19. mart 2003

Info-bilten ERP KIM 19-03-03

SADRZAJ:

VISOKI DECANI POD ZASTITOM UNESKO-A VEROVATNO OD 2004.

POVRATAK 40 SRBA U PRIZRENSKO SELO NOVAKE

KAMENOVAN VOZ KOJI PREVOZI SRBE

JEROMONAH GERMAN: OSTECENO ILI UNISTENO 120 PRAVOSLAVNIH CRKAVA I MANASTIRA NA KOSOVU I METOHIJI


VISOKI DECANI POD ZASTITOM UNESKO-A VEROVATNO OD 2004. GODINE
Clanovi delegacije su kazali da svaki napad na spomenike sa liste kulturne bastine, za koje sirom sveta postoji solidarnost u vezi sa njihovom zastitom, predstavlja kulturni kriminal. To je, kako je receno, nova vrsta zlocina sa kojom se suocava medjunarodno pravosudje.

Sadrzaj

BETA
Pristina, 18. marta 2003. god.

(foto man. Visoki Decani: manastir Visoki Decani pod snegom, 2002-2003)


PRISTINA, 18. marta 2003. (Beta) - Sef delegacije Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) najavio je danas u Pristini da ce manastir Visoki Decani najverovatnije od 2004. godine biti pod zastitom UNESKO-a.

Na Kosovu su mnogi spomenici kulture unisteni i sada je vreme da se osigura da se to vise ne desi, izjavili su predstavnici delegacije te medjunarodne organizacije. "Po svemu sudeci, manastir Visoki Decani bice pod zastitom UNESKO-a od 2004. godine", rekao je sef delegacije Horst Gedike.

Delegacija UNESKO-a zavrsila je sedmodnevnu posetu Kosovu tokom koje je posetila mnoge manastire, crkve, dzzamije i druge kulturno-istorijske i verske spomenike. Posto su se strucnjaci UNESKO-a upoznali sa stanjem kulturne bastine na Kosovu, oni ce doneti preporuke Civilnoj misiji UN na Kosovu i Ministarstvu kulture Kosova, izjavio je sef delegacije Horst Gedike.

Gedike je dodao da na listi svetske kulture bastine ima mesta i za spomenike na Kosovu. Postoje mnogi predlozi koje su iznele i vlasti u Beogradu, kazao je on. Clanovi delegacije su kazali da svaki napad na spomenike sa liste kulturne bastine, za koje sirom sveta postoji solidarnost u vezi sa njihovom zastitom, predstavlja kulturni kriminal. To je, kako je receno, nova vrsta zlocina sa kojom se suocava medjunarodno pravosudje. "Cak i veoma inteligentni ljudi mogu napraviti ozbiljne greske u proceni, sireci ksenofobiju i etnicku mrzznju i te ljude treba obehsrabriti, ali UNESKO nema kalasnjikove da stiti spomenike i nikada ih nece imati", rekao je Gedike.

Eksperti UNESKO-a su tokom posete ocenili da ima spomenika kulture koji su u veoma losem stanju, ali i onih cije je stanje veoma dobro. Zadatak Ministarstva kulture Kosova i Instituta za zastitu spomenika jeste da osigura tehnicka i finansijska sredstava za ocuvanje spomenika kulture na Kosovu, receno je.

Kada su u pitanju unisteni ili osteceni spomenici kulture, delegacija UNESKO-a je najavila da ce pripremiti izvestaj sa preporukama za restauraciju, ali je pre svega neophodno stvoriti klimu koja ce omoguciti da obnova bude naredni korak, kazali su eksperti.

Sadrzaj


POVRATAK 40 SRBA U PRIZRENSKO SELO NOVAKE
 

Sadrzaj

BETA
18. mart, 2003

(foto AP: napustena i opljackana srpska kuca u selu Novake, leto 1999)

PRIZREN, 18. marta 2003. (Beta) - U selo Novake vratilo se 40 raseljenih Srba, a ocekuje se i povratak ostalih mestana srpske nacionalnosti u to nakon rata do temelja spaljeno srpsko selo u
opstini Prizren, potvrdio je danas regionalni portparol Kfora. Cetrdeset Srba se u Novakama vratilo u subotu, rekao je novinarima portparol Kforove multinacionalne brigade Jugozapad nemacki potpukovnik Peter Vocnjak.

Povratnici su, prema njegovim recima, smesteni u nedavno renoviranu zgradu osnovne skole, a sredstva za to obezbedila je nemacka humanitarna organizacija ASB. "Nemam podataka ko ce i koliko sredstava izdvojiti za obnovu vise desetina spaljenih kuca u kojima je do pre rata zzivelo oko 600 mestana koji su se nakon juna 1999. godine smestili negde u Srbiji", pojasnio je Vocnjak i dodao da se o bezbednosti povratnika staraju pripadnici Kfora i UNMIK policije.

Novinari za sada ne mogu da obidju povratnike u Novakama, kazao je Vocnjak i najavio da ce se o tome konsultovati sa komandantom MNB Jugozapad nemackim generalom Markusom Bentlerom. Povratak u Novakama, srpsko naselje okruzzeno cisto albanskim selima, najavljivan je vise puta u drugoj polovini prosle godine. Prilikom nedavne posete nemackog predsednika Johanesa Raua i ministra odbrane Petera Struka, receno je da je povratak Srba u Novakama planiran za 1. oktobar 2002, zatim odlozzen za 1. novembar, pa za 1. decembar.

