15. maj 2003

Info-bilten ERP KIM 15-05-03


o. Miroslav sa Vilom Klounijem, predstavnikom americke pravoslavne humanitarne
organizacije IOCC - jedne od retkih koje  brinu o srpskom narodu na Kosovu i Metohiji
(foto ERP KIM)

KOSOVO: NAPADNUTA PRAVOSLAVNA CRKVA I SVESTENIK OSTALI BEZ ZASTITE

Branko Bjelajac, Informativna-sluzba Forum 18,
Oslo, Norveska


Srpsku pravoslavnu crkvu Sv. Nikole u glavnom gradu Kosova Pristini nepoznati napadaci opet su kamenovali i na njoj polomili prozore u predvecerje 10. maja. Parohijski svestenik o. Miroslav Popadic izjavio je Informativnoj sluzbi Foruma-18 12. maja da su takvi napadi postali redovni od kada je kontrolni punkt koji su drzali pripadnici mirovnih snaga KFOR-a uklonjen krajem prosle godine. UNMIK policija je posetila crkvu kako bi se uverila o pocinjenoj steti i zapocela istragu, ali nije izdala saopstenje za stampu. Eparhija rasko-prizrenska sa episkopom Artemijem (Radosavljevicem) izdala je saopstenje 11. maja ostro osudjujuci "ucestalo kamenovanje" crkve i zatrazila "da se preduzmu odgovarajuce mere kako bi se sprecili dalji napadi".

"I ranije je bilo vise napada na ovu crkvu", kaze protojerej Popadic, jedini preostali svestenik koji opsluzuje ovu nekada brojnu parohiju. "Dana 27. decembra 2000. godine bacena je u crkveno dvoriste rucna granata koja je pricinila manju stetu. Takodje, prolaznici redovno bacaju kamenje na moj stan od kada zivim u parohijskoj kuci, u porti crkve".

Popadic je izjavio da se napad granatom dogodio dok su snage KFOR-a jos obezbedjivale crkvu. On je potvrdio da je su u januaru obezbedjivala cuvala dva policajca, jedan iz (medjunarodne) UNMIK policije i jedan iz Kosovske policije (KPS), lokalne policije koju sacinjavaju vecinom Albanci. Vec u februaru crkvu je cuvao samo jedan KPS policajac, dok je vec mesec i po dana crkva bez ikakve zastite. "Nije nikakvo cudo da je to ohrabrilo ekstremiste".

"Vladika Artemije je licno poslao upozorenje medjunarodnim predstavnicima u Pristini da bi KFOR trebao da obezbedi crkvu i parohijski dom", kaze se u eparhijskom saopstenju. "Nazalost, na ovaj apel nije usledio povoljan odgovor". Eparhija je upozorila da kamenovanje crkve Sv. Nikole "jos jednom potvrdjuje da je uklanjanje kontrolnih punktova koji stite verske objekte locirane u zonama rizika opasan eksperiment koji moze da dovede do nezeljenih posledica".

Pre dve nedelje, nakon pisma episkopa Artemija, komandant KFOR-a general Fabio Mini posetio je oca Miroslava Popadica u pratnji policajaca. " Ja sam mu se pozalio da ne mogu slobodno da se krecem cak ni u sopstvenom crkvenom dvoristu, a kamoli po ulicama Pristine i da u periodu izmedju 9 casova uvece i ponoci moj stan kamenuju prolaznici. Takodje sam rekao da u celoj Pristini danas zivi manje od 200 Srba", izjavio je o. Miroslav Popadic za Forum-18. " Policija je obecala da ce upucivati ucestalije patrole, dok mi je general Mini rekao da treba idemo napred i da ne moze vise da angazuje vojnike u obezbedjenju crkava".


Otac Miroslav tvrdi da zivi pod pravom opsadom. "Crkvenu kapiju otvaram samo nedeljom ujutro i na vece praznike vernicima koji dolaze na liturgiju", izjavio je za Forum-18. "Inace, ako neko dodje u crkvu nenajavljen, ne otvaram vrata. Kada posecujem lokalna sela, prekrstim se, sednem u kola i vozim brzo na sopstveni rizik".

Crkva Sv. Nikole sagradjena je 1830. godine na ostacima srednjovekovnog manastira Sv. Nikole. Samo pre cetiri godine ovu parohiju su opsluzivala cetiri svestenika. Danas o. Miroslav sluzi zajednici koja broji 130 Srba koji zive u Pristini, od kojih su 70 srpski prevodioci koji rade za UNMIK. On se takodje nada da ce ponovo posetiti i staracki dom u kome jos zivi 50 srpskih penzionera.

Od kada je medjunarodna zajednica preuzela kontrolu u Pokrajini 1999. godine vise od stotinu pravoslavnih crkava je unisteno ili tesko osteceno. Najnoviji napadi su zabelezeni proslog novembra kada je minirana crkva u selu Ljubovo nedaleko od Istoka i napadnuta crkva u Djurakovcu. Za napade na crkve od 1999. godine nije jos niko uhapsen. Inace, KFOR nije odgovorio na pitanja Informativne sluzbe Foruma-18 povodom ovog poslednjeg napada, kao ni na pitanja koja se ticu bezbednosti pravoslavnih crkava i manastira.

FORUM 18 NEWS SERVICE, Oslo, Norway
http://www.forum18.org/

prevod ERP KIM Info-sluzba, Gracanica


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service