28-29 juni 2003

Info-bilten ERP KIM 29-06-03

PROSLAVLJENA 614-ta GODISNJICA KOSOVSKE BITKE


Petar Radicevic - Kosovska bitka, 1987

PROSLAVA VIDOVDANA NA KOSOVU I METOHIJI

Jedan od najznacajnijih srpskih verskih i nacionalnih praznika svecano je proslavljen na Kosovu i Metohiji u prisustvu Patrijarha Pavla, episkopa i svestenstva SPC, Prestolonaslednika Aleksandra II sa suprugom i predstavnika Vlade Srbije i lokalnih srpskih zvanicnika

VRH

INFO SLUZBA ERP KIM
28 JUNI, 2003

VIDOVDANSKA LITURGIJA ODSLUZENA U MANASTIRU GRACANICA

Sveta liturgija pred gracanickom crkvom

Patrijarh Pavle, Episkopi Artemije i Atanasije

Srpska Pravoslavna Crkva danas je svecano proslavila sa svojim vernim narodom dan Sv. Vida (Vidovdan) i spomen Sv. Kneza Lazara i kosovskih junaka koji su za "krst casni i slobodu zlatnu" polozili svoje zivote u borbi sa Turcima na Kosovu polju 1389. godine. Vidovdan je takodje dan molitvenog secanja na svete novomucenike koji su za Hrista i pravoslavnu veru postradali u novije vreme.

Svetu arhijerejsku Liturgiju u porti manastira Gracanice sluzio je Njegova Svetost Patrijarh srpski Pavle uz sasluzenje Episkopa Artemija rasko-prizrenskog, Episkopa Atanasija, bivseg hercegovackog, svestenika i svestenomonaha iz vise eparhija Srpske Pravoslavne Crkve.

Svetoj Liturgiji je prisustvovalo oko 1000 ljudi iz centralnog ali i ostalih delova Kosova, a podrucje su dodatno obezbedjivale snage KFOR-a i UNMIK policije.

 

 

 

 

 


Praznicno bdenje uoci Vidovdana

Svetoj Liturgiji su takodje prisustvovali Prestolonaslednik Aleksandar II Karadjordjevic, sa suprugom Princezom Katarinom, potpredsednik Vlade Srbije Dr. Nebojsa Covic, podpredsednik Komiteta za Kosovo i Metohiju u Skupstini Srbije Momcilo Trajkovic, poslanici koalicije "Povratak" u Skupstini Kosova i Metohije i drugi lokalni srpski zvaniccnici.

Okupljenom narodu se s blagoslovom Njegove Svetosti obratio Episkop Atanasije (Jevtic):

"614 godina je proslo od srpskog stradanja na Kosovu, ali i velike pobede Krsta i Vaskrsa. Stradao je sveti mucenik Vid (po kome ovaj dan nosi ime) ali su Srbi na ovaj dan progledali - na putu za carstvo zemaljsko i nebesko", rekao je vladika Atanasije.

U svojoj besedi episkop Atanasije je ostro kritikovao misiju UNMKIK-a rekavsi da "na Kosovu i Metohiji u poslednje cetiri godine vladaju ropstvo, okupacija i tiranija"

"Albance uce da vladaju ropstvom. Ne moze se sloboda graditi na nepravdi, zlu i potcinjenosti drugih. Nasilnici su navalili da uniste nase tragove i zato nam svetinje ruse. One su svedoci ko smo, odakle smo, i koliko smo na Kosovu i Metohiji", istakao je vladika Atanasije.

On je takodje podsetio da je na Kosovu i Metohiji od dolaska UNMIK-a i KFOR-a poruseno 120 crkava i manastira, dok sa druge strane "okupatori grade kule i gradove".

Nakon Svete Liturgije Patrijarh Pavle je presekao slavski kolac ispred gracanicke crkve i pozvao narod da ostane veran Hristu i Njegovim svetim zapovestima.

Sveta Liturgija

Pomeni, Gospode....

NJ.K.V. PRINCEZA KATARINA PREDAJE EPISKOPU ARTEMIJU HUMANITARNU POMOC U HRANI I LEKOVIMA

Nakon Svete Liturgije u manastirskom dvorištu Princeza Katarina Karadjordjevic urucila je donaciju u hrani i lekovima Vladiki Artemiju, a koja ce dalje biti podeljena narodu Kosova i Metohije. Prilikom urucenja prisutnima se obratila Princeza Katarina:

''Moj suprug i ja znamo da je ovo veliki dan u nase istorije i da je danas nase mesto ovde pored vas. Kao humanitarnu pomoc Vam donosimo hranu i lekove koji su donacija nasih prijatelja i donatora iz Grčke. Nadam se da ce vam ova pomoc bar malo olaksati vas zivot ovde. Budite uvereni da cemo moj suprug Prestolonaslednik Aleksandar i ja nastaviti sa nasim radom i da cemo uvek biti uz vas da vam pomognemo".

Vladika Artemije se srdacno zahvalio Princezi na njenoj ljubavi i trudu usmerenom da se pomogne svima kojima je pomoc neophodna.

