29. avgust 2003

Info-bilten ERP KIM 29-08-03

NEPOZNATA LICA OSTETILA OGRADU I KAPIJU PRED CRKVOM SV. DIMITRIJA U SUSICI KOD GRACANICE

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica, 29. avgust 2003.


U sredu vece, 27. avgusta, nepoznata lica ostetila su po treci put u poslednjih cetiri meseca zicanu ogradu i kapiju pred pravoslavnom crkvom Sv. Dimitrija u mesovitom selu Susici, 2. km istocno od Gracanice.

Prema izjavi protojereja Bogomira Stevica, paroha gracanickog i susickog crkvu Sv. Dimitrija su vec pet puta od 1999. godine napadali i skrnavili lokalni Albanci, koji su lomili vrata crkve, u nju uvodili stoku, razmazivali kravlju balegu po zidovima crkve i lomili ikone. Iako u neposrednoj blizini crkve svedski KFOR pravi put za potrebe albanskog dela sela napadaci su i ovaj put nesmetano porusili zicanu ogradu i kapiju koju su Srbi podigli kako bi zastitili ovaj hram od skrnavljenja.

U cetvrtak ujutro, 28. avgusta, na lice mesta su dosli pripadnici Kosovske policije koji su napravili uvidjaj i potom otisli.

Hram Sv. Dimitrija Srbi su podigli pocetkom 19. veka da bi ga ubrzo potom porusio obesni Jasar Pasa (Albanac). Crkva na ovom mestu je obnovljena nakon Drugog svetskog rata i sluzi potrebama sada vec sasvim malobrojne srpske zajednice u selu Susici.

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska osudjuje ovaj vandalski cin apelujuci na pripadnike svedskog KFOR-a da zastite ovaj srpski pravoslavni hram od albanskih napadaca. Eparhija sa zaljenjem konstatuje da se pored skoro svakodnevnih napada na srpsko stanovnistvo sirom Kosova i Metohije i dalje nastavlja unistavanje i skrnavljenje srpskih pravoslavnih svetinja.

*U poslednjem izdanju "Raspetog Kosova" crkva sv. Dimitrija je ubelezena pod brojem 107, str. 51.

TOP


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service