28. februar 2003

Info-bilten ERP KIM 28-0-03

SADRZAJ:

ERP KIM Info-sluzba:
SNV KIM: ODLUCNO PROTIV ALBANSKIH DEKLARACIJA U SKUPSTINI

AGI
KOSOVO: SENATOR FORLANI - RANE SU JOS OTVORENE


SNV KIM: ODLUCNO PROTIV ALBANSKIH DEKLARACIJA U SKUPSTINI KOSOVA I METOHIJE
Dve najnovije deklaracije u Skupstini KIM dodatno podrivaju proces izgradnje demokratskog i multietnickog drustva na Kosovu i Metohiji

Sadrzaj

ERP KIM Info-sluzba
Gracanica, 28 februar, 2003

(foto: srpski poslanici koalicije POVRATAK napustaju skupstinsku zgradu)

Na jucerasnjoj sednici Skupstine Kosova i Metohije na predlog vodecih albanskih poslanickih grupa usvojene su dve deklaracije koje su bile povod da prisutni clanovi srpske koalicije POVRATAK ponovo napuste Skupstinu u znak protesta. Prva deklaracija se odnosi na optuznicu Haskog tribunala protiv poslanika Demokratske partije Kosova Fatmira Ljimaja i njome se trazi od Tibunala da se "poslanik Ljimaj tretira kao da se dobrovoljno predao i da mu se omoguci da se brani sa slobode". Drugom deklaraciju odbacuje se formiranje Zajednice srpskih opstina kao "paralelne institucije" koja je u suprotnosti sa Ustavnim okvirom Kosova i Rezolucijom 1244 SB UN.

Po oceni zvanicnika SNV KIM ove dve najnovije deklaracije u Skupstini Kosova i Metohije dodatno podrivaju proces izgradnje demokratskog i multietnickog drustva na Kosovu i Metohiji i produbljuju jaz izmedju albanske i srpske zajednice. Kao i prosle nedelje, kada je procitana podrska deklaraciji o nezavisnom Kosovu, albanski poslanici su prekoracili svoja ovlascenja i jasno dali do znanja da nisu za postovanje Rezolucije 1244.  Neshvatljivo je da sef UNMIK-a nije reagovao na ove poslednje provokacije, iako je veoma zestoko i nepravedno osudio srpsku deklaraciju o postovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i SCG na Kosovu i Metohiji, koja je zapravo reakcija na sve jace albanske teznje ka nezavisnosti. Nazalost, ovakvo ponasanje g. Stajnera samo ce dodatno ohrabriti separatisticka nastojanja Albanaca i omoguciti im da Skupstinu Kosova i Metohije i dalje koriste kao poligon za promociju svojih nacionalnih i usko-etnickih politickih ciljeva, tvrdi se u sedistu SNV KIM.

SNV KIM najostrije osudjuje ove dve albanske deklaracije i zahteva od sefa UNMIK-a da hitno preduzme mere kojim bi se proces izgradnje institucija u Pokrajini vratio u okvire Rezolucije SB UN 1244.

Poslanik Koalicije Povratak Rada Trajkovic izjavila je juce da je "neprihvatljivo" da albanski poslanici u Skupstini Kosova "drugi put nametnu Srbima deklaraciju, a da oni ne budu spremni za ono sto im se namesta". Na poslednjoj sednici Predsednistva Skupstine Kosova bio je utvrdjen dnevni red jucerasnjeg zasedanja i tada je dogovoreno da se nece raspravljati o saradnji s Haskim tribunalom i slanju u Hag pripadnika bivse OVK, vec samo o zakonskim predlozima. "Albanski clanovi Predsednistva su najverovatnije drugi put izmanipulisali Olivera Ivanovica i Gojka Savica", kazala je Rada Trajkovic. Dalje ucesce Srba u radu skupstine, "sa ovakvim nacinom funkcionisanja i nametanjem deklaracija bez konsultacija sa srpskim poslanicima" je, prema njenoj oceni, "besmisleno".

SadrzajManastir Visoki Decani pod zastitom italijanskih pripadnika KFOR-a

KOSOVO: SENATOR FORLANI - RANE SU JOS OTVORENE
Unistenjem crkava i grobalja albanski ekstremisti zele da obeshrabre povratak Srba na Kosovo i Metohiju.

Sadrzaj

Agenzia Giornalistica Italia (AGI)
Rim, 27. februar 2003.

(foto: senator Alessandro Forlani)

(AGI) Rim, 27. feb. Povodom moguceg skorog povlacenja italijanskih vojnika KFOR-a, koji tri i po godine cuvaju srednjevekovni manastir Decani na Kosovu, senator Alesandro Furlani tvrdi da “ovo mesto, koje je dragoceno srpskom pravoslavnom secanju i od velike umetnicke vrednosti, ne sme biti prepusteno mogucim odmazdama albanskih ekstremista. Ako bi vojnici bili udaljeni od manastira da bi bili premesteni u novu bazu, blizu Peci, manastir, u kome jos zivi 35 monaha i poneki radnik, bi bio izlozen velikom riziku.

Prema pouzdanim izvorima, ekstremisti su vec unistili 112 prevoslavnih crkava od 1999. do danas i oskrnavili brojna groblja. Na taj nacin zele mozda da obeshrabre povratak Srba svojevremeno izbeglih sa Kosova".

Po misljenju senatora Forlanija, ovo upozorenje ponovo postavlja neresena pitanja vezana za sudbinu Kosova i mirotvoracku ulogu medjunarodnih mirovnoh snaga. Kakav ce biti konacan institucionalni oblik regiona i da li jos uvek mogu zajedno da zive Albanci i srpska manjina? Do sada KFOR nije uspeo da obezbedi potpun prestanak zloupotreba od strane albanskih ekstremista i sigurnost Srba koji moraju da zive pod vojnom zastitom, bez mogucnosti da uzivaju najosnovnija ljudska i gradjanska prava. Nalazimo se, zakljucuje senator, pred jednim jos uvek otvorenim zaristem, u jednom evropskom regionu, u kome bi se ponovo mogla pojaviti mogucnost destabilizacije. Potreban je odlucniji i efikasniji napor od strane medjunarodne zajednice da bi se realizovalo ono sto nalaze Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti koja za cilj ima multietnicko i demokratsko Kosovo.

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service