16. maj, 2003

Info-bilten ERP KIM 16-05-03

ERPKIM Info-sluzba
May 16, 2003

SAOPSTENJE ZA STAMPU
SRSPKOG NACIONALNOG VECA ZA KOSOVO I METOHIJU
GRACANICA


Jucerasnja deklaracija koju je usvojio deo Skupstine Kosova i Metohije o tzv "oslobodilackom ratu OVK" predstavlja veliki korak nazad u procesu medjuetnickog pomirenja i izgradnje multietnickog i demokratskog drustva na Kosvou i Metohiji.

1. Rezolucija govori o "vrednostima oslobodilackog rata na Kosovu" koji je vodila OVK nazivajuci ih "vrednostima za ceo narod na Kosovu i vrednostima koje je prihvatio medjunarodni faktor". Ova izjava grubo falsifikuje realnost i opravdava zlocine koji su pocinjeni nad civilima razlicitih etnickih zajednica. Svakog dana mogu se saznati nove cinjenice koje neosporno pokazuju da borba koji je vodila OVK nije bio oslobodilacki, pre svega zbog toga sto nije doneo slobodu ne-albanskom stanovnistu (posebno Srbima) vec nova stradanja i teror. U toku i nakon 1999. godine ekstremisti OVK pocinili su brojne ratne zlocine i zlocine protiv humanosti i imali su glavnu ulogu u progonu ne-albanskog stanovnistva, kidnapovanjima, pljacki i paljenju imovine kao i drugim zlocinackim delima. Podrzati ova nedela kao oslobodilacku borbu predstavlja otvorenu podrsku terorizmu i zlocinima kao metodima za ostvarenje politickih ciljeva

2. Apsolutno nije tacno da su "vrednosti oslobodilackog rata" koje je vodila OVK  podrzane od strane medjunarodnog faktora, koji je zvanicno intervenisao na Kosovu i Metohiji ne samo da bi pomogao Albancima vec da bi zastitio i druge zajednice, obezbedio vladavinu reda i zakona bez obzira na etnicko poreklo. Iako ovaj cilj nije ispunjen u protekle cetiri godine, NATO i Zapad nikada ne mogu da stanu iza zlocina koje je pocinila OVK i vladavine terora koju su bivsi clanovi ove organizacije uspostavili nakon rata.

3. Iza ideje nezavisnosti Kosova, koju podrava pomenuta rezolucija, stoji ideja etnicki ciste albanske drzave u kojoj nece biti mesta za ne-albansko stanovnistvo, posebno za Srbe. Ova cinjenica je vise puta potvrdjena u proteklih cetiri godine u toku kojih su Srbi, Romi i Goranci bili izlozeni grubim krsenjima ljudskih prava, nasilju i teroristickim napadima. Pred ovim napadima albanski politicki lideri su po pravilu okretali glavu ili su ih cak otvoreno podrzavali i planirali. Zato je ideja nezavisnog Kosova neprihvatljiva za kosovsko-metohijske Srbe koji zele da zive u demokratskoj i suverenoj drzavi Srbiji, ciji su Kosovo i Metohija sastavni i neotudjivi deo.

4. Rezolucija Skupstine Kosova ne pominje zlocine koji su pocinjeni u toku i nakon rata ne samo protiv ne-Albanaca vec i samih kosovskih Albanaca koji se nisu slagali sa vladavinom nasilja svojih sunarodnika. Ove zrtve ciji broj verovatno premasuje i zrtve ratnih sukoba najbolji su dokaz da je rat koji je vodila OVK i njoj srodne bande i organizacije nije bio oslobodilacki rat vec u osnovi teroristicka borba ciji je cilj bio i ostao da etnicki ocisti Kosovo i Metohiju od ne-albanskog stanovnistva i neposlusnih Albanaca i tako prinudi medjunarodnu zajednicu da prizna jednu takvu nakaradnu kvazi-drzavnu tvorevinu kao svrsen cin.

Zato, SNV KIM najostrije osudjuje ovu rezoluciju koja legitimizuje vladavinu terora i zlocina i ozbiljno zloupotrebljava Kosovski Parlament u svrhe nasilnog i ekstremnog secesionizma. Ratifikacija ove Rezolucije ne znaci nista drugo do otvorenu podrsku terorizmu i nasilju i predstavlja ohrabrenje za teroristicke akcije na teritorijama koje okruzuju pokrajinu Kosovo i Meothiju. Ova Rezolucija takodje potvrdjuje tuznu cinjenicu da vecina kosovskih Albanaca poseduje anahrone i agresivne ideje o drustvu koje je zasnovano na nasilju, odsustvu zakona i demokratskih tradicija. Umesto da povedu svoje sunarodnike u pravcu Evrope, albanski lideri se okrecu proslosti, mitovima krvi i osvete, sto ce neophodno dovesti do novih konflikata i antagonizama.

Srpski narod na Kosovu i Meothiji je spreman da podrzi razvoj demokratije u Pokrajini, ali njihova vizija demorkatije i Evrope nije i ne moze da bude terorista Adem Jasari, OVK bande i vladavina kalasnjikova, vec savremene ideje civilnog drustva, jednakosti svih gradjana, demokratije i slobode koja ne sme da zavisi od etnickog ili verskog porekla.


GRACANICA, 16. maj 2003
 


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service