18. februar 2003

Info-bilten ERP KIM 18-02-03

SADRZAJ:

KAMENOVANJE SRPKIH KUCA NAKON UKLANJANJA PUNKTA KFOR-A


KAMENOVANJE SRPSKIH KUCA NAKON UKLANJANJA PUNKTA KFORA-A
Deo srpskih povratnika iz sela Bica kod Klina najavljuje iseljenje ukoliko KFOR ne preduzme efikasnije mere zastite

Sadrzaj

ERP KIM Info-sluzba
Gracanica , 18. februar 2003.

(foto: selo Bica kod Kline primilo je prve srpske povratnike nakon 3 godine izgnanstva u leto 2002 god)

Stanovnici srpkog povratnickog sela Bica, kod Kline, obavestili su danas Eparhiju rasko-prizrensku o najnovijem kamenovanju srpskih kuca koje se dogodilo sinoc (ponedeljak) uvece oko 22.20.

Pre cetiri dana pripadnici italijanskog KFOR-a, koji obezbedjuju ovo selo, povukli su kontrolni punkt koji je stitio deo sela koji je oko 1.5 kilometara udaljen od samog centra naselja. Od tada, tvrde seljani, sest udaljenih srpskih kuca izlozene su svakodnevnim napadima i provokacijama lokalnih Albanaca koji nocu prilaze srpskim kucama, bacaju kamenje i lome prozore i crep. Tek nakon sto su uz teske muke Bicani uspeli da obnove jedan deo svojih kuca, sada su prisiljeni da svakodnevno popravljaju nova ostecenja.

Nakon sinocnjeg napada svi stanovnici iz tog dela sela sabrali su se u jednu kucu gde su proveli noc pod zastitom italijanskih vojnika, koji su odmah pristigli na mesto napada.

Ljudi, zene i deca iz ovih kuca se vise ne osecaju bezbedno i najavljuju da ce biti prisiljeni na iseljavanje ukoliko KFOR- ne vrati kontrolni punkt. Italijanski pripadnici KFOR-a, s kojima su Bicani inace veoma zadovoljni, kazu da su dobili naredjenje da sa sistema fiksnih kontrolnih punktova predju na patrolno obezbednjenje sela. Medjutim, po tvrdjenju seljana to nije dovoljno, sto pokazuje nekoliko uzastopnih kamenovanja srpskih kuca, od kojih je jucerasnje bilo najvece. Bicani kazu da ni italijanski vojnici nisu postedjeni kamenica koje na njih bacaju Albanci.

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska apeluje na komandu KFOR-a da razmotri mogucnost ponovnog uspostaljvanja fiksnih kontrolnih punktova, barem oko onih sela i crkava koji su ugrozeniji. Iako uklanjanje fiksnih punktova u nekim delovima Pokrajine nije bilo praceno porastom naselja, sitaucija nije ista svuda na terenu, pa shodno tome, nije moguce primenjivati iste standarde. Sasvim je jasno da povratnicka naselja, koja su prva na udaru ekstremista, moraju biti zasticena efikasnijim metodama kako bi se i drugi ohrabrili na povratak u svoje domove.

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service