20. februar 2003

Info-bilten ERP KIM 20-02-03

SADRZAJ:

SNV KIM Prva hapsenja Albanaca osumnjicenih za ratne zlocine - ohrabrenje za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji


PRVA HAPSENJA ALBANACA OSUMNJICENIH ZA RATNE ZLOCINE - ZNAK OHRABRENJA ZA SRPSKU ZAJEDNICU NA KOSOVU I METOHIJI
SNV KIM: Svi odgovorni za ratne i posleratne zlocine moraju biti privedeni licu pravde bez obzira na etnicko poreklo ili polozaj

Sadrzaj

ERP KIM Info-sluzba
Gracanica, 20. februar 2003.

Pocetak hapsenja kosovskih Albanaca osumnjicenih za ratne zlocine predstavlja vazan i ohrabrujuci signal za kosovsko-metohijske Srbe. Tri godine srpski narod rezignirano ceka na pravdu i, konacno, poslednje akcije KFOR-a i organa bezbednosti UN daju nadu da pravda ipak nije slepa i jednostrana kako je to izgledalo godinama. Srpski lideri sa Kosova i Metohije smatraju da se sa hapsenjima mora nastaviti jer je Haskom tribunalu predata obimna dokumentacija o inkriminisanom ponasanju jednog broja vodecih kosovskih Albanaca.

Privodjenje svih odgovornih za ratne i posleratne zlocine, bez obzira na etnicko poreklo ili polozaj, predstavlja jedini put ka medjuetnickom pomirenju i izgradnji istinskog demokratskog drustva u Pokrajini. Kada jednom konacno svi na Kosovu i Meothiji shvate da niko ne moze izbeci pravdi, smanjice se nivo nasilja i ljudi ce se okrenuti legalnim politickim metodama u borbi za sopstvene interese.

Medjutim, istragu ne treba ograniciti samo na ratni period. Nakon konflikta 1999. godine, rukovodstvo OVK pokrenulo je surovu kampanju terora u kojoj je likvidirano najmanje 2000 nevinih srpskih i albanskih civila. Uprkos prisustvu medjunarodnih mirovnih snaga, OVK je organizovala logore u  kojima su zarobljenici muceni i svirepo ubijani. Medju njima je bilo zena, dece i starijih lica. Vodece licnosti OVK su direktno ucestvovale u ovoj kampanji ili su barem bili dobro obavesteni o tome sta se desavalo na terenu. Nijedan albanski lider nije preduzeo nikakve konkretne mere kako bi sprecio zlocince i zaustavio kampanju terora i pljacke. Cak i danas sa zaljenjem cujemo da neki ugledni albanski lideri brane zlocine i pokusavaju da ih opravdaju i prikazu kao legitimnu borbu za slobodu. Time se cini velika nepravda nevinim zrtvama na obe strane i onemogucava proces pomirenja. Obe zajednice moraju da se suoce sa zlocincima i jasno daju do znanja da ne stoje iza njihovih nedela.

Donedavno je izgledalo da neka lica koja su odgovorna za ove zlocine uzivaju svojevrsan imunitet zato sto je medjunarodna zajednica bila u strahu da njihova hapsenja mogu da stvore politicku nestabilnost i dovedu do moguce odmazde prema medjunarodnom personalu. Ipak, oci pravde nisu mogle biti zauvek zatvorene. Sve vise svedoka je istupalo sa svojim potresnim svedoccanstvima, ne samo Srba vec i Kosovskih Albanaca. Uprkos pokusajima da se negira istina o posleratnim albanskim zlocinima, kampanja terora i nasilja svakim danom sve vise dolazi u srediste paznje i vise se ne moze ignorisati.

Zato SNV KIM otvoreno podrzava hapsenje svih osumnjicenih za ratne zlocine sa nadom da se ova akcija nece zaustaviti na neposrednim pociniocima zlocina i nizem komandnom kadru. Pravda treba da bude jaca od uticaja bivsih gospodara rata koji su pomislili da mogu da oblikuju buducnost kosovskog drustva nasiljem i zlocinima kao sto su to cinili i za vreme rata.

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service