Humanitarna pomoc Princeze Katarine

Kraljevski par na svecanom rucku sa Episkopom Artemijem u trpezariji man. Gracanica


PATRIJARH PAVLE SA EPISKOPIMA I SVESTENSTVOM SLUZI PARASTOS KOSOVSKIM JUNACIMA NA GAZIMESTANU

Nakon svecanog rucka Patrijarh Pavle je zajedno sa episkopima i svestenstvom odsluzio tradicionalni parastos kosovskim junacima na Gazimestanu.

"Srpski narod zivi na Kosovu i Metohiji, ne da bi otimao tudje, ne da bi gazio tudju slobodu i svoju veru nametao nekome, vech zato sto zeli da odbrani svoje. Zato su i preci nasi izasli na Kosovo polje pre 614 godina i zivote svoje polozili. Gospode, pomozi nam na Kosovu da se uvek secamo tvojih reci - ko izdrzi do kraja, taj ce se spasiti", rekao je patrijarh Pavle.

U zakljucku besede, Poglavar SPC je uputio apel svima na Kosovu i Metohiji da zive u slozi, miru i ljubavi.

Svecanosti na Gazimestanu prisustvovalo je oko 1000 vernika. Duz puta od Gracanice do mesta gde je pre 614 godina muceniski postradao Sv. Knez sa svojim vitezovima KFOR je obezbedio pojacane mere bezbednosti, tako da su ucesnici sopstvenim vozilima mogli da dodju do Gazimestana.

Parastos na Gazimestanu

Sa svetima upokoj Gospode duse....

NJ.K.V. PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR II POZIVA NA MIR I TOLERANCIJU

Nakon polaganja venca na spomeniku kosovskim junacima na Gazimestanu prisutnima se obratio Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II koji je istakao da su se prisutni okupili na Vidovdan, da bi bi odali postu svim generacijama srpskih junaka koji su svoje zvote dali za slobodu, ljudima koji su na Kosovu i Metohiji stradali samo zato sto su Srbi i pravoslavci. Prestolonaslednik je osudio sve akte terorizma i ubistva, nedavno hladnokrvno ubistvo srpske porodice Stolic u Obilicu, ali i svaki zlocin nad bilo kojim stanovnikom Kosova bez obzira na njegovu nacionalnost, etnicko i versko poreklo, i podsetio da se problem Kosova ne moze nikada resiti nasiljem.

 

 

 

 

 


Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar
obraca se prisutnima na Gazimestanu

"Ne smemo klonuti duhom, vec moramo slozno i mudro raditi za bolju buducnost. Srbi i Albanci mogu i moraju zajedno ziveti na Kosovu u miru i medjusobnom postovanju, u demokratskim uslovima i uz vladavinu zakona i puno postovanje ljudskih prava svih gradjana. Kao sto je vladika Artemije uvek govorio, na Kosovu ima dosta zemlje i za Srbe i za Albance. Da bi se zivelo u miru, moraju se otvarati nova radna mesta, moraju doci investicije i stvoriti se mogucnosti za sve na Kosovu. Apsolutno nema mesta za ekstremiste bilo koje vrste, za terorizam i nasilje. Najvaznije je da Srbi ostanu da zive bezbedno na Kosovu i da se izgnanici vrate u svoje domove kad se stvore uslovi za to. Bez naroda, srpski manastiri i crkve bi postali muzeji, a to se nikako ne sme desiti. Pozivam Srbe da budu jaki i da ne napustaju svoja ognjista na Kosovu. Pozivam medjunarodnu zajednicu da udvostruc svoje napore i da ucini mnogo vise za bezbednost, ljudska prava, vladavinu zakona i demokratske institucije'', dodao je Prestolonaslednik Aleksandar.

Ovo je bila treca poseta Njihovih Kraljevskih Visocanstava Kosovu i Metohiji.

Vidovdanske svecanosti u spomen 614. godisnjice Bitke na Kosovu polju nastavljene su u Gracanici u popodnevnim casovima.

Jelena i Ivana Zigon, dramske umetnice
 iz Beograda

Tradicionalne srpske narodne igre


EPISKOP ARTEMIJE URUCIO MEDALJE "MAJKE JUGOVICA" I ZAHVALNICE UMETNICIMA

Episkop rasko-prizrenski i kosovsko metohijski Artemije juce je u porti manastira Gracanica urucio nagrade "Majka devet Jugovica" srpskim majkama sa Kosova i Metohije koje imaju cetvoro ili vise dece.

Casni orden Majke Jugovic dobilo je trideset i pet zena sa pet ili vise dece a 125 majki sa cetvoro dece dobilo je srebrni orden. Urucujuci nagrade vladika Artemije je izrazio zadovoljstvo brojem dobitnika i naglasio da se samo ovakvim primerom moze unistiti "bela kuga" koja u Srbiji.

Pored ovih nagrada vladika je urucio arhijerejske zahvalnice umetnicima koji uspesno saradjuju sa eparhijom rasko-prizrenskom. Zahvalnice su dobili narodni pojac Svetlana Stevic, dramski umetnici Jelena i Ivana Zigon, urednik Jelena Bojanic i pesnik Ranko DJinovic iz DJakovice.

Pesnicko vece uoci Vidovdana
u porti manastira Gracanica

Zvanice na tradicionalnom
"pesnickom pricescu"

VRH


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service