14. maj 2003

Info-bilten ERP KIM 14-05-03

ISHITRENA PRIVATIZACIJA NA KOSOVU I METOHIJI LEGITIMIZUJE NEZAKONITU KONFISKACIJU CRKVENE IMOVINE IZ VREMENA KOMUNISTICKE VLASTI

Nakon Drugog svetskog rata komunisticke vlasti su oduzele bez naknade velike povrsine obradive zemlje i sume koji su bili u vlasnistvu Srpske Pravoslavne Crkve, posebno na Kosovu i Metohiji. Sve do danas Crkvi nije bilo dozvoljeno da povrati svoju imovinu. Najnovija UNMIK-ova uredba o privatizaciji preti da omoguci albanskim privatnim firmama da «legalno» privatizuju bivsu crkvenu imovinu i tako onemoguce povratak oduzete zemlje zakonskom vlasniku

Informativna sluzba ERP KIM
Gracanica, 14. maj 2003

FOTO: Da li ce se oduzeta manastirska zemlja naci u rukama Albanaca (Pecka Patrijarsija 13-14. vek)

N
ajnovija uredba UNMIK-a po kojoj se zemljiste u tzv. drustvenom vlasnistvu moze davati u najam kosovskim firmama na period od 99 godina ili cak prodavati izazvala je veliku zabrinutost u Eparhiji rasko-prizrenskoj. Ova uredba, po misljenju pravnih savetnika Eparhije, otvara proces u kome ce se imovina SPC konfiskovana za vreme komunisticke vlasti, uskoro naci u albanskim privatnim rukama i tako zauvek otudjiti od Crkve.

Nakon Drugog svetskog rata i proglasenja komunisticke vladavine u Jugoslaviji velike povrsine obradivog zemljista i suma su konfiskovane od Srpske Pravoslavne Crkve, posebno na Kosovu i Metohiji. Od tada Crkvi nije bilo dozvoljeno da povrati svoju imovinu jer je ona smatrana za jednog od najjacih oponenata komunisticke vlasti i poretka. Nakon konfiskacije 1946. godine, deo crkvene imovine na Kosovu i Metohiji je jednostavno podeljen albanskim seljacima, od kojih su mnogi za vreme nacisticke vlasti dosli na Kosovo i Metohiju iz susedne Albanije i tu nakon rata ostali da zive. Ostatak oduzete imovine je zadrzan u drzavnom vlasnistvu ili je dodeljen drustvenim preduzecima. Od nacionalizacije su najvise imali koristi kosovski Albanci pa je zato razumljivo da danas po svaku cenu nastoje da sprece povratak oduzete crkvene imovine. Oni vrse pritisak na UNMIK da sto pre sprovede proces privatizacije koji ce omoguciti prelazak bivse crkvene imovine u njihove privatne ruke pre nego sto se donese bilo kakav zakon o denacionalizaciji.

Ministarstvo pravde Republike Srbije vec priprema zakon o denacionalizaciji na osnovu koga ce biti omoguceno da se nezakonito konfiskovana imovina vrati svojim predjasnjim vlasnicima, posebno verskim zajednicama. Slicni zakoni su u pripremi ili su vec doneseni u drugim bivsim jugoslovenskim drzavama i zemljama Istocne Evrope. Srpska Pravoslavna Crkva s pravom ocekuje od UNMIK-a da ce sledovati ovom zakonu i doneti uredbe kojim ce se zastititi nacionalizovana imovina od privatizacije i konacno dozvoliti Pravoslavnoj crkvi i drugim ostecenim verskim zajednicama da povrate svoju imovinu.

Srpska Pravoslavna Crkva bila je jedan od najvecih zemljoposednika na Kosovu i Metohiji pre Drugog svetskog rata. Posebno velika imanja imali su manastiri kao sto su Visoki Decani i Pecka Patrijarsija. U procesu nacionalizacije samo je manastiru Visoki Decani 1946. godine oduzeto blizu 800 hektara zemlje, pa danas na bivsem manastirskom imanju lezi gotovo ceo novi deo grada Decani. Ipak veliki delovi oduzetog imanja ostali su jos u drzavnom i drustvenom vlasnistvu i manastir danas vodi veliku borbu da se ova imovina sacuva od privatizacije i vrati svom zakonitom vlasniku. Crkvena imanja koja su bila ubelezena u katastarskim knjigama pred Drugi svetski rat prezivela su cak i tursku vlast. Ona ipak predstavljaju samo bledu senku nekadasnjih poseda koje su manastirima darivali srednjovekovni srpski vladari. Upravo zato je zapadni deo danasnje Pokrajine od davnina nosio ime Metohija po grckoj reci «metohion» (mnoz. metohia) sto znaci manastirsko imanje - metoh (vidi sliku).

