14. mart 2003

Info-bilten ERP KIM 14-03-03

EPISKOP ARTEMIJE PRIMIO EKSPERTSKU DELEGACIJU UNESCO

TOP

ERP KIM Info-sluzba
Gracanica, 13. mart, 2003

(photo: Vladika Artemije sa Horstom Goedickeom, sefom delegacije UNESCO-a)

Episkop Artemije danas je primio u manastiru Gracanica clanove ekspertske delegacije UNESCO koji borave ovih dana na Kosovu i Metohiji kako bi se iz prve ruke upoznali sa kulturno-istorijskim nasledjem Pokrajine, posebno sa spomenicima kulture unistenim ili ostecenim za vreme i posle rata.

Delegaciju predvodi Horst GOEDICKE, predsednik interdisciplinarne radne grupe za jugoistocu Evropu pri UNESCO-u (Nemacka). Ostali clanovi delegacije su: Saleh LAMEI, generalni direktor centra za konzervaciju i zastitu islamskog arhitekturalnog nasledja u Kairu (Egipat), Prof. Slobodan CURCIC, profesor vizantijske umetnosti i arheologije na Univerzitetu Princeton (SAD), Chistof MACHAT,  predsedavajuci medjunarodnog komiteta za vernakularnu arhitekturu (Nemacka), Emir RIZA, predstavnik albanskog instituta za zastitu spomenika (Albanija) i Benght O.H. JOHANSONN, pocasni clan Svedske kraljevske akademije umetnosti (Svedska).

Episkop Artemije obavestio je clanove ekspertske delegacije UNESCO o sudbini vise od 110 unistenih ili ostecenih srpskih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji. On je naglasio da su ovi vredni spomenici i bogomolje unistili albanski ekstremisti nakon rata, i pored prisustva Misije UN i KFOR-a. Vladika je posebno izrazio svoju zelju da ce poseta delegacije UNESCO doprineti zastiti i ocuvanju preostalih verskih i kulturnih spomenika na Kosovu i Metohiji. "Obeshrabrujuce je da do sada nijedan pocinilac ovih varvarskh napada nije uhapsen ili doveden pred lice pravde. Ovaj neuspeh policije jos vise podstice dalje napade", rekao je vladika Artemije.

Nazalost, lideri kosovskih Albanaca ne samo da nisu preduzeli nikakve mere kako bi obuzdali albansko stanovnistvo u takvom necivilizovanom ponasanju, vec cak pokusavaju da opravdaju napade na crkve propagirajuci laznu i opasnu teoriju da su navodno unistavane samo nove - tzv. 'politicke crkve'. Episkop Artemije je vise puta kritikovao ovu necuvenu teoriju i kritikovao albanske lidere da time podsticu unistavanje hriscanskih svetinja. Prema dokumentovanom materijalu koji je sakupila Crkva, vecina unistenih ili ostecenih crkava su najmanje 100 godina stare, dok mnoge od njih datiraju jos iz Srednjeg veka.

Gospodin Goedicke objasnio je da je cilj posete delegacije da se pripremi teren za odluke koje ce UNESCO doneti u cilju zastite kulturnog nasledja na Kosovu. On je obavestio episkopa Artemija da je srpska delegacija na celu sa prof. Krsticem posetila UNESCO dva dana pre njihovog dolaska i podnela opsiran elaborat o sadasnjem stanju kulturnog nasledja u Pokrajini. Drugu studiju je pripremila i predala UNESCO-u  nevladina organizacija MNEMOSYNE iz Beograda, koja se bavi zastitom i ocuvanjem kulturnog nasledja. G. Goedicke je rekao da je nekoliko zemalja vec zainteresovano da investira UNESCO-ve projekte na Kosovu. Izmedju ostalih zemalja posebno je pomenuo Italiju, Grcku, Austriju i Rusiju.

Nakon obilaska crkve manastira Gracanica sef delegacije UNESCO-a dao je izjavu za Radio Gracanicu. Na pitanje da li ima nekih konkretnih projekata koje je UNESCO vec spremio za ovu godinu, g. Goedecke je odgovorio da je u planu da se manastir Visoki Decani jos ove godine stavi pod posebnu zastitu UNESCO-a. Na taj nacin bi se manastir bolje zastitio, objasnio je g. Goedecke. Drugi projekti ce biti pripremljeni nakon zavrsetka posete ekspertske delegacije UNESCO.

Pored manastira Gracanice, tim UNESCO-a danas je posetio vise lokacija u sirem podrucju Pristine, ukljucujuci nekoliko dzamija iz otomanskog perioda u gradu Pristina, jevrejskog groblje, stari hamam, etnoloski park, arheoloske iskopine drevnog grada Ulpijane - Druge Justinijane kao i Novo Brdo.

Narednih dana ekspertska delegacija UNESCO posetice jos desetine drugih kulturnih i verskih spomenika sirom Pokrajine. U ponedeljak, 18. marta, delegacija putuje u Beograd gde ce se sastati sa predstavnicima Koordinacionog centra i gde ce odrzati zavrsnu konferenciju za stampu.
 


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service