24. februar 2003

Info-bilten ERP KIM 24-02-03

SADRZAJ:

ITALIJANSKO VOJNO GROBLJE U PECI ALBANCI ZATRPALI ZEMLJOM I SMECEM

Nakon obilaska pravoslavnog groblja u Peci, primeceno jos nekoliko nedavno otvaranih grobnicaGroblje stranaca sada pokrivaju tone suta, zemlje i smeca, a odnedavno i snezni zimski  pokrivac, tako da se vise ne vide nikakvi tragovi od groblja na kome leze kosti francuskih, italijanskih i ruskih vojnika
ERP KIM Info-sluzba,  24. feb 2003.

ITALIJANSKO VOJNO GROBLJE U PECI ALBANCI ZATRPALI ZEMLJOM I SMECEM

Takozvano groblje stranaca nalazilo se neposredno izmedju srspkog gradskog groblja u Peci i seoskog groblja u selu Belo polje. Od prosle godine 'groblje stranaca'  je potpuno zasuto zemljom i smecem koje kosovski Albanci uporno donose na hriscanska groblja i zatrpavaju ih. U prilogu dostavljamo tekst saradnika Info-sluzbe ERP KIM D.P. koji je sacinio izvestaj o sudbini 'Groblja stranaca' u Peci.

Eparhija rasko-prizrenska trazice pomoc od italijanske, francuske i ruske ambasade kako bi se obnovilo 'Groblje stranaca' i ostatak gradskog groblja zastitio od sistematskog unistavanja.

Sadrzaj

ERP KIM Info-sluzba
24. februar, 2003

Groblje stranaca
Groblje italijanskih vojnika koje su balisti pobili 1943. godine pretvoreno u deponiju


Nakon konflikta 1999. godine albanski ekstremisti oskrnavili su desetine srpskih pravoslavnih grobalja sirom Kosova i Metohije. Manje poznata cinjenica jeste da pod tonama smeca i suta koji je zlonamerno nabacan na hriscanska groblja, lezi i italijansko vojno groblje iz Drugog svetskog rata. Kosti italijanskih vojnika koje su albanski balisti u gnevu pobili nakon kapitulacije Italije 1943. godine dozivele su istu sudbinu nakon 60 godina.

Novo pecko groblje formirano je 1912. godine. Ono se prostire s desne strane puta, na izlazu iz Peci, a u pravcu Decana i Djakovice. S gornje strane granici se sa grobljem i crkvenom portom srpskog sela Belo Polje. Na nekoliko desetina metara udaljenosti od glavnog ulaza u groblje, s leve strane, dokle dopire zadnji red grobova (groblje srpskih zandarma, nadesno prema ogradi), u ravni te linije, ulevo, prostire se takozvano Groblje stranaca, duzine oko 20 metara, a sirine oko 7 metara. Na toj parceli su sahranjivani prvo francuski vojnici (njih oko 10), poginuli 1914. godine, zatim Rusi belogardejci, koji su se doseljavali u Pec izmedju 1917. i 1922. godine, i naposletku italijanski vojnici Garibaldijeve brigade, iz Kalabrije (njih izmedju 50- 60), koji su ubijeni i sahranjeni izmedju 1943/44. godine.

Druga parcela sa grobovima italijanskih vojnika (njih izmedju 20 i 30), takodje ubijenih 1943/44. godine, nalazi se na rimokatolickom delu gradskog groblja, uz samu zicanu ogradu, s donje strane staze, nalevo ispod kuce grobara Radovana.

Sta se dogodilo italijanskim vojnicima Garibaldijeve brigade? Italijanska kasarna se nalazila na mestu danasnje Vise komercijalne skole u Peci. Posle kapitulacije Italije, 1943. godine, 5000 Albanaca napalo je ovu kasarnu, s namerom da skinu italijansku zastavu i da istaknu albansku, zatim da razoruzaju italijanske vojnike, prigrabe njihovo oruzje i da osvoje kasarnu, pre dolaska nemacke vojske i povlacenja italijanske. Italijanski vojnici su otvorili vatru i ubili 13 Albanaca. Pripadnici albanske nacionalne organizacije (Balli Kombėtar — Nacionalni front osnovan 1942.), poznati u srpskom narodu kao balisti, iz sastava diviziona Dzafer Deve, ubila je iz osvete, u Drvnom kombinatu u Peci, izmedju 20 i 25 italijanskih vojnika. Zatim su balisti pobili italijanske vojnike na drugim lokacijama u Peci, ponajpre one koji su bili ozenjeni Srpkinjama. U tom pokolju pobijeno je i oko 150 Srba, mladica iz Peci, cija su tela bila razbacana od Pecke Patrijarsije do danasnjeg Kombinata koze i obuce. Sa leseva italijanskih vojnika Albanci su poskidali odecu i ostavili ih da leze nesahranjeni. Bezimene leseve, koji su u medjuvremenu poceli da trunu, preuzele su Srpkinje starice i sahranile ih na svom gradskom groblju.


