25. februar 2003

Info-bilten ERP KIM 25-02-03

SADRZAJ:

ZAJEDNICA SRPSKIH OPSTINA I OPSTINSKIH STRUKTURA KIM DONELA DEKLARACIJU O SUVERENITETU I TERITORIJALNOM INTEGRITETU SRBIJE I DRZAVNE ZAJEDNICE SCG NA PROSTORU KOSOVA I METOHIJE

TEKST USVOJENE DEKLARACIJE ZSO SIM

SMERNICE ZA DALJI RAD ZAJEDNICE SRPSKIH OPSTINA I OPSTINSKIH STRUKTURA KIM


ZAJEDNICA SRPSKIH OPSTINA I OPSTINSKIH STRUKTURA KIM DONELA DEKLARACIJU O SUVERENITETU I TERITORIJALNOM INTEGRITETU SRBIJE I DRZAVNE ZAJEDNICE SCG NA PROSTORU KOSOVA I METOHIJE

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
Kosovska Mitrovica, 25. februar, 2003

Skupstina srpskih opstina i opstinskih jedinica sa Kosova i Metohije usvojila je danas u Kosovskoj Mitrovici 'Deklaraciju o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i drzavne zajednice Srbije i Crne Gore'.

Na sednici su ucestvovali legitimno izabrani predstavnici Srba na proslogodisnjim izborima i predstavnici svih srpskih opstina i opstinskih struktura sa Kosova i Metohije. Takodje su bili prisutni i pojedini clanovi Koalicije Povratak, pokrajinski i savezni poslanici. Na sednici je jednoglasno izabrano rukovodstvo koje ce upravljati Skupstinom.

Za predsednika Zajednice srpskih opstina i opsstinskih jedinica na Kosovu i Metohiji izabran je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dr. Marko Jaksic, koji danas nije prisustvovao skupsstini jer se u Kraljevu oporavlja od povreda zadobijenih u nedavnoj saobracajnoj nesreci. Pored Jaksica, izabrana su i trojica potpredsednika iz severnog Kosova, centralnog Kosova i Kosovskog pomoravlja, kao i 15-clani izvrsni odbor zajednice i sekretar Skupstine.

Na osnivackoj sednici Skupstine takodje su usvojene i smernice za dalji rad SZSO KIM koje je procitala poslanica Skupstine Kosova i Metohije Dr. Rada Trajkovic.

Nakon sednice, jedan od ucesnika danasnjeg skupa, predsednik SNV Severnog Kosova Dr. Milan Ivanovic je izjavio za medije: 'Utvrdili smo da je apsloutno neophodno postovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta drzave Srbije, odnosno zajednice SCG i na ovim prostorima. U slucaju pokusaja uspostavljanja neke nezavisne drzave, druge albanske drzave na Balkanu, svakako da cemo pozvati nase organe da uspostave delotvoran suverenitet na svim prostorima gde Srbi zive'.

Dr. Ivanovic je naglasio da se srpska strana pridrzava Rezolucije 1244 i da ocekuje da ce UNMIK podrzati formiranje Zajednice srpskih opstina i naselja.

'Nasuprot Albancima koji nude destabilizaciju Balkana i formiranje Velike Albanije mi se ponasamo u skladu sa Rezolucijom i zato bi UNMIK trebalo da podrzi nase povezivanje kako bi nasa suspendovana ljudska prava poceli da ostvarujemo', izjavio je prisutnim novinarima Ivanovic.

Predstavnik skupstine opstine Pristina Slavisa Kostic, koji je prisustvovao danasnjem sastanku rekao je prisutnim novinarima da je ovo tek pocetak i da je zadovoljan danasnjim sastankom.

Medjutim, pored podrske koju je formiranje Zajednice srpskih opstina KIM dobilo od vecine srpskih predstavnika mogli su se cuti i drugaciji tonovi.

Poslanik DSS-a u Skupstini SRbije iz Pristine Dragan Lazic osnivanje Zajednice srpskih opstina i opstinskih struktura smatra nepromisljenim. 'Mislim da ovo nije dobro. Koncept DSS i predsednika nase stranke i drzave jeste da se problem Kosova i Metohije resava celovito. To ide u prilog opstnama koje gravitiraju severnom delu Kosova i Metohije, znaci Leposavicu, Zvecanu, Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku. A sta reci o ostalom delu Kosova i Metohije kada je poznato da na prostoru severnog dela Kosova i Meothije zivi samo jedna trecina srpskog nacionalnog korpusa u odnosu na dve trecine koje koje su vezane za odredjene enklave?  Nema potrebe da se nastupa u celoj ovakvoj slozenoj situaciji egoisticno', izjavio je medijima Lazic.

