20 juli 2003

Info-bilten ERP KIM 20-07-03

SADRZAJ:

U POZARU IZGORELE DVE SRPSKE KUCE U STAROM DELU PRIZRENA
POKUSAJ ZASTRASIVANJA SRBA POVRATNIKA U SELU BELO POLJE KOD PECI
DEAKTIVIRANA EKSPLOZIVNA NAPRAVA KOD LIPLJANA
POLICIJA DEMONTIRALA BOMBU NA PRISTINSKOJ PIJACI
DVE BOMBE EKSPLODIRALE U PRISTINI OKO 21.OO CASOVA


Naselje Potkaljaja - grad duhova, januar 2003. god
 

U POZARU IZGORELE DVE SRPSKE KUCE U STAROM DELU PRIZRENA

Vrh stranice

ERPKIM Info-sluzba
Prizren, 20. juli 2003

(jedna ulica u starom naselju Potkaljaja u Prizrenu, arhiva ErP KIM)

U subotu, 19. jula, uvece oko 19.00 casova pozar je zahvatio dve srpske kuce u ulici Svete Nedelje, u srpskom naselju Potkaljaja u Prizrenu. Plamen je najpre zahvatio kucu Dragana Levica, koji je 1999. godine izbegao iz Prizrena, a zatim se preneo na susednu kucu Todorke Jovanovic, koja je takodje raseljeno lice i koja je pre nekoliko dana obisla svoju kucu.

Kuca Dragana Levica je potpuno izgorela, dok je kuca Todorke Jovanovic tesko ostecena. Vatrogasci, koji su u medjuvremenu pristigli, nisu uspeli da zaustave vatrenu stihiju na vreme. Jedinice KFOR-a su blokirale citav srpski kvart. U pozaru, kako je zvanicno saopsteno, nema povredjenih, ali je materijalna steta velika. Istraga je u toku.

PREOSTALI SRBI PRIZRENCI UZNEMIRENI

Preostale Srbe u Prizrenu zahvatilo je vidno uznemirenje, jer su nakon zavrsetka rata u junu 1999. godine albanski ekstremisti zapalili desetine srpskih kuca u naselju Potkaljaja. Srpske kuce dugo vremena nisu paljene, tako da je ovaj pozar u inace privremeno nenaseljenim kucama, izazvao strah da se ponavljaju dogadjaji od pre cetiri godine. U gradu Prizrenu trenutno zivi oko 60 uglavnom starijih Srba, dok je stari kvart Potkaljaja, u kome je pre rata zivelo pretezno srpsko stanovnistvo, danas velikim delom pust. U neposrednoj blizini ovog kvarta se nalazi i Episkopija rasko-prizrenska sa sabornim hramom Sv. Djordja, koje jos obezbedjuju pripadnici nemackog KFOR-a.

Medju Srbima u Prizrenu vlada uverenje da je ovaj pozar namerno podmetnut kako se prognani Srbi Prizrenci ne bi vratili svojim domovima.

EPARHIJA RASKO-PRIZRENSKA ZABRINUTA ZBOG SUDBINE NASELJA "POTKALJAJA"

Eparhija rasko-prizrenska je vise puta od 1999. godine zahtevala od UNMIK-a i KFOR-a da se bolje obezbedi naselje Potkaljaja i zastiti od sistematskog unistavanja. Nazalost, ovaj kvart, nekada ukras grada Prizrena, vecim delom je pretvoren u zgariste i deponiju. Eparhija je uvek do sada insisitrala da je povratak srpskih prognanika svojim domovima najbolji nacin da se ponovo vrati zivot u stari deo Prizrena.

S druge strane i dalje se oseca jako protivljenje sa albanske strane i zelja da se Srbi prinude da prodaju svoju imovinu. Pod tim pritiscima i pretnjama da ce im kuce biti zapaljene jedan deo Srba iz Potkaljaje je vec prodao svoje kuce Albancima. Medju Albancima koji su prvi kupili prodane srpske kuce je i Adem Demaci, nekadasnji portparol OVK, a sada aktivista za zastitu ljudskih prava, koji je otkupio jednu od najstarijih i najlepsih srpskih kuca u Potkaljaji.

Vrh stranicePOKUSAJ ZASTRASIVANJA SRBA POVRATNIKA U BELOM POLJU KOD PECI

U neposrednjo blizini grupe Srba koja je dosla da obidje rusevine jedne kuce otvorena je rafalna paljba iz automatskog oruzja

Vrh stranice

ERPKIM INFO-SLUZBA
Pec, 20. juli, 2003

U neposrednoj blizini grupe Srba povratnika u selu Belo Polje kod Peci, koji su rasciscavali rusevine jedne od zapaljenih kuca nepoznata lica su otvorila rafalnu paljbu iz automatskog oruzja.

