26. septembar 2003

Info-bilten ERP KIM 26-09-03


Staro srpsko prizrensko naselje Potkaljaja danas lici vise na grad duhova
Posle juna 1999 i proterivanja Srba iz grada albanski ekstremisti su
 opljackali i zapalili desetine srpskih domova

71-GODISNJI SRBIN TESKO PRETUCEN U SRED PRIZRENA

Nedaleko od kuce Jankovica, iz obliznje zgrade sportskog centra, izasla su dva albanska mladica i pocela najpre da verbalno provociraju Janka i Dostanu. Zatim je jedan mladic nasrnuo na Janka i poceo da ga tuce stapom po glavi, da bi posle njega to nastavio drugi mladic Albanac. Zlostavljanje ovog Srbina trajalo je skoro pola casa dok je supruga Dostana sve to placuci posmatrala. Niko od prolaznika Albanaca nije zastao da pritekne u pomoc, a neki znatizeljnici su samo nemo posrmatrali javni linc.

TOP

ERPKIM Info-sluzba
26. septembar, 2003

U cetvrtak, 25. septembra 2003. god oko 15.15 casova dvojica nepoznatih albanskih mladica fizicki su napali Janka Jankovica (r. 1931.g.) Srbina iz Prizrena koji se vracao sa suprugom Dostanom kuci iz grada i naneli mu teze fizicke povrede glave i ruke.

Nedaleko od kuce Jankovica, iz obliznje zgrade sportskog centra, izasla su dva mladica albanske nacionalnosti i pocela najpre da verbalno provociraju Janka i Dostanu. Zatim je jedan mladic nasrnuo na Janka i poceo da ga tuce stapom po glavi, da bi posle njega to nastavio drugi mladic Albanac. Zlostavljanje ovog Srbina trajalo je skoro pola casa dok je supruga Dostana sve to placuci posmatrala. U toku batinjanja Jankovic je pao u nesvest i izgubio je dosta krvi. Niko od prolaznika Albanaca nije ni zastao da pritekne u pomoc ili da prekori napadace, a neki znatizeljnici su samo nemo posmatrali javni linc. Konacno, kada su napadaci vec pobegli pojavila se patrola UNMIK i Kosovske policije (patrola KFOR-a u policijskom izvestaju) koja je povredjenog Jankovica u besvesnom stanju prebacila u prizrensku bolnicu, gde mu je ukazana medicinska pomoc.

Po izjavi protosindjela Mirona Kosaca, predstavnika Eparhije rasko-prizrenske u Prizrenu, ovo nije prvi napad Albanaca na Jankovica. Do sada je vise puta bilo fizickih i verbalnih napada na ovu porodicu koja je cvrsto odlucila da ostane u Prizrenu. Jankovu suprugu Dostanu nedavno su verbalno provocirali albanski mladici govoreci joj: "Idi vec jednom 'skijo' u Srbiju", na sto je Dostana hrabro odgovorila: "Ja ne idem iz Prizrena, naseg carskog grada, a vi ako hocete u Albaniju slobodno idite."

Danas je povredjenog Jankovica posetila medicinska ekipa bolnice Simonida iz Gracanice. Monahinja Dr. Irina Petrovic pregledala je Jankovica koji je otpusten iz bolnice i trenutno se nalazi na kucnoj nezi. Medicinska ekipa sa ambulantnim vozilom manastira Gracanice danas je u Prizren dosla uz veliki rizik bez pratnje koju su im u poslednjem trenutku otkazali pripadnici Kosovske policije.

U gradu Prizrenu trenutno zivi oko 60tak vecinom starijih Srba. U poslednje vreme oni se, po izjavi predstavnika Eparhije, slobodnije krecu po gradu, ali netrepeljivost i etnicka diskriminacija se oseca na svakom koraku, sto je jedan od glavnih razloga zasto nema srpskih povratnika u sam grad. Vecina preostalih srpskih domova jos su okruzeni bodljikavom zicom, a neki stariji Srbi redovno stavljaju nocu barikade na kapije. Rezidencija episkopa rasko-prizrenskog i saborna crkva Sv. Djordja su dalje je pod vojnom zastitom KFOR-a i svestenici koji vode brigu o preostalim Srbima i crkvenoj imovini krecu se po gradu samo u vojnoj pratnji nemackih vojnika.
 


Sef koordinacionog centra Dr. Nebojsa Covic prilikom nedavne
posete preostalim Srbima u Prizrenu

 

SAOPSTENJE UNMIK POLICIJE - "FIZICKI NASRTAJ JEDNOG NEPOZNATOG MUSKARCA NA DRUGOG"

Po uobicajenoj strategiji glavnog komesara UNMIK policije Stefana Felera mnogi pa i ovaj najnoviji etnicki motivisani napad u kome je zrtva Srbin skriveni su iza anonimnih i filtriranih izvestaja kojima policija redovno obavestava javnost. Imajuci u vidu ovu praksu UNMIK policije i njenog komesara koji se trudi da pokaze da na Kosovu i Metohiji uopste nema etnicki motivisanih zlocina, nije nimalo cudno da ce i ovaj napad albanskih huligana na Janka Jankovica ostati zabelezen kao i svaki drugi uobicajeni fizicki obracun dvojice "nepoznatih muskaraca"

AGGRAVATED ASSAULT
Prizren - 25/09 - 1515 hrs. An unknown male suspect assaulted another male with a stick, which he hit on his head. The victim was transported by KFOR to the hospital. No arrest reported.  (Daily UNMIK police report, Sep 26)

TEZAK FIZICKI NAPAD:
Prizren - 25/9 - 15.15 casova. Nepoznati muskarac napao je drugog muskarca stapom kojim ga je udario po glavi. Povredjenog je KFOR prebacio u bolnicu. Do sada nije stigao izvestaj o hapsenju.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service