U svakom slucaju danasnja sednica se ocenjuje znacajan momenat u raspletu kosovsko-metohijskog pitanja i organizovanja srpskog naroda u Pokrajini. Narednih dana se ocekuju reakcije medjunarodnih i lokalnih albanskih krugova kao i predstavnika partija u Srbiji i Crnoj Gori.

Sadrzaj


TEKST USVOJENE DEKLARACIJE SZS KIM

Sadrzaj


- Polazeci od vekovnih teznji srpskog naroda da zivi u svojoj drzavi, koje su pocele da se ostvaruju Prvim srpskim ustankom 1804. godine, a konacno su ispunjene pobedama u Prvom balkanskom ratu 1912. godine i u Prvom svetskom ratu 1918 godine;

- Imajuci na umu da je prva Jugoslavija bila produzenje medjunarodnog subjektiviteta Srbije, a druga Jugoslavija osnivac UN na konferenciji u San Francisku;

- Polazeci od nesumnjive cinjenice da prema Povelji UN i njihovim potonjim deklaracijama i rezolucijama pravo na samoopredeljenje pripada samo kolonijalnim prekomorskim narodima, a da u samoj Evropi nije bilo niti sada ima bilo kakve kolonije;

- Polazeci od takodje nesumnjive cinjenice da je albanski narod svoje pravo na samoopredeljenje ostvario u okvirima Albanije 1913. godine, a srpski narod u okvirima Srbije i potonje Jugoslavije, u koju je Srbija unela svoj medjunarodno-pravni subjektivitet;

- Imajuci na umu preku potrebu postovanja suverenosti i teritorijalnog integriteta medjunarodno priznatih drzava, kako Albanije, tako i SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore;

- Drzeci se Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti kojom je potvrdjen suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije u okviru medjunarodno priznatih granica;

- Polazeci od prava srpskog naroda da uvazava svoju proslost, brani svoju sadasnjost i odlucuje o svojoj buducnosti,

Zajednica srpskih opstina i opstinskih jedinica-opstina Kosova i Metohije proglasava


D E K L A R A C I J U

O SUVERENOSTI I TERITORIJALNOM INTEGRITETU SRBIJE I DRZAVNE ZAJEDNICE SRBIJE I CRNE GORE (DOSADASNJE SR JUGOSLAVIJE)

1. Drzavna zajednica Srbije i Crne Gore, a posebno Srbija kao njena clanica, raspolazu nerazrusivim suverenitetom i nedeljivim teritorijalnim integritetom u okvirima medjunarodno priznatih granica.

2. U slucaju da bilo ko pokusa da na delu drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, ukljucujuci Kosovo i Metohiju, uspostavi drugu albansku drzavu na Balkanu, Zajednica srpskih opstina i opstinskih jedinica-opstina Kosova i Metohije pozvace Vladu Srbije i organe drzavne zajednice Srbije i Crne Gore da uspostave delotvorni suverenitet u oblastima u kojima srpski narod odvajkada zivi.

3. Svako ko pokusa da razbije teritorijalni integritet Srbije i drzavne zajednice Srbije i Crne Gore mora znati da se teritorijalni integritet drzave legitimno brani svim raspolozivim sredstvima.

25. februar 2003. godine
u Kosovskoj Mitrovici

Skupstina srpskih opstina i
opstinskih jedinica-opstina Kosova i Metohije

Sadrzaj


USVOJENE SMERNICE ZA DALJI RAD ZAJEDNICE SRPSKIH OPSTINA I OPSTINSKIH STRUKTURA KIM

SadrzajSKUPSTINA ZAJEDNICE SRPSKIH OPSTINA,
OPSTINSKIH JEDINICA I NASELJA KOSOVA I METOHIJE


na sastanku 25. 02. 2003. godine u Severnoj Mitrovici prihvatila je sledece

S M E R N I C E

za opstanak Srba i stvaranja uslova za znacajan povratak
na prostore Kosova i Metohije


1. Povratak srpske vojske i policije (u okviru medjunarodnih snaga UN-a)

- Jedna od odredbi Rezolucije 1244 jeste povratak srpske vojske i policije na prostor Kosova i Metohije. Najbolji nacin za ostvarenje ove odredbe jeste povratak vojske i policije u okviru programa Partnerstva za mir.

- Predstavnici srpske vojske i policije bi zajedno sa clanovima misije Ujedinjenih nacija i KFOR-a ucestvovali u obezbedjivanju srpskih sredina i kulturno-istorijskih spomenika.

- Specijalni policijski timovi iz Srbije za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma zajedno bi sa medjunarodnom policijom i anti-teroristickim jedinicama na Kosovu i Meothiji radili na razbijanju teroristickih grupa i presecanju tokova organizovanog kriminala (krijumcarenje droge, oruzja, duvana, prostitucija i dr) u regionu (u okviru programa Pakt za stabilnost Jugoistocne Evrope).

