20. mart  2003

Info-bilten ERP KIM br. 20-03-03

SADRZAJ:

IGUMAN TEODOSIJE DECANSKI: ZASTITA MANASTIRA JE NAS PRIORITETAN ZADATAK

STANJE KULTURNE BASTINE ZABRINJAVAJUCE

KOHA DITORE: MANASTIR DECANISE PRIDRUZUJE PIRAMIDAMA I TADZ MAHALU


IGUMAN TEODOSIJE DECANSKI: ZASTITA MANASTIRA JE NAS PRIORITETAN ZADATAK
Decansko bratstvo svesrdno pozdravlja inicijativu UNESKO-a da se manastir ukljuci u listu Svetske kutlurne bastine

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
19. mart, 2003, 15.00 CET

(foto- man.Visoki Decani: Iguman Teodosije Sibalic)

DECANI - "Decansko bratstvo svesrdno pozdravlja nameru UNESKO-a da se manastir ukljuci u listu Svetske kulturne bastine", kaze iguman manastira Visoki Decani, o.Teodosije Sibalic (r. 1963) koji vodi ovo mlado bratstvo jos od 1992. godine, "jer ce se na ovaj nacin manastir dodatno obezbediti od pritisaka kojima je vec cetiri godine izlozen".

"Manastir Visoki Decani danas zivi u potpunoj izolaciji i zadatak nas monaha jeste da ucinimo sve sto je u nasoj moci da ocuvamo ovu svetinju u ovo smutno vreme. Ovo je mozda jedan od najtezih trenutaka u istoriji manastira i zato osecamo posebnu odgovornost pred Bogom i nasom Crkvom, zajedno sa nasim duhovnikom episkopom Artemijem koji ulaze ogromne napore da ocuva ovdasnje svetinje i pastvu. Ipak, polazemo nadu u Boga i njegovog ugodnika Sv. Kralja Stefana Decanskog koji su u manastiru sakupili preko trideset mladih monaha i iskusenika, cvrsto resenih da ostanu i opstanu na ovom svetom mestu svedoceci veru u Gospoda Hrista", kaze decanski iguman.

"Vec cetiri godine manastir opstaje kao jedno usamljeno ostrvo okruzeno morem nerazumevanja. Iako i dalje van manastira putujemo iskljucivo uz pratnju italijanskih vojnika KFOR-a, nasa vozila cesto bivaju kamenovana. Manastiru je zato i dalje potrebno snazno prisustvo KFOR-a ciji su vojnici smesteni u bazi iznad samog manastirskog kompleksa i koji omogucavaju normalan zivot bratstva i bezbednu obradu imanja."

"Narocito nas raduje inicijativa uglednih italijanskih senatora i humanista koji su se poslednjih nedelja zalozili da rezim zastite manastira ostane nepromenjen i da ne dodje do najavljenog povlacenja snaga KFOR-a."

"Odluka UNESKO-a da uvrsti nas manastir u svetsku kulturnu bastinu bice od velikog znacaja jer ce se time privuci veca paznja svetske javnosti na ovu svetinju i uopste na sudbinu nasih crkava i manastira, posebno u Metohiji. Takodje se nadamo da ce odlukom UNESKO-a biti definisana i zastitna zona oko manastira u kojoj se nece dozvoliti industrijska proizvodnja, zagadjenje okoline i turizam, koji mogu da ugroze zivot u manastiru. Na taj nacin ocekujemo da cemo lakse sacuvati mir i lepotu doline u kojoj se nalazi manastir", kaze iguman Teodosije.

"Posebnu zahvalnost dugujemo prof. Branislavu Krsticu i njegovim saradnicima iz Koordinacionog centra, kao i ekpertima Republickog zavoda za zastitu spomenika kulture u Beogradu koji su krajnje profesionalno pripremili obimnu dokumentaciju ne samo o nasem manastiru, vec i o svim ugrozenim pravoslavnim svetinjama na Kosovu i Metohiji i istu dostavili UNESKO-u".

