28. MAJ 2003

Info-bilten ERP KIM 28-05-03


Manastir Gorioc kod Istoka, april 2003

NAPADNUT MANASTIR GORIOC KOD ISTOKA

ERP KIM Info-sluzba
GRACANICA, 28. MAJ 2003

Nepoznati napadaci otvorili su rano jutros, oko ponoci, vatru na pripadnika spanskog KFOR-a koji koji je cuvao strazu pred kapijom srpskog pravoslavnog manastira GORIOC, u blizini gradica Istoka, dvadesetak kilometara severoistocno od Peci.  Vojnik je uzvratio vatru u pravcu napadaca, nakon cega su napadaci pobegli u nepoznatom pravcu. Ovu vest je Info-sluzbi ERP KIM potvrdio predstavnik UNMIK policije u Pristini. Informacija o ovom dogadjaju takodje je prenesena i u zvanicnom izvestaju UNMIK policije za 28. maj.

Na osnovu svedocenja nastojateljice manastira Gorioc, igumanije Antuse, monahinje je oko ponoci probudila zaglusujuca paljba i vika spanskih vojnika koji obezbedjuju manastir. Kako je posle saznala iz razgovora sa spanskim vojnicima, oko ponoci, nedaleko od manastirske kapije se  zaustavilo vozilo iz koga su izasla najmanje dvojica nepoznatih lica koja su otvorila vatru u pravcu manastirske kapije i strazarskog mesta gde se u to vreme nalazio jedan spanski vojnik. Vojnik na strazi je uzvratio je vatru, nakon cega su napadaci pobegli, navodno u svom vozilu. Ispred strazarske kucice mati Antusa je videla 8 caura od metaka koje je verovatno ispalio spanski vojnik.

Igumanija Antusa je potvrdila Info sluzbi ERP KIM da u napadu niko nije povredjen, iako medju sestrama i vojnicima koji cuvaju manastir vlada vidna uznemirenost. U manastir su ubrzo nakon napada pristigli predstavnici KFOR-a i UNMIK policije kako bi napravili uvidjaj. Istraga je u toku. Komandant spanske vojne baze u blizini Istoka odbio je da komentarise napad i predstavnike Eparhije rasko-prizrenske je uputio na glavni centar UNMIK policije u Pristini, odakle je potvrdjena informacija o napadu.

Manastir Sv. Nikolaja, poznat pod imenom Gorioc, sagradio je Sv. kralj Stefan Decanski u 14. veku kao metoh manastira Visoki Decani. Manastir je smesten na Beloj steni, neposredno iznad gradica Istoka i u njemu danas zivi igumanija Antusa sa sest starijih monahinja i 85-ogodisnjim arhimandritom Savom koji je u mladjim danima obnovio manastir i opsluzivao parohiju u Istoku. Prvobitna srednjovekovna crkva Sv. Nikole je vise puta obnavljana u 16, 18 i konacno u 20. veku. U Drugom svetskom ratu u crvki su albanski balisti napravili zatvor u kome su drzali i mucili zarobljene Srbe iz tog kraja.

Nakon rata 1999. godine manastir je stavljen pod zastitu spanskih snaga KFOR-a koje vec cetiri godine obezbedjuju ovu pravoslavnu svetinju. Monahinje mogu da izlaze iz manastira samo u vojnim vozilima koja im obezbedjuju pratnju kada putuju van teritorije Pokrajine. Iz grada Istoka i blize okoline manastira uoci dolaska snaga KFOR-a izbeglo je celokupno srpsko stanovnistvo. Nekoliko preostalih Srba, koji su ostali u svojim domovima, u toku leta 1999 godine su uhapsili i ubili pripadnici OVK.


crkva man. Gorioc pre obnove i dogradnje zvonika


GORE

EPARHIJA RASKO-PRIZRENSKA IZRAZAVA OZBILJNU ZABRINUTOST ZBOG NAPADA

ERP KIM Info-sluzba
GRACANICA, 28. MAJ 2003

Eparhija rasko-prizrenska izrazava najozbiljniju zabrinutost zbog jutrosnjeg oruzanog napada na manastir Gorioc kod Istoka. Iako treba sacekati potpune rezultate istrage, na osnovu raspolozivih informacija koje je potvrdila UNMIK policija, neosporno je da su nepoznata naoruzana lica otvorila vatru u pravcu pravoslavne svetinje, ocigledno sa namerom da unesu uznemirenje i strah medju sestrinstvo. Veoma je zabrinjavajuce da se napadaci nisu ustrucavali prisustva vojnika KFOR-a koji cuvaju manastir.

Ovaj dogadjaj jos jednom potvrdjuje da pravoslavne svetinje na Kosovu i Metohiji i dalje ostaju meta albanskih ekstremista koji su nakon rata porusili preko 100 pravoslavnih hramova i razorili brojna srpska groblja sirom Pokrajine. I pored upornih tvrdnji nekih medjunarodnih predstavnika da se situacija popravlja, ucestali incidenti i provokacije stalno pokazuju da ne postoji elementarna bezbednost za pravoslavne verske objekte. Posebno je zabrinjavajuce sto albanski politicki predstavnici potpuno ignorisu ove napade i cak poricu napade na srpske svetinje sto predstavlja otvoreno saucesnistvo i podrsku ekstremizmu.

Eparhija takodje izrazava solidarnost sa napadnutim pripadnicima KFOR-a koji obezbedjuju manastir Gorioc i apeluje na predstavnike misije UN i KFOR-a da pojacaju zastitu oko pravoslavnih manastira i crkava posebno u onim delovima Pokrajine gde su nase svetinje potpuno okruzene Albancima.

GORE


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service