Sredstva za povratak bila su obezbedjena, ali je, kako je tada receno nemackim zvanicnicima, odlaganje usledilo zbog nezadovoljstva Srba nedovoljnim merama bezbednosti.


Sadrzaj


KAMENOVAN VOZ KOJI PREVOZI SRBE
Povredjena Jovana Milosevic, polupana stakla na vozu

Sadrzaj

SRNA
18. mart, 2003

KOSOVSKA MITROVICA, 18. MARTA /SRNA/ - U opstini Vucitrn, kod sela Drvare, veceras oko 18.30 časova kamenovan je putnicki voz koji prevozi srpske putnike na relaciji Lesak - Kosovo Polje.

Kako javlja dopisnik SRNE, vise napadaca je zasulo kamenicama voz koji je bio u pokretu, prilikom cega su polupana stakla, a Jovana Milosevic iz Raske /1984/ zadobila je povrede glave i pala u nesvjest.

Voz se zaustavio u prvo srpsko selo Priluzje, gdje su dosli pripadnici UN policije, ljekarska ekipa, a ceka se i dolazak istraznog sudije iz Vucitrna.

Srbima iz enklava centralnog Kosova ovaj voz jedino sredstvo prevoza do Sjevernog dijela Kosova i Srbije.

Sadrzaj


JEROMONAH GERMAN: OSTECENO ILI UNISTENO 120 PRAVOSLAVNIH CRKAVA I MANASTIRA NA KOSOVU I METOHIJI
Iguman manastira Svetih Arhangela o poseti UNESKO-a

Sadrzaj

BETA
18. mart, 2003

(foto man. Visoki Decani: iguman German, manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena)

PRIZREN, 18. marta 2003. (Beta) - Delegacija Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) posetila je tokom sedmodnevne misije na Kosovu i prizrenski region, gde je obisla verske objekte triju tamosnjih konfesija. Clanovi delegacije posetili su manastir Bogorodice Ljeviske, sediste rasko-prizrenske eparhije i manastir Svetih Arhangela, Sinan-pasinu dzzamiju i hamam, kao i katolicku crkvu gde su razgovarali sa biskupom Markom Sopijem.

 Staresina manastira Svetih Arhangela nadomak Prizrena jeromonah German izjavio je da je to bila druga delegacija UNESKO-a koja ga je posetila. On je izrazio nezadovoljstvo izvestajem prve delegacije predvodjene profesorom Karlom Blazijem, koja je na Kosovu boravila u maju 2001. godine, zato sto u njemu nisu pomenute ostecene i porusene kosovske crkve i manastiri.

 "Nije pomenuta nijedna od 120 srusenih ili ostecenih crkava i manastira na Kosovu. To je bilo veoma cudno i mnogo se govorilo o sastavu misije i njihovim namerama", kazao je staresina manastira. Jeromonah German je izrazio ocekivanje da ce nova misija, koja je danas zavrsila boravak na Kosovu, podneti objektivniji izvestaj i doprineti zastiti kulturne bastine Srba na Kosovu. "Za ove tri i po godine (od zavrsetka rata i dolaska medjunarodne uprave), Kosovo je postalo groblje kulturne bastine, posebno crkava i manastira", kazao je staresina Svetih Arhangela.

"Ono sto je poruseno, ceka da se obnovi, a ono sto nije - ceka da neko o njemu pocne da brine. Nismo u stanju da strucno cuvamo sve nase svetinje koje su neprocenjive vrednosti. Njima je potrebna strucna ruka, ali toga jos nema", rekao je on.

(foto man. Arhangeli: prizrenska crkva Sv. Spas, 14. vek, opasana bodljikavom zicom, 2002)

U Prizrenu, prema njegovim recima, ima 37 srpskih kulturno-istorijskih spomenika prve, druge i trece kategorije. "U prizrenskom kraju imamo 37 spomenika kulture srpske istorije. Od toga, prve kategorije ih je pet, a druge 13. Crkva Svetog Nikole, poznatija kao Rajkova crkva, inace spomenik druge kategorije, spaljena je 1999. godine. Od tada do danas nista nije uradjeno da se ona renovira", kazao je jeromonah.

"Drugi objekti, poput naseg manstira Bogorodice Ljeviske, crkve Svetog Spasa, manastira Svetog Petra Koriskog, tvrdjave Kalaje, dakle spomenici prve kategorije nemaju nikakvu strucnu pomoc sve ovo vreme. To je velika steta ne samo za Srbe, vec i sirih razmera, posto je to i deo evropske kulturne bastine", rekao je on.

Staresina German tvrdi da u nemackoj zoni odgovornosti ima 30 porusenih, oskrnavljenih, spaljenih ili opljackanih crkava i manastira. "To jasno govori o prisustvu Srba na ovom prostoru kroz istoriju, ali i o odnosu albanske i medjunarodne zajednice u poslednje tri i po godine. Sve se ovo dogodilo po okoncanju rata, dakle u miru", rekao je on.

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service