22. februar 2003

Info-bilten ERP KIM 22-02-03

SADRZAJ:

EPARHIJA RASKO-PRIZRENSKA POZDRAVLJA SRPEMNOST ITALIJANSKE ARMIJE DA NASTAVI OBEZBEDJIVANJE PRAVOSLAVNIH SVETINJA U METOHIJI

ANSA: ITALIJANI CE NASTAVITI DA STITE MANASTIRE NA KOSOVU I METOHIJI


EPARHIJA RASKO-PRIZRENSKA POZDRAVLJA SRPEMNOST ITALIJANSKE ARMIJE DA NASTAVI OBEZBEDJIVANJE PRAVOSLAVNIH SVETINJA U METOHIJI

Italijanska vojska i ostali pripadnici snaga KFOR-a na Kosovu i Metohiji  imaju istorijsku duznost da sacuvaju najvaznije pravoslavne svetinje od varvarskog unistenja

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica, 21 februar, 2003

(photo: Komandant KFOR-a General Fabio Mini prima ikonu Hristovu od protosindjela Save iz man. Decani, kao simbolican zalog za cuvanje pravoslavnih svetinja na KIM)


Eparhija rasko-prizrenska pozdravlja spremnost italijanskog ministarstva odbrane i vojske Republike Italije da nastavi obezbednjivanje pravoslavnih svetinja u zoni svoje odgovornosti, u Metohiji. Ova znacajna izjava ohrabruje nasu Crkvu koja je vec tri i po godine na prostorima Kosova i Metohije zajedno sa svojim vernim narodom izlozena nekontrolisanom nasilju i unistenju koje sprovode albanski ekstremisti.

Nedavne izjave pojedinih zvanicnika UNMIK-a i KFOR-a o toboznjem poboljsanju bezbednosne situacije i neodgovorne najave uklanjanja kontrolnih punktova oko manastira i crkava unele su nemir medju nase monastvo, svestenstvo i verni narod koji uspevaju da odrze veru hriscansku i ime srpsko u gotovo nemogucim uslovima. Smanjenje stepena zastite ili prenosenje bezbednosti na albansku policiju sasvim sigurno bi ugrozilo nase svetinje pa stoga KFOR i UNMIK moraju da svesni da bi to u velikoj meri unazadilo citav mirovni proces.

Nakon tri i po godine posle konflikta sasvim je ocigledno da kosovski Albanci i njihove institucije nisu promenili svoj negativan i anticivilizacijski odnos prema hriscanskom pravoslavnom duhovnom i kulturnom nasledju, pa stoga manastiri i crkve bez obzira na druga politicka resenja moraju i dalje da ostanu pod jakom zastitom mirovnih snaga. U dogledno vreme trebalo bi razmisljati o mesovitim srpsko-medjunarodnim snagama koje bi u skladu sa Rezolucijom 1244 nastavile sa obezbedjenjem ovih spomenika duhovnosti i kulture.

Eparhija takodje apeluje na organe bezbednosti da se sto pre privedu zakonu oni koji su odgovorni za unistenje preko 110 pravoslavnih crkava i manastira nakon rata. Unistenje vrednih duhovnih i kulurnih spomenika vrseno je sa ciljem zatiranja tragova jednog naroda i mora da bude osudjeno. Nazalost, oni koji su organizovali i naredili ova rusenja danas sede u institucijama Kosova i Metohije i koriste institucije sistema kako bi zavrsili zatiranje poslednjih srpskih tragova na ovim prostorima.

Italijanska armija i ostali pripadnici snaga KFOR-a na Kosovu i Metohiji imaju istorijsku duznost da sacuvaju pravoslavne svetinje od varvarskog unistenja i treba da budu ponosni na tu svoju ulogu jer istovremeno oni stite kulurne i duhovne temelje na kojima pociva evropska civilizacija.

Eparhija rasko-prizrenska ovom prilikom iskreno se zahvaljuje italijanskoj armiji na njenim dosadasnjim naporima da sacuva nase pravoslavne svetinje, posebno manastire Pecku Patrijarsiju i Visoke Decane.

Sadrzaj


BERSELI: ITALIJANI CE NASTAVITI DA STITE MANASTIRE U ZONI SVOJE ODGOVORNOSTI, UKLJUCUJUCI I DECANSKI MANASTIR

Sadrzaj

(ANSA) RIM, 20 FEBRUAR 'Italijanski vojnici ce nastaviti da stite srpske pravoslavne manastire u zoni svoje odgovornosti na Kosovu, ukljucujuci i predivni manastir Decani.' U to uvjerava zamjenik Ministra odbrane, Filipo Borseli (Filippo Berselli). Odgovor je uslijedio nakon alarmantne izjave revije '30 dana' (30 giorni) u kojem je objavljeno da je od 1999. godine albanski ekstremisti eksplozivom razrusili 110 pravoslavnih crkava.

Kako navodi pomenuta revija, sada je u opasnosti i srednjevjekovni dragulj, Manastir Decani, zbog najavljenog povlacenja italijanskih vojnika KFOR-a koji manastir cuvaju vec tri i po godine. Jedan od monaha, otac Sava, je pisao i komandi KFOR-a, izrazavajuci svoju zabrinutost.

Zamjenik ministra Berseli ipak uvjerava: 'jedinica koja obezbjedjuje manastir ostaje na svom zadatku. Italijanski vojnici ce nastaviti da kontrolisu zonu svoje odgovornosti, da cuvaju pomenutu crkvu i da garantuju sigurnost prisutnim monasima. Oni nece biti ostavljeni, u to potpuno uvjeravam.'

Berseli je i sam nedavno boravio na Kosovu, i posjetio izmedju ostalog i manastir Decani. 'To je crkva' dodaje on 'koja cini vazan dio istorijsko umjetnickog naslijedja Kosova koje u apsolutno mora da se zastiti.

Sadrzaj

Ceo tekst iz revije '30 DANA' (30 GIORNI)
http://www.30giorni.it/articolo.asp?id=308

Intervju episkopa Artemija - ZRTVE HUMANITARIZMA
http://www.30giorni.it/articolo.asp?id=30

  
Crkva Presvete Bogorodice Odigitrije u Musutistu kod Suve Reke podignuta 1315, unistena 1999

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service