Monah Ksenofont na mestu ispod koga lezi Groblje stranaca, 24. feb 2003.


Da bi sakrili svoje zlodelo, balisti su odmah po pogrebu vojnika porusili oznake na njihovim grobovima. Komandant grada Peci do 1943. godine, koji je ziveo u Bolonji, znao je istorijat ovih desavanja. On je kao clan ratnih veterana posetio grad Pec izmedju 1970/75. godine. Ako je ovaj visoki oficir Garibaldijeve brigade ziv, trebalo bi da sada ima izmedju 85 i 90 godina.

Kako danas izgledaju obe parcele Groblja stranaca? Deo groblja koje se nalazi uz put do groblja, pravoslavne crkve i sela Belo Polje, nasut je gomilama suta, smeca i gvozdjurije.

Druga parcela, zajednicka grobnica 10 x 2,5 metara, smestena na rimokatolickom delu groblja, ili je tesko uocljiva, ili je pak, ako na njoj ima spomenika, raskopana i popunjena grobovima rimokatolika Pecanaca.

Groblje stranaca bilo je sasvim ocuvano sve do 1999. godine. Nakon odlaska srpskog stanovnistva iz Peci, lokalni Albanci su poceli sa skrnavljenjem groblja i dovozenjem ogromnih kolicina suta i smeca na gornji deo gradskog groblja, upravo tamo gde se nalazi parcela sa grobovima stranih vojnika. Jos pre nego sto je ova parcela prekrivena brdom suta, polomljeni su mnogi krstovi na vojnickim grobovima.

Ovaj izvestaj smo nacinili na osnovu razgovora sa starim Pecancima, Srbima, koji su svedoci opisanih dogadjaja, kao i nakon konsultacija sa kompetentnim licnostima koje poslednjih godina dele sudbinu pravoslavnih Srba Peci i okoline. Izvestaj je zaokruzen posle nase trikratne posete pomenutom groblju u pratnji oficira i vojske italijanskog KFOR-a iz baze u Gorazdevcu i UNMIK policije, koji su u potpunosti upoznati sa ovim slucajem.

Srpska Pravoslavna Crkva zatrazila je od UNMIK-a i KFOR-a da se sto pre otpocne sa ciscenjem oskrnavljenog peckog groblja kako bi se kostima Srba, Italijana, Francuza i Rusa koji leze na toj svestenoj zemlji omogucio dostojanstven pokoj.

Izvestaj sacinio D.P.

Sadrzajfotografija koja prikazuje jednu otvorenu srpsku grobnicu na groblju u Peci, 24. feb 2003.

NAKON OBILASKA PRAVOSLAVNOG GROBLJA U PECI PRIMECENO JOS NEKOLIKO NEDAVNO OTVARANIH GROBNICA
Rat protiv mrtvih nikome nikada nije doneo srece

Sadrzaj

ERP KIM Info-sluzba
24. februar, 2003

Danas je srpsko pravoslavno groblje u Peci i deo groblja na kome su sahranjeni strani vojnici posetila delegacija Eparhije rasko-prizrenske kako bi se upoznala sa najnovijim stanjem i sacinila izvestaj za potrebe Crkve. Sa velikim zaljenjem je primeceno da je nekoliko grobnica, u srpskom delu groblja, nedavno otvarano i da su cak neki drveni sanduci otvarani i razbijani.

Ovakvo necivilizovano ponasanje kosovskih Albanaca koji vec tri i po godine sistematski skrnave i pljackaju groblje u Peci predstavlja jednu od najtuznijih stranica istorije ovog dela Metohije. Apsolutno je neshvatljivo da nakon toliko apela i molbi da se prekine sa ovim varvarskim ponasanjem medjunarodni predstavnici ne samo da nisu nista ucinili kako bi obezbedili ovo groblje vec su nehoteci dopustili i da Albanci oskrnave i zatrpaju sutom i smecem grobove njihovih sunarodnika koji su svoje kosti ostavili na peckom groblju.

Posebno je razocarajuce sto unistavanje peckog groblja nije nepoznato opstinskim strukturama u Peci koje su i dozvolile da se na prostoru groblja i obliznjeg razrusenog srpskog sela Belo Polje napravi javna deponija.

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska jos jednom dize najostrije svoj glas protiv zlocina koji kosovski Albanci vrse nad kostima pokojnika. Rat protiv mrtvih nikome nije doneo srece i oni koji misle da ce ova nedela ostati nekaznjena moraju da znaju da oni koji uspeju da mozda i izbegnu zemaljske sudove nikada nece izbeci sud Bozji i sud istorije koja ce jednog dana na videlo izneti sva zla koja se cine nad kostima preminulih.

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service