28. avgust 2003

Info-bilten ERP KIM 28-08-03b

PROSLAVLJEN PRAZNIK USPENJA PRESVETE BOGORODICE NA KOSOVU I METOHIJI

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica, 28. avgust 2003.


Srpska Pravoslavna Crkva proslavila je danas Veliku gospojinu, odnosno Uspenije Presvete Bogorodice, jedan od velikih praznika posvecenih Bogomajci.

U manastiru Gracanica, koji slavi ovaj praznik kao hramovnu slavu, episkop rasko prizrenski i Kosovsko Metohijski Artemije sa svestenstvom i monastvom sluzio je praznicnu arhijerejsku liturgiju.

Nakon svete liturgije Vladika Artemije je u svojoj besedi pozvao narod na pokajanje "koje mora da bude dugo i istrajno jer smo se mnogo udaljili od Boga". Episkop Artemije je uzneo molitve Gospodu Hristu da ljubav i mir ispune srca svih ljudi na Kosovu i Metohiji i da vec jednom prestanu napadi na nevino stanovnistvo. Praznicno slavlje nastavljeno je u porti manastira gde je prerezan slavki kolac.

Praznik Uspenja presvete Bogorodice svecano je obelezen sirom Kosova i Metohije. U manastiru Visoki Decani svetoj liturgiji prisustvovali su Srbi povratnici iz Belog Polja kod Peci koji su u manastir dosli pod pratnjom KFOR-a. U vecernjim casovima odsluzen je i tradicionalni moleban Sv. Kralju Stefanu kome su uznesene molitve da ukrepi verni pravoslavni narod na Kosovu i Metohiji, a posebno povratnike koji pokusavaju da na rusevinama svojih domova ponovo obnove zivot.

Svecano je bilo i u maloj pravoslavnoj crkvi sv. Nikole u Djakovici, pri kojoj vec cetiri godine u potpunoj izolaciji zivi pet srpskih starica, kao jedini srpski zitelji ovog metohijskog grada. Svetoj liturgiji koju su sluzili svestenomonasi iz manastira Decani i prizrenskih Sv. Arhangela prisustvovale su i sestre iz Pecke Patrijarsije. Sluzba je po obicaju odrzana uz jaku vojnu zastitu snaga italijanskog KFOR-a.


TOP


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service