14. juli 2003

Info-bilten ERP KIM 14-07-03b

EPISKOP ARTEMIJE SLUZIO ARHIJEREJSKU LITURGIJU NA RUSEVINAMA MANASTIRA SVETIH VRACA U ZOCISTU KOD ORAHOVCA


Episkop Artemije sa svestenstvom
sluzi sv. arhijerejsku liturgiju na rusevinama man. Zociste

Vrh stranice

ERP KIM Info-sluzba
ZOCISTE 14. JULI 2003. godine

Episkop Artemije sa svestenstvom i monastvom Eparhije rasko-prizrenske danas je sluzio svetu arhijerejsku liturgiju na rusevinama manastira Sv. Kozme i Damjana u Zocistu kod Orahovca. Ovaj manastir koji je posvecen Sv. Vracima vec cetri godine lezi u rusevinama nakon sto su ga u leto 1999. godine opljackali i zapalili albanski ekstremisti.

Svestenstvo i narod poceli su da pristizu u pratnji vozila KFOR-a jos u ranim jutarnjim casovima. Pored svestenika i monaha u porti razrusenog manastira sakupilo se oko stotinjak vernika sa iz orahovackog kraja i Severnog Kosova.

Obracajuci se vernicima episkop Artemije je zablagodario Bogu sto su se Srbi i ove godine okupili oko svoje porusene svetinje izrazivsi cvrstu nadu da ce se uskoro stvoriti uslovi za obnovu manastira i zivot monaskog bratstva.

Nakon zavrsene svete arhijerejske liturgije odsluzen je mali pomen na grobovima igumana Damjana i monaha Mojsija, da bi potom bio osvecen i prerezan slavski kolac.

Ovogodisnja proslava Sv. Vraca u manastiru Zociste protekla je bez incidentata zahvaljujuci jakom obezbedjenju snaga KFOR-a. Nakon sluzbe u manastiru, Episkop Artemije i narod su posetili Veliku Hocu, obliznje srpsko selo gde je priredjen slavski rucak.

Istovremeno u jutarnjim casovima u selu Novake, dvadesetak kilometara istocno od Prizrena, u koje su se u februaru vratili prvi srpski povratnici, proslavljena je slava Sv. Kozme i Damjana u obnovljenoj seoskoj crkvi. Sv. Liturgiju je sluzio jerej Aleksandar Nespalic, a za ovu priliku u Novake je doslo 5 autobusa sa Srbima prognanim iz ovog kraja koji su pozeleli da zajedno sa Novacanima proslave ovaj praznik. U selu je vec 61 kuca stavljena pod krov iako jos ostaje mnogo posla da se obnovi zivot u ovom i okolnim srpskim selima koja su sistematski razorena u leto 1999. godine, nakon dolaska snaga KFOR-a.

Episkop Artemije je nakon slavskog rucka u Velikoj Hoci posetio povratnike u selu Novake i cestitao im slavu. Obracajuci se okupljenima episkop Artemije ih je ohrabrio da ustraju u svojim naporima da obnove zivot na svojim opustosenim ognjistima. 


Episkop Artemije besedi narodu nakon osvecenja slavskog kolaca


Slavskom bogosluzenju u Zocistu prisustvovalo je 100 vernika sa svestenstvom i monastvom
rasko-prizrenske Eparhije

Vrh stranice


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service