Radomir Kostic, Arandjel Arsenijevic, Davor Popovic i Zivko Bozic otisli su jutros da obidju kucu Radomira Kostica nedaleko od improvizovanog kampa za povratnike u selu Belo Polje kod Peci. Dok su rasciscavali rusevine nepoznata lica su neposrednoj blizini otvorila rafalnu paljbu iz automatskog oruzja kako bi ih zaplasila.

Srbi su se odmah vratili u svoj kamp, a jedinice italijanskog KFOR-a odmah su izasle na mesto gde se cula pucnjava. Istraga je u toku.

Ovo je za sada prvi pokusaj zastrasivanja Srba povratnika u Belom Polju kod Peci. Grupa od 25 Srba povratnika vratila se na zgarista svojih zapaljenih kuca 14 jula s namerom da zapocnu rasciscavanje rusevina i obnovu kuca. Italijanske jedinice KFOR-a obezbedjuju sire podrucje sela pokretnim patrolama. Namerno nisu postavljeni fiksni kontrolni punktovi kako se, prema navodima predstavnika KFOR-a, "ne bi provocirali lokalni Albanci".

Vrh stranice


DEAKTIVIRANA EKSPLOZIVNA NAPRAVA IZMEDJU NOVOG SELA I SRPSKOG DELA LIPLJANA

KIM RADIO
LIPLJAN, 20. JULI 2003

UNMIK policija i KFOR deaktivirali su eksplozivnu napravu koja je postavljena na putu koji povezuje srpsko selo Novo Neselje i deo grada Lipljana u kojem zivi srpsko stanovnistvo, javlja dopisnik KIM radija iz ovog mesta Stanimir Smilic. KFOR i UNMIK za sada nisu izdali nikakvo saopstenje. Kod lokalnog stanovnistva prisutni su strah i uznemirenje povodom ovog dogadjaja.

Vrh stranice


POLICIJA DEMONTIRALA BOMBU NA PRISTINSKOJ PIJACI

BETA
PRISTINA 20. JULI 2003


Pristina -- Pripadnici KFOR-a, UNMIK policije i Kosovske policijske sluzbe demontirali su u nedelju ujutro rucnu bombu postavljenu ispod jedne tezge na zelenoj pijaci u Pristini. Predstavnici policije saopstili su da za sada ne znaju koje postavio eksplozivnu napravu. Potparol UNMIK policije Beri Flecer izjavio je lokalnim medijima da se cesto dogadja da gradjani ostave rucne bombe na ulici od straha da ih vojnici KFOr-a ne nadju u njihovim kucama i pozvao gradjane da slobodno predaju oruzje, jer u tom slucaju nece biti hapseni. Flecer je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, precizirajuci da tokom prosle nedelje na Kosovu nije zabelezeno nijedno ubistvo.

Vrh stranice

 


DVE SNAZNE EKSPLOZIJE ODJEKNULE U PRISTINI OKO 21.00 CASOVA

Vrh stranice

ERPKIM Info-sluzba
20-21 jul, 2003

Predstavnici UNMIK policije veceras su potvrdili da su veceras, odmah posle 21.00 casova, odjeknule dve snazne eksplozije u centru Pristine.

Prva eksplozija se dogodila u zgradi Opstinskog suda, a druga odmah zatim ispred Policijske stanice br 2.

Nije poznato da li ima povredjenih i do sada je jedino potvrdjeno da je osteceno jedno UN vozilo parkirano ispred Policijske stanice br. 2. Pripadnici policije jos nisu mogli da u potpunosti pregledaju zgradu Suda pa do jutra nece biti moguce proceniti kakvu je stetu eksplozija nanela zgradi, kaze se u saopstenju UNMIK policije koje su potpisali Derek Capel i Dzek Kraus, predstavnici informativne sluzbe Policije UNMIK-a u Pristini i Dzek Kraus iz glavnog staba Policije.

Vrh stranice

(u prilogu dostavljamo saopstenje Policije na engleskom jeziku)


UNMIK Police
Press Release

EXPLOSIONS IN PRISTINA

Police are investigating two explosions that occurred in the center of Pristina shortly after 21:00h today. The first explosion was at the Municipal Court building and the second happened a very short time later outside Police Station # 2. There are no known casualties from the explosions and the only confirmed damage was to a UN vehicle parked outside Station # 2. Officers have not yet been able to fully inspect the Court building and any damage at that location may not be confirmed until daytime.

Investigators believe the explosions were attacks, but there are currently no suspects and the motive for the attacks is unknown.

The Pristina Regional Serious Crimes Squad is in charge of the investigation.


Derek CHAPPELL
Chief of Information

Jack KRAUS
Public Information Officer
UNMIK Police Main HQ Tel. 038-504-605-5110/FAX 5324
Pristina E-mail: policepresspristina@yahoo.com

Barry FLETCHER Police Regional HQ
Deputy Chief of Information Pristina

Vrh stranice


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service