26. februar 2003

Info-bilten ERP KIM 26-02-03
 

SADRZAJ:

Hitno saopstenje SNV KIM povodom jucerasnje sednice u K. Mitrovici i optuzbi sefa UNMIK-a g. Mihaela Stajnera

DEKLARACIJA ZAJEDNICE SRPSKIH OPSTINA I OPSTINSKIH ZAJEDNICA IMA ZA CILJ OCUVANJE MEDJUNARODNIH GRANICA I MULTIETNICNOSTI I ODLUCNO JE PROTIV SEPARATIZMA I PODELESAOPSTENJE SRPSKOG NACIONALNOG VECA
 KOSOVA I METOHIJE

 

Sadrzaj

SNV KIM
GRACANICA, 25. februar, 2003. god


Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije svesrdno podrzava tekst Deklaracije o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije i SCG na prostorima Kosova i Metohije i pozdravlja prihvacene smernice za dalji rad Zajednice srpskih opstina i opstinskih zajednica.

Osnovni cilj ove Deklaracije jeste da se jos jednom javno afirmise princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta SCG na Kosovu i Metohiji, koji je svakim danom sve vise ugrozen delovanjem albanskog separatizma i terorizma. Srpski narod u juznoj pokrajini Srbije odlucno je protiv cepanja drzavnog teritorija i stvaranja monoetnickog drustva. Upravo zato je na jucerasnjoj sednici odlucno podrzan princip nepromenjivosti medjunarodnih granica na Balkanu, koje se ne mogu arbitrarno menjati po volji manjinskog stanovnistva. Deklaracija Zajednice srpskih opstina zato predstavlja snaznu afirmaciju principa Rezolucija 1244 koja decidno priznaje Pokrajinu Kosovo i Metohiju kao sastavni deo tadasnje SRJ, odnosno sadasnje Zajednice Srbije i Crne Gore - drzave koja je i nakon deset godina novih balkanskih ratova ostala najmultietnickija drzava na Balkanu.

Srpska zajednica na Kosovu i Metohiji svojim najnovijim odlukama i aktivnostima  takodje zeli da intenzivira proces implementacije do sada neispunjenih odredaba Rezolucije UN 1244 barem na onim delovima teritorija Pokrajine gde je to moguce i gde zive gradjani Srbije koji postuju drzavno ustrojstvo. To svakako ne znaci odustajanje od namere da se Rezolucija u potpunosti implementira na celom teritoriju Pokrajine kada za to budu stvoreni odgovarajuci uslovi i kada to medjunarodna zajednica bude omogucila.

Za SNV KIM apsolutno je zato neprihvatljiva ishitrena ocena sefa UNMIK-a Mihaila Stajnera da Srbi navodno teze monoetnickom drustvu. Gospodin Stajner, kao sef UNMIK-a, ponajmanje ima moralnog prava da sada kosovske Srbe optuzuje za monoetnicnost, jer je upravo pod vlascu Misije UN Kosovo prvi put u svojoj dugoj istoriji postalo gotovo potpuno monoetnicko albansko drustvo u kome pripadnici ne-albanskih zajednica ne uzivaju najosnovnija ljudska prava.

Gospodin Stajner se poziva na postovanje Rezolucije UN 1244, iako UNMIK vec vise od tri godine svojom  politikom pasivnog tolerisanja albanskog nacionalizma prakticno ne dozvoljava da se ispune osnovne odredbe te Rezolucije i de facto omogucava stvaranje etnicki ciste druge albanske drzave na Balkanu.  Rezolucija UN se ne moze primenjivati selektivno, vec integralno u svim svojim aspektima.