Medjutim, najnovija UNMIK-ova uredba o privatizaciji preti da omoguci albanskim privatnim firmama i pojedincima da na vrlo lak nacin dodju do bivse crkvene imovine i tako zauvek onemoguce povratak imovine. Za Crkvu, koja je na ovim prostorima izgubila preko 100 hramova nakon dolaska UNMIK-a i snaga KFOR-a, ovo bi bio jos jedan zestok udarac i obeshrabrenje. Nije ni potrebno naglasavati koliko je povratak konfiskovane imovine znacajan za prezivljavanje Crkve i srpskog naroda uopste na ovim prostorima. Zato je Srpska pravoslavna Eparhija Rasko-prizrenska vec trazila od Koordinacionog Centra i UNMIK-a da se uzmu u obzir njeni legitimni interesi, ali za sada Crkvi nisu data nikakva uveravanja od medjunarodnih predstavnika i kosovskih institucija da ce njena nezakonito oduzeta imovina biti postedjena od privatizacije i konacno vracena.

O ovom ozbiljnom pitanju ce se izmedju ostalog raspravljati i na Svetom Arhijerejskom Saboru episkopa SPC koji je jucer poceo u Beogradu. Ocekuje se da bi episkopi SPC mogli da izdaju energican apel Vladi Srbije i SCG, UNMIK-u, Savetu Bezbednosti UN i vladama vodecih evropskih zemalja u kome bi zahtevali da se ne dozvoli legalizacija nasilja i nepravde iz vremena komunizma, pogotovo na teritoriji Kosova i Metohije, a Crkvi omoguci povratak njene oduzete imovine.

Nekadasnja srednjovekovna imanja velikih manastira u Metohiji (Pec - Djekovica - Prizren)
A-Sv. Arhandjeli, B-Banjska, D-Decani, H-Hilandar (Raspeto Kosovo, 2001)


DVE KUCE ZAPALJENE NAKON STO SU VRACENE VLASNIKU SRBINU

Dve kuce u vlasnistvu Milana Sotica, Srbina iz Kosovske Vitine, zapaljene su nakon sto su UNMIK i organizacija Habitat sproveli odluku da se iz ovih objekata iseli albanska porodica koja ih je nezakonito koristila od 1999. godine.

Informativna sluzba ERP KIM
Gracanica, 14. maj 2003

Prema izvorima Informativne sluzbe Eparhije rasko-prizrenske u Kosovskoj Vitini nepoznati pocionioci zapalili su dve kuce u vlasnistvu Srbina Milana Sotica (SSoticca). Porodica Sotic napustila je svoje domove nakon rata i nasla utociste u obliznjem selu Letnica. Njihove domove je bespravno okupirala albanska porodica koja je imovinu Sotica koristila sve do maja ove godine kada su odlukom UNMIK-a i organizacije Habitat kuce vracene pravnom vlasniku. Medjutim Sotici nisu doziveli da se vrate u svoje domove, jer su nepoznati napadaci 5. maja zapalili novu kucu, a tri dana kasnije, 8. maja, i staru kucu koja se nalazila u istom dvoristu. Obe kuce su zapaljene iako se nalaze u neposrednoj blizini kontrolnog punkta KFOR-a i policijske stanice u Vitini.

Oba napada su prijavljena policiji ali pocinioci jos nisu otkriveni iako postoji realna sumnja da su u napad umesani Albanci koji su donedavno koristili kuce, a potom bili prinudjeni da ih oslobode.

ZAPALJEN KRST NA GROBLJU U VITINI

Informativna sluzba ERP KIM
Gracanica, 14. maj 2003

Izvori iz srpske pravoslavne parohije u Kosovskoj Vitini potvrdili su Informativnoj sluzbi ERP KIM da su u noci izmedju 4. i 5. maja ove godine nepoznati napadaci na pravoslavnom groblju zapalili drveni krst na grobu u kome je prethodnog dana, u nedelju 4. maja sahranjen jedan Srbin. Clanovi porodice, koji su sutradan dosli da obidju grob pokojnika, pronasli su zapaljen i slomljen krst.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service