17. mart 2003

Info-bilten ERP KIM 17-03-03

SADRZAJ:

DELEGACIJA UNESCO OBISLA SPOMENIKE KULTURE U OKOLINI PECI I KLINE

RUSITELJI NISU POSTEDELI NI DECJE GROBOVE


DELEGACIJA UNESCO NA KOSOVU I METOHIJI NASTAVILA SA OBILASKOM SPOMENIKA KULTURE U OKOLINI PECI I KLINE

Sadrzaj

ERP KIM
16. mart, 2003. god.

(foto: eksperti UNESCO na rusevinama crkve Sv. Georgija u Recanima, kod Suve Reke, 14. vek. U prvom planu polomljeni srpski grobovi, klikom dobijate sliku u vecem formatu)

Ekspertska delegacija UNESCO koju predvodi g. Horst Goedicke danas je obisla verske i kulturno-istorijske spomenike u opstinama Pec i Klina. U pratnji predstavnika ministarstva kulture Kosova i monaha Manastira Visoki Decani visoka delegacija UNESCO najpre je posetila rusevine manastira presvete Bogorodice u Dolcu, pored Kline, iz 14. veka koga su albanski ekstremisti minirali dva meseca nakon dolaska snaga KFOR-a i Misije UN, u avgustu 1999. godine. U rusevinama manastira Dolac nestale su vredne freske iz 16 veka koje su prezivele preko 400 godina. U blizini samog manastira nalaze se i rusevine srpskog sela Dolac koje je u isto vreme kada i manastir temeljito zapaljeno i unisteno.

Nakon posete metohu Pecke Patrijarsije u Budisavcima, gde je zahvaljujuci snagama KFOR-a sacuvana vredna srednjovekovna crkva Preobrazenja Gospodnjeg iz 14. veka, delegacija UNESCO produzila je put do Djurakovca  i rusevina pravoslavne crkve Sv. Nikole iz 1592. godine. U ovoj crkvi nalazile su se vredne freske iz 16. veka koje su sada potpuno unistene zajedno sa okolnim starim srpskim grobljem na kome najstariji grobni natpis potice iz 1362. godine.

Delegacija UNESCO je potom posetila manastir Pecku Patrijarsiju - biser srpske srednjovekovne arhitekture i fresko-slikarstva ovog kraja. U centru grada eksperti UNESCO su posetili tri dzamije iz otomanskog perioda koje su u ratu 1999 pretrpele ostecenja: Crvenu, Barjakli i Kursumli dzamiju. Poseta peckom regionu zavrsena je obilaskom najstarije srpske crkve-brvnare Sv. Jeremije iz 1737. godine u obliznjem selu Gorazdevac, jedinom selu pecke opstine u kome jos zive Srbi.

U toku jucerasnjeg dana, subote 15. marta, delegacija UNESCO posetila je manastir Visoki Decani. Nakon obilaska ostecene dzamija u Decanima i Djakovici, kao i starog gradskog kompleksa u Djakovici, koji su pretrpeli ostecenja u ratu 1999. godine, eksperti UNESCO posetili su rusevine srpskog pravoslavnog manastira Sv.Vraca Kozme i Damjana u selu Zociste kod Orahovca. Jucerasnji program misije UNESCO zavrsio se posetom srpskom selu Velika Hoca.

1

2

3


4


5


6

fotografije: (klikom na svaku malu fotografiju mozete pogledati sliku u velicini 1000x750 piksela)

1. Na rusevinama crkve Sv. Georgija u selu Recane, kod Suve Reke, 14. vek (1370)
2. Rusevine crkve Bogorodice Odigitrije u selu Musutiste, kod Suve Reke, 14 vek (1315)
3. Rusevine crkve Sv. Nikolaja u Djurakovcu, 16. vek (1592)
4. Rusevine manastira Sv. Bogorodice u Dolcu, 14.vek
5. Ekspertski tim UNESCO ispred manastira Visoki Decani
6.Oskrnavljeni grob na pravoslavnom groblju u Djurakovcu

SadrzajRUSITELJI NISU POSTEDELI NI DECJE GROBOVE
U razrusenom i opustosenom srpskom pravoslavnom groblju u Djurakovcu Albanci nisu postedeli ni grob dvogodisnjeg Stefana Kozica

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
16. mart 2003.god

(foto: grob dvogodisnjeg Stefana Kozica iz Djurakovca, foto man. Visoki Decani, klikom na fotografiju mozete da otvorite sliku 1000 x 750 piksela)

Oko drevne djurakovacke crkve Sv. Nikole iz 16. veka,  koju su albanski ekstremisti u leto 1999. godine minirali nalazi se staro srpsko pravoslavno groblje, a oko njega i novi grobovi Srba Djurakovcana. Od leta 1999. godine lokalni Albanci su ovo groblje pretvorili u pustos, tako da nijedna grobnica nije ostala citava. Svi krsni znaci su temeljito poruseni ili izgrebani na grobnim plocama.

Rusitelji nisu, medjutim, postedeli ni decije grobove. Prilikom posete delegacije UNESCO ovoj lokaciji i pregledanja rusevina crkve Sv. Nikole fotograf je zabelezio porusenu grobnicu malog Stefana Kozica, dvogodisnjeg deteta ciji se lik sa osmehom jos sacuvao na prevrnutoj crnoj mermernoj ploci razbijene grobnice.

Mrtvima danasnji vandali ne mogu da naude. Oni mogu jedino da povrede njihove srodnike ali ponajvise stete sebi samima i narodu u kojem vec cetiri godine niko da digne glasa protiv varvarskog unistavanja crkava i grobalja. Ovaj civilizacijski ponor i zaprepascujuca moralna degradacija u albanskom narodu na Kosovu i Metohiji bez sumnje ostace najveca mrlja posleratnog perioda u Pokrajini pred kojom brojni medjunarodni posetioci ostaju bez reci i objasnjenja.

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service