24. mart 2003. god.

Info-bilten ERP KIM 23-03-03

SADRZAJ:

ZVANICNO SAOPSTENJE SNV KIM I SNV SEVERNOG KOSOVA POVODOM PRENOSENJA OVLASCENJA NA PRIVREMENE INSTITUCIJE NA KOSOVU I METOHIJI

SIROM KOSOVA I METOHIJE SLUZENI PARASTOSI ZA ZRTVE NATO AGRESIJE 1999. GODINE


SNV KIM I SNV SK OSTRO PROTIV ODLUKE STAJNERA O PRENOSU OVLASCENJA NA PRIVREMENE INSTITUCIJE KOSOVA I METOHIJE
Prenosenje nadleznosti, rezervisanih za SPGS, je u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB UN i favorizuje samo jednu etnicku zajednicu

(izvinjavamo se nasim citaocima sto smo jucer 23. marta objavili radnu verziju danasnjeg saopstenja. Nakon danasnje sednice u Zvecanu tekst jucerasnjeg predloga je neznatno izmenjen i donosimo ga u zvanicnom obliku)

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
Zvecan, 24. mart 2003. god.

ZVANICNO SAOPSTENJE ZA STAMPU
 SNV KIM I SNV SEVERNOG KOSOVA


Episkop Artemije, Milan Ivanovic i Rada Trajkovic na danasnjem sastanku u Zvecanu


SNVKiM i SNV Severnog Kosova i Metohije, na sastanku odrzanom 24.03.2003.godine u Zvecanu, a povodom odluke gospodina Stajnera i odlucnim cinom da izvrsi prenos ovlascenja sa medjunarodne zajednice na privremene institucije Kosova i Metohije i nakon sveobuhvatne rasprave donelo je sledece ocene i zakljucke:

Zavrsavanje procesa prenosenja ovlascenja SPGS na privremene institucije Kosova i Metohije, predvidjenim u poglavlju V ustavnog okvira za Kosovo i Metohiju.

Prenos ovlascenja od strane SPGS, odnosno predstavnika medjunarodne zajednice, na lokalnu zajednicu, a koja su predvidjena poglavljem V Ustavnog okvira, ne baziraju se na cinjenicama, kao i realnosti stanja u procesu demokratizacije na Kosovu i Metohiji.

a) Nepostojanje vladavine prava,
b) Nefunkcionisanje privremenih institucija na Kosovu i Metohiji,
c) Nepostovanje pravnih akata, donetih do sada na Kosovu i Metohiji
d) Selektivna primena zakona i uredbi na Kosovu i Metohiji,
e) Nedostupnost institucija za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.

Iz svega navedenog, za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji ne postoje osnovna ljudska prava, kao sto su prava na zivot, imovinu, slobodu kretanju i drugo.

-Predlog prenosenja nadleznosti, rezervisanih za SPGS, su u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB UN i svim ostalim dokumentima donetim o Kosovu i Metohiji.

-Prenos ovlascenja SPGS na lokalnu zajednicu, odnosno albansku kao vecinsku, a koja obelezavaju i izrazavaju drzavni suverenitet, osim sto je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB, iskljucuje pravo Srbije i drzavne Zajednice SCG na svoju teritoriju, a time prejudicira konacni status Kosova i Metohije, cineci buduce pregovore izmedju Beograda i Pristine bespredmetnim. Na taj nacin, uvodi se na mala vrata nezavisnost Kosova i Metohije.

-Umesto rada na obecanoj decentralizaciji, odnosno, koegzistenciji za sve zajednice na Kosovu i Metohiji, kao jedinim mogucim nacinom za formiranje institucija dostupnih za sve, i rada na tome da sve zajednice mogu ostvariti svoja prava u izgradnji multietnickog i demokratskog Kosova i Metohije; prenosenje ovlascenja i ubrzana integracija, u uslovima kakvi trenutno vladaju na Kosovu i Metohiji, je u direktnoj suprotnosti sa decentralizacijom i koegzistencijom kao i opstankom Srba na Kosovu i Metohiji.

-Prenos ovlascenja SPGS na privremene institucije Kosova i Metohije, odnosno na lokalne zajednice (Albansku kao vecinsku), koja su rezervisana po Rezoluciji 1244 SB UN i Ustavnim okvirom (poglavlje VIII) iskljucivo za SPGS, direktno utice na krsenje Rezolucije 1244 SB UN i ugrozava drzavni suverenitet i integritet Srbije i Zajednice drzava SCG.