Pogledajmo kakvi su do sada rezultati postignuti u implementaciji Rezolucije UN 1244? Pokrajina Kosovo i Metohija jos nije  konstituisana kao sustinska autonomija u okviru SCG, nije omogucen povratak svih prognanih gradjana (pogotovo Srba i Roma), ukinuti su apsolutno svi elementi drzavnog suvereniteta SCG na teritoriji Pokrajine i nedozvoljava se predvidjeni povratak kontingenta vojske i policije Srbije. Stavise, Kosovo i Metohija je danas skoro vec sasvim formirana drzava albanskog naroda u kome su Srbi kao drzavotvorni i konstitutivni narod u Republici Srbiji i SCG svedeni na nivo obespravljene nacionalne manjine i strance u sopstvenoj zemlji.  Srpski jezik i pismo su izbrisani sa gotovo cele teritorije Pokrajine, na institucijama i javnim mestima vijore se zastave Repbulike Albanije, dok Pokrajinom vrsljaju nerazoruzane bande bivsih pripadnika OVK i pored prisustva 40.000 pripadnika KFOR-a aktivno destabilizuju ceo region. Kulturno nasledje srpskog naroda, crkve i groblja su izlozeni varvarskom unistenju, a drzavi Srbiji nije dozvoljeno da ista ucini kako bi zastitila prava svojih gradjana, njihovo privatno vlasnistvo i sopstvenu drzavnu imovinu.

Sa takvom situacijom na terenu srpski narod ima vise nego puni legitimitet da preduzme hitne mere zastite svojih prava i sloboda, a pre svega da afirmise nepovredivost medjunarodnih granica SCG u okviru kojih se nalazi i pokrajina Kosovo i Metohija. Zato je organizovanje srpskih opstina i opstinskih zajednica u okviru srpskog entiteta direktan odgovor na tri godine intenzivnog albanskog etnickog ciscenja u medjunarodnom prisustvu i niposto ne znaci odricanje od celovitosti drzavne teritorije koja je na jucerasnjem sastanku jos jednom snazno afirmisana.

Gospodin Stajner i albanski lideri se ponasaju kao da je Kosovo i Meothija vec nazavisna drzava i da u njoj Srbi nastupaju sa separatistickih pozicija. Ovo je vesta zamena teza kojom se krivica za sopstveni neuspeh Misije nastoji prebaciti na srpski narod. Stvarnost je, medjutim, sasvim obrnuta. Ne traze Srbi podelu drzavnog teritorija, vec to zahtevaju Albanci koji insistiraju na formiranju svoje nezavisne drzave na drzavnom teritoriju SCG. Ne stvaraju Srbi monoetnicko drustvo i institucije, vec samo traze svoja legitimna individualna i kolektivna prava konstitutivnog naroda, dok su Albanci pod medjunarodnom vlascu stvorili etnicki najcistiju teritoriju na Balkanu i obespravili ostale zajednice. Rezolucija UN 1244 ne garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i Metohiije kao drzave, vec se to pravo garantuje drzavi kojoj Kosovo i Metohija pravno i zakonski pripadaju, bez obzira sto je toj istoj drzavi vec vise od tri godine onemoguceno da ima bilo kakav uticaj na razvoj zbivanja na ovim prostorima i da zastiti svoje gradjane koji su pod medjunarodnom vlascu izlozeni najbrutalnijem teroru i diskriminaciji.

Konacno, ne izoluju sebe kosovsko-metohijski Srbi, vec samo potvrdjuju cvrst stav da zele da i dalje ostanu sastavni deo drzave Srbije u kojoj u miru i toleranciji zive desetine etnickih grupa, za razliku od medjunarodnog protektorata na Kosovu i Meothiji koji je skrojen samo za albanski narod. Sebe, zapravo, izoluju sami kosovski Albanci koji svoje veliko-albanske etnicke teznje zele da realizuju na stetu drzavnog suvereniteta SCG i Republike Makedonije, protivno svim vazecim odredbama medjunarodnog prava.

Zato se kritike gospodina Stajnera, usmerene na racun srpske zajednice, vracaju kao bumerang samoj misiji UN-a, koja protivno Rezoluciji UN 1244, medjunarodnom pravu i Helsinskom zavrsom aktu tolerise i omogucava stvaranje nezavisne drzave na teritoriji drzave clanice Ujedinjenih nacija cije su granice medjunarodno priznate. Suverenitet SCG na Kosovu i Meothiji jeste privremeno suspendovan zbog prekomerne upotrebe sile prethodnog rezima, ali ne moze biti jednostrano i potpuno ukinut ni voljom g. Stajnera, niti voljom kosovskih Albanaca koji cine 17% stanovnistva drzavne zajednice SCG,  u kojoj se vecina stanovnistva jasno protivi jednostranom cepanju i podeli svog drzavnog teritorija.
 

SRPSKO NACIONALNO VECE KOSOVA I METOHIJE
u manastiru Gracanica, 25. februara 2003. godine


Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service