26. juni 2003

Info-bilten ERP KIM 26-06-03

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH SRPSKI PAVLE NA KOSOVU I METOHIJI

PATRIJARH PAVLE POSETIO MANASTIR GRACANICU


Patrijarh Pavle u Gracanici
(u prvom planu: Patrijarh Pavle, Episkop Artemije i gracanicka igumanija Efrosinija)
foto ERP KIM

ERPKIM INFO SLUZBA
GRACANICA 26. JUNI 2003


Jucer 25. juna 2003. godine, oko 18.00 casova, manastir Gracanicu posetio je Njegova Svetost Patrijarh Srpski Pavle, koji je dosao na Kosovo i Metohiju kako bi 28. juna ucestvovao u vidovdanskim svecanostima. Patrijarha su u porti manastira Gracanice svecano docekali episkop Artemije sa svojim saradnicima, sestrinstvom manastira Gracanice i vernim narodom. U crkvi se Patrijarh na kratko obratio okupljenom narodu pozivajuci ga "da i u ovim teskim trenucima ostane uz Gospoda nasega Isusa Hrista, da bi i Gospod ostao uz nas". "Onda necemo nestati ni bioloski, a ni kao verni narod Boziji, sto je najvaznije", istakao je Njegova Svetost Patrijarh Srpski Pavle.

Nakon kraceg razgovora sa episkopom Artemijem i svestenstvom u prostorijama novog Episkopskog dvora, Patrijarh Pavle je uz pratnju KFOR-a i policije otputovao za Pecku Patrijarsiju gde ce boraviti do petka kada se opet vraca za Gracanicu na vidovdansko bdenje.

U subotu ujutro u 09.00 casova Patrijarh ce sluziti svecanu arhijerejsku liturgiju ispred Gracanicke crkve nakon cega ce episkopi i verni narod po obicaju otici do Gazimestana gde ce se sluziti parastos postradalim kosovskim junacima i svim Srbima izginulim za "krst casni i slobodu zlatnu" od Kosova Polja do danas. Na vidovdanskim svecanostima u Gracanici ocekuje se i dolazak Nj.K.V. Princa Aleksandra II i Princeze Katarine Karadjordjevic.


Patrijarh Pavle se obraca okupljenom narodu u crkvi
foto: ERP KIM

GORE
 


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service