Prenosom ovih ovlascenja, a narocito u delu:

a) monetarne politike
b) spoljnih poslova
c) Kosovskog zastitnog korpusa, i dr.

flagrantno se krsi Rezolucija 1244 i onemogucuje uticaj Srbije i Zajednice drzava SCG da ucestvuje u daljim pregovorima, cime se osporava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i drzavne Zajednice SCG i stvaraju temelji nove "kvazi" drzave Kosovo, na teritoriji suverene drzave clanice UN.

Z A K LJ U C C I


SNVKiM i SNV Severnog Kosova i Metohije zahtevaju/ocekuju:

1. Ocekujemo da Vlada Srbije nastavi smernice koje je zacrtao pokojni premijer dr. Zoran DJindjic za Kosovo i Metohiju.

2. Insistiramo na realizaciji i potpunoj implementaciji Rezolucije 1244, kao i svih usvojenih dokumenata o Kosovu i Metohiji.

3. Da Vlada Republike Srbije donese zvanican stav, a Skupstina Repulike Srbije zakaze vanrednu sednicu , na kojoj bi se po hitnom postupku razmatrala odluka gospodina Stajnera da prenese nadleznosti na privremene institucije Kosova i Metohije, a sto vodi direktno stvaranju nezavisnog Kosova i Metohije i onemogucava pregovore izmedju Beograda i Pristine koji postaju bespredmetni.

4. Ocekujemo da i Ministarstvo spoljnih poslova zajednice SCG preduzme energicne korake prema SB UN u sprecavanju krsenja Rezolucije 1244, kao i prenosenja ovlascenja SPGS na privremene institucije Kosova i Metohije i pred SB UN pokrene postupak za smenjivanje gospodina Stajnera.

5. Ocekujemo da svi predstavnici srpske zajednice u kosovskim institucijama zamrznu svoje delovanje dok se od strane medjunarodne zajednice ne realizuje sustinska decentralizacija vlasti na Kosovu i Metohiji i odustane od planiranog prenosa ovlascenja SPGS na institucije Kosova i Metohije i od ubrzane integracije.

6.Ukoliko ovaj glas savesti ostane "glas vapijuceg u pustinji" srpska zajednica zadrzava pravo da taj cin prenosa ovlascenja na privremene institucije Kosova i Metohije smatra neobavezujucim za sebe, a svoje neslaganje izrazavacemo svim demokratskim sredstvima, sto podrazumeva i odrzavanje javnih protesta u svim mestima na Kosovu i Metohiji.

7. Smatramo da Skupstina Republike Srbije i Zajednice SCG zbog losih rezultata izvrsi analizu rada i utvrdi odgovornost za nepostojanje strategije Koordinacionog centra za KiM. U skladu sa tim izvrsiti kadrovsko jacanje i promeniti nacin rada.

8. Jednostranom odlukom Koordinacionog centra za KiM prekinuti su svi kontakti Koordinacionog centra sa SNV KiM i SNV severnog Kosova, sto nije u skladu sa dogovorima postignutim kod pokojnog Premijera Djindjica o zajednickom radu i borbi na resavanju pitanja Kosova i Metohije i stoga ocekujemo hitan sastanak sa Premijerom, g-dinom Zoranom Zivkovicem.

U Zvecanu
24.03.2003.god.

Predsednik SNV KiM
Vladika Artemije

Predsednik SNV Severnog Kosova
Milan Ivanovic


Sadrzaj


U CRKVAMA I MANASTIRIMA SIROM EPARHIJE RASKO-PRIZRENSKE I KOSOVSKO-METOHIJSKE SLUZENI PARASTOSI ZA POKOJ ZRTAVA NATO BOMBARDOVANJA 1999. GODINE
 

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica, 24. mart 2003. god.

Danas su u crkvama i manastirima sirom Eparhije rasko-prizrenske sluzeni parastosi za pokoj dusa zrtava NATO agresije 1999. godine. Secajuci se tragicnih dogadjaja pre ravno cetiri godine kosovsko-metohijski Srbi uzneli su sa svojim Vladikom molitve Gospodu da bombardovanje nikada vise ne ponovi, ali i da se vec jednom zaustavi stradanje naseg naroda i Crkve koje se na ovim prostorima nastavilo i nakon NATO intervencije, u prisustvu mirovnih snaga.
 

Sa parastosa zrtvama NATO agresije
levo: Ep. Artemije u kapeli manastira Gracanice
desno: Jeromonasi manastira Decani


Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service