK-a i KFOR-a da se bezbednosna situacija za Srbe poboljsava.

TOP


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service