23. septembar 2003

Info-bilten ERP KIM 23-09-03

DEMOLIRANA CRKVA SVETE NEDELJE KOD ORAHOVCA

Nepoznati napadaci provalili su u crkvu "Svete Nedelje" u Brnjaci kod Orahovca i demolirali unutrasnjost hrama. Orahovacki paroh jerej Srdjan Milenkovic je sa dvojicom Srba u pratnji pripadnika CIMIC (Bataljona za civilno-vojnu saradnju) u cetvrtak, 18.09.2003. godine, otisao da preuzme gradjevinski materijal, koji je ostao od konaka jos od pre rata i tom prilikom mogao je da se uveri kako je hram oskrnavljen. Istog dana on je obavestio UNMIK policiju o stanju u kome je zatekao crkvu i zatrazio da se izvrsi uvidjaj na licu mesta.

Informativna sluzba ERP KIM
Gracanica, 23. septembar 2003

Ovih dana je na teritoriji Opstine Orahovac oskrnavljena je jos jedna pravoslavna svetinja. Nepoznati napadaci provalili su u crkvu "Svete Nedelje" u Brnjaci kod Orahovca i demolirali unutrasnjost hrama. Orahovacki paroh jerej Srdjan Milenkovic je sa dvojicom Srba u pratnji pripadnika CIMIC (Bataljona za civilno-vojnu saradnju) u cetvrtak, 18.09.2003. godine otisao da preuzme gradjevinski materijal, koji je ostao od konaka jos od pre rata i tom prilikom mogao je da se uveri kako je hram oskrnavljen. Istog dana on je obavestio UNMIK policiju o stanju u kome je zatekao crkvu i zatrazio da se izvrsi uvidjaj na licu mesta.

Medjutim, umesto UNMIK policije u petak, 19.09. po svestenika Srdjana Milenkovica dosli su pripadnici Kosovske policijske sluzbe (KPS) da bi zajedno posetili demoliranu crkvu. Hram je, po izjavi svestenika, u veoma losem stanju. Ulazna vrata su razvaljena, metalni svecnjaci ispred crkve oboreni, luster polomljen, ikone ostecene i pobacane, jedno krilo carskih dveri na ikonostasu je, takodje, polomljeno.

Paroh Srdjan Milenkovic je preostale neostecene ikone i jedno crkveno zvono i preneo u Sabornu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u srpskom delu Orahovca.

Pripadnici Kosovske policije smatraju na osnovu istrage da je vandalizam pocinjen pre mesec dana, ali posto crkva vise nije pod zastitom KFOR-a i Srbi ne mogu slobodno da se krecu u tom delu opstine, niko nije obavestio nadlezne predstavnike Crkve o pricinjenoj steti.

Ovo nije jedini napad pljackasa na ovu svetinju. Prilikom posete crkvi i parohijskom domu Sv. Nedelje u Brnjaci 14. maja ove godine o. Srdjan Milenkovic primetio je da su nepoznati napadaci provalili u parohijski dom i iz njega odneli veci deo preostalog inventara: zavese, lustere, prozore i vrata. Tom prilikom nekoliko prozora na crkvi bilo polomljeno, ali nije bilo stete u unutrasnjosti hrama.

Crkva Sv. Nedelje i parohijski dom, koji se nalaze sada u kraju naseljenom iskljucivo kosovskim Albancima, neposredno nakon juna 1999. godine stavljeni su pod zastitu snaga KFOR-a koje su ovu svetinju cuvale do novembra 2002. godine. Od tada crkva i parohijski dom su bez neposredne zastite, iako su pripadnici nemackog KFOR-a obecali da ce cuvati imovinu SPC.

Crkva Sv. Nedelje se inace prvi put pominje 1348. godine. U 16. veku crkva je detaljno obnovljena i nakon toga je delimicno obnavljana jos nekoliko puta. U crkvi se nalaze vredni kameni reljefi iz 16. veka.

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska sa zaljenjem konstatuje da se nastavlja proces sistematskog unistavanja i pljackanja srpskog pravoslavnog kulturnog i istorijskog blaga na Kosovu i Metohiji. Vecina crkava koje se nalaze na prostorima na kojima trenutno ne zive Srbi, a koje nisu pod neposrednom zastitom KFOR-a, prepustene su varvarskoj stihiji, koja ne jenjava cak ni nakon cetiri godine od zavrsetka oruzanog sukoba na Kosovu i Metohiji.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service