22. septembar 2003

Info-bilten ERP KIM 22-09-03

 


Episkop Artemije na liturgiji u Obilicu


EPISKOP ARTEMIJE SLUZIO SVETU ARHIJEREJSKU LITURGIJU U OBILICU

ERP KIM Info-sluzba
Gracanica, 22. septembar 2003.


Episkop Artemije sa svestenstvom i monastvom Rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske eparhije sluzio je jucer na na Malu Gospojinu u Obilicu prvu svetu arhijerejsku liturgiju od dolaska snaga KFOR-a na ove prostore

U hramu posvecenom Rodjenju Presvete Bogorodice okupilo se vise stotina pravoslavnih vernika iz Obilica i okolnih sela. Na kraju svete liturgije vladika Artemije se okupljenom narodu obratio sledecim recima:

"Sveta Bogorodica je blizu i nas ovde sabranih braco i sestre, Ona zna nasu muku i zna nasu nevolju. Ona gleda ovaj hram podignut u njeno ime, ali jos nedovrsen, i moli se sinu svome da nas ponovo sabere oko ovoga hrama, kao sto smo nekada ziveli. Presveta Bogorodica se, takodje, moli Gospodu da sve proterane vrati na svoja ognjista, a da nama koji smo ostali, daruje snage i strpljenja kako bismo istrajali ovde, da ne bi nase svetinje opustele, da ne bi nasa groblja iscezla sa lica zemlje, da se ime Bozje ne bi zaboravilo na Svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji", rekao je vladika Artemije u svojoj besedi. "Moramo se vratiti veri i nama samima na put nasih slavnih predaka i svih mucenika i novomucenika - da svako od nas bude spreman za veru svoju ziveti, ali ako treba i umreti, kao sto su sveti Knez Lazar, djakon Avakum i mnogi, mnogi drugi do nasih najnovijih mucnika: porodice Stolica, ovde u Obilicu, dece u Gorazdevcu i onoga mucenika u Cernici, kao i mnogih drugih mucenika po celom Kosovu i Metohiji. Oni su u novije vreme zivotom svojim i krvlju posvedocili da je ovo sveta srpska zemlja i da tako treba da ostane", zakljucio je vladika Artemije svoju besedu u Obilicu.


crkva Rodjenja Presvete Bogorodice u Obilicu

U Obilicu preceno grupi srpskih novinara

OBILIC, 21. septembra 2003. (Beta, KIM Radio)

Grupu kosovskih novinara, medija na srpskom jeziku, pri povratku sa liturgije u crkvi u Obilicu, danas je presretalo vozilo iz kojeg im je precheno smrcu.

Novinari "KIM" Radija i "Glasa juga" preneli su Beti da im je osoba u kamuflaznoj uniformi, iz automobila crne boje, marke "Golf", na izlasku iz centra Obilica davala znake "prstom ispod grla", vise puta ih usporavajuci na putu prema Pristini.

"Nismo mogli da ga zaobidjemo. Osoba iz 'golfa" je prestala da nas prati tek kada je vozilom udarila u beli kombi, na putu za Pristinu", ispricali su Beti novinari koji nisu iz bezbednosnih razloga hteli da im se imena navedu.

Slucaj je prijavljen policiji.

Novinari "KIM" radija i "Glasa juga" prisustvovali su liturgiji koju je u crkvi Male gospojine u Obilicu prvi put od dolaska Kfora i UNMIK-a na Kosovo, sluzio vladika rasko-prizrenski Artemije.

Liturgiji je prisustvovalo vise stotina Srba iz Obilica i okolnih sela.


Iguman Teodosije pokazuje generalu Miniju i gostima iz Italije
ikonografsku radionicu manastira Visoki Decani


GENERAL MINI BORAVIO U MANASTIRU VISOKI DECANI

RP KIM Info-sluzba
Gracanica, 22. septembar 2003.

U manastiru Visoki Decani je u toku subote i nedelje boravio komandant snaga KFOR-a general Fabio Mini. Pred zavrsetak svog jednogodisnjeg mandata general Mini je, kako je rekao, zeleo da provede trenutke duhovnog okrepljenja u manastiru za koji je ostao posebno vezan.

General Mini je i ovom prilikom, kao vise puta do sada, izrazio cvrstu resenost pripadnika italijanskog KFOR-a "da cuvaju i sacuvaju ovu veliku svetinju koja predstavlja biser hriscanske arhitekture i umetnosti". General Mini je posebno naglasio spremnost KFOR-a da pomogne u procesu povratka raseljenih lica i ucini sve kako bi se zaustavili napadi na civilno stanovnistvo, izrazivsi iskrenu nadu da ce uskoro svi stanovnici na ovim prostorima ziveti u miru i medjusobnoj toleranciji.

Iguman Teodosije se u ime decanskog bratstva zahvalio italijanskom generalu na pomoci koju su pripadnici italijanskog KFOR-a do sada pruzili manastiru Decani i ostalim manastirima na prostoru Metohije.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service