2. Razoruzavanje i rasformiranje Kosovskog zastitnog korpusa (KZK)

- KZK je potpuno izgubio kredibilitet, jer je i pored tzv. transformacije u civilne snage zadrzao paravojni karakter i ostao glavni faktor destabilizacije citavog regiona.

- Dokaz za to jeste cinjenica da je gotovo sav prvobitni komandni kadar KZK na crnoj listi predsednika SAD DZordza Busa i EU dok su neki suspendovani, a pojedini se vec nalaze u zatvoru.

- Neprihvatljivo je da Kosovski zastitni korpus preraste u oruzane snage Kosova i Metohije, zato sto je zloupotrebio medjunarodno prisustvo i ucestvuje u etnickom ciscenju i ubijanju Srba (pripadnik KZK koji je ucestvovao u teroristickom napadu kod Podujeva, u kome je poginulo 11 srpskih civila, a vise desetina teze i lakse povredjeno 16. februara 2001. godine, pobegao je iz vojne baze Bondstil).

- KZK ne moze da preraste u oruzane snage zato sto aktivno ucestvuje u organizovanju i naoruzavanju albanskih paravojnih snaga u regionu (Presevska dolina i Republika Makedonija) i daje podrsku pan-albanskom projektu ujedinjenja.

- Zahtevamo da Kosovski zastitni korpus bude demilitarizovan i raspusten.

- Pozivamo sve pripadnike srpske zajednice da ne daju svojim ucescem legalitet i legitimitet ovoj zlocinackoj organizaciji svojim ucescem u njoj.

3. Apel sefu UNMIK-a i komandi KFOR-a

- Predstavnici Zajednice srpskih opstina, opstinskih jedinica i naselja, mole i zahtevaju od UNMIK-a i KFOR-a da daju svoj doprinos da Kosovo i Metohija, povrsine 10.800 m2, postane bezbedan prostor za sve gradjane i da onemoguce koriscenje Pokrajine za logisticku podrsku teroristickim aktima u regionu.

4. Decentralizacija i stvaranje funkcionalne samouprave srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - stvaranje srpskog entiteta

- Decentralizacija je jedini put ka resavanju polozaja kosovsko-metohijskih Srba.

- Asimetricni dvo-entitetski sistem je najbolje resenje kojim bi se dugorocno zastitili interesi srpske zajednice. Srpski entitet bi sacinjavale opstine, opstinske jedinice i naselja na prostorima na kojima zive Srbi (ukljucujuci kulturno-istorijske spomenike), dok bi albanski entitet cinio ostatak Kosova i Metohije. Srpski entitet bi imao veoma uske veze sa republickim strukturama Srbije (obrazovanje, zdravstvo, pravosudje, kultura, bezbednost itd) i funkcionisao bi kao sastavni deo Srbije. Albanski entitet uzivao bi visoki stepen sustinske autonomije i sa Srbijom bi imao samo one zajednicke veze o kojima se medjusobno dogovore. Oba entiteta imala bi zajednicke organe koji bi se bavili resavanjem tekucih pitanja infrastrukture, ekonomije, suzbijanjem etnickog nasilja, resavanjem svojinskih pitanja itd.

- Entiteti bi funkcionisale kao administrativne celine regiona u evropskim zemljama.

- Hitno treba preduzeti mere u pravcu stvaranja opstinskih struktura u svim opstinama gde zive Srbi.

- Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da pored individualnih uzivaju i kolektivna prava konstitutivnog naroda.

5. Plavi putevi (koridori)

- Predstavnici zajednica srpskih opstina, opstinskih struktura i naselja, povodom najavljenog smanjenja broja vojnika KFOR-a, zahtevaju da se u cilju ostvarenja slobodnog kretanja i bolje komunikacije, u saradnji sa misijom UN-a, definisu plavi putevi (Orahovac - Severna Mitrovica, Strpce - Gracanica, Gracanica - Merdare, Gracanica - Kosovska Mitrovica itd).

6. Metodi realizacije smernica

- Navedene smernice bi se realizovale iskljucivo mirnim i demokratskim putem, u saradnji sa medjunarodnom zajednicom, Evropskom unijom, Rusijom i Kinom.

- Ponudjene smernice stvorile bi realne uslove za povratak raseljenog srpskog stanovnistva, poboljsanje bezbedonosne situacije, povratak raseljenih, resavanje imovinsko-pravnih pitanja u skladu sa evropskim standardima. U protivnom, Kosovo i Metohija bi sve vise tonuli u nasilje i monoetnicnost, a Albanci sa Kosova i Metohije bi sve vise bili izolovani od svojih najblizih suseda.


Predsedavajuci zajednice opstina
opstinskih jedinica i naselja Kosova i MetohijeSadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service