SadrzajSTANJE KULTURNE BASTINE ZABRINJAVAJUCE

Sadrzaj

BEOGRAD, 19. MARTA /SRNA/

(foto man.Visoki Decani: s leva na desno- prof. Slobodan Curcic (SAD, Univerzitet Prisnston) i Horst Gedike (Goedicke), Nemacka, predsedavajuci radne grupe UNESKO-a za jugoistocnu Evropu u mnaastiru)

BEOGRAD - Stanje kulturne bastine na Kosmetu i ostecenja na njoj su zabrinjavajuci - rekao je danas Horst Gedike, sef misije UNESKO-a, koja je u proteklih sedam dana posjetila 45 reprezentativnih kulturnih mjesta na Kosmetu.

On je naveo da je u razgovorima koje je vodila misija UNESKO-a u Pristini postignuta saglasnost da su potrebne neke mjere obezbjeđenja, koje bi ljudima omogucile posjete grobovima predaka i da se to ucini na ljudski i dostojanstven nacin.

Gedike je istakao da ce za cetiri nedelje biti gotov izvjestaj misije UNESKO-a o stanju kulturne baštine na Kosmetu, a ocekuje se da ce se poslije njegovog objavljivanja javiti odredjeni donatori koji bi ucestvovali u obnovi bastine.

On je naveo da je za sada zainteresovanost pokazalo sest drzava, ali nije htio da kaze koje i dodao da jos nisu uradjeni nikakvi proracuni koliko bi restauracija basine kostala.

Gedike je istakao da ocekuje da će iduce godine biti donijeta odluka da manastir Visoki Decani bude uvrsten u UNESKO-ov spisak kulturne bastine.

On je rekao da je UNMIK preko KFOR-a ucinio sve da se obezbijede uslovi da se sprijeci dalje ostecenje i propadanje bastine i dodao da i UNMIK i KFOR podrzavaju ovu inicijativu.

Potpredsjednik Koordinacionog centra Branislav Krstic je istakao da je danas dogovoreno sa misijom da predlozi deset do 15 kulturnih mjesta svih kultura, koji bi bili restaurirani.

On je rekao da srusena kulturna mjesta treba da se obiljeze i rekao da je pesimista da ce UNMIK to uraditi.

Krstic je naveo da je skeptican po pitanju mogucnosti da organi iz Srbije brinu o svojoj kulturnoj bastini na Kosmetu i dodao da za sada ne postoji nikakav znak da bi kosovsko Ministarstvo kulture nesto u tom pogledu radilo.

On je istakao da je misiji UNESKO skrenuta paznja o razlicitom tretmanu srpske i islamske kulturne bastine, na stetu srpske.

Krstic je rekao da je danas razgovarano i inicijativi da se izabru dva kulturna mjesta koja bi se istovremeno pocela obnavljati i kao primjer naveo Prizren i kompleks posvecen Bici na Kosovu.

Sadrzaj


Iz stampe na albanskom jeziku
MANASTIR DECANI SE PRIDRUZUJE PIRAMIDAMA I TADZ MAHALU
Zavrsena poseta delegacije UNESKO-a Kosovu

Sadrzaj

KOHA DITORE
19. mart, 2003

PRISTINA - Manastir Decani bice jedan od spomenika pod zastitom UNESKO-a, organizacije koja stiti vise od 500 spomenika sirom sveta, ukljucujuci egipatske piramide  i Tadz Mahal.

Ovo je informacija koju su objavili clanovi setoclane delegacije UNESCO-a koja je boravila na Kosovu nekoliko dana i posetila 45 spomenika sirom Kosova.

"Smatramo da je kulturno nasledje jednog prostora nasledje svih ljudi, posebno onih koji zive na tom prostoru", rekao je Horst Godicke, sef delegacije. "Pre pocetka 2004. godine manastir Decani bice stavljen pod zastitu UNESKO-a", dodao je on.

Clanovi delegacije su takodje izjavili da su imali dva sastanka sa episkopom Artemijem u Beogradu, koje su ocenili kao korisne i tokom kojih su razmenili razlicita misljenja.

Lorik Pustina

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service