14. juli 2003

Info-bilten ERP KIM 14-07-03


PRVI SRBI POVRATNICI U SELU BELO POLJE KOD PECI

Nakon cetiri godine izbeglistva prvi srpski povratnici dosli su na svoja opustosena ognjista sa cvrstom resenoscu da obnove zivot zapustelog sela


Po dolasku povratnika odsluzeno je Blagodarenje Bogu
ispred improvizovanog kampa

Vrh stranice

ERP KIM Info-sluzba
Pec, 14. juli, 2003

(foto: Potresan trenutak izlaska iz autobusa - povratnici nose ikonu Sv. Kozme i Damjana svojih novih zastitnika)

Danas se u selo Belo Polje kod Peci nakon cetiri godine zivota u izbeglistvu vratila prva grupa od 35 srpskih povratnika. Povratnike su ispred Srpske Pravoslavne Crkve docekali protosindjel Sava i monah Ksenofont iz manastira Vioski Decani i monahinje Pecke Patrijarsije. Doceku su prisustvovali i predstavnik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Ljiljana Belos kao i predstavnici KFOR-a i UNMIK-a. Ovom svecanom i potresnom dogadjaju prisustvovali su i predstavnici obliznjeg srpskog sela Gorazdevac, jedinog u peckoj regiji u kome su se Srbi nakon rata odrzali.

Povratnicima koji su iz autobusa izasli noseci ikonu Sv. Kozme i Damjana, ciji se danas praznik slavi, prinesena je tradicionalna pogaca sa solju, da bi potom ispred improvizovanog kampa u kome ce biti smesteni bilo odsluzeno svecano blagodarenje Bogu. Nakon molitve povratnike je u ime episkopa Artemija, svestenstva i monastva rasko-prizrenske Eparhije pozdravio protosindjel Sava (Janjic). "Ovo je dan koji smo svi dugo cekali, dan kada se ponovo vracate svojim domovima da biste iz pepela i rusevina ponovo podigli svoje kuce i obnovili zivot u Belom Polju", rekao je otac Sava, koji je zablagodario Gospodu, ali i  svim ljudima koji su pomogli da dodje do povratka. Otac Sava se posebno zahvalio komandantu italijanskih snaga u Peci, pukovniku Jubiniju koji je ulozio licni trud kako bi doslo do povratka prognanika i apelovao je na UNMIK i UNHCR da udvostruce svoje napore kako bi se povratnici odrzali i obnovili svoja porusena ognjista.

Nakon molitve i besede povratnicima je posluzen rucak koji su spremile monahinje manastira Pecke Patrijarsije. KFOR je obezbedio rezerve hrane za nerednih sedam dana kao i gorivo za potrebe agregata. Namirnice je takodje poslao i manastir Visoki Decani.

Ljiljana Belos je u ime Koordinacionog centra i g. Nebojse Covica pozdravila povratnike i obavestila ih da ce vec u toku narednih dana KC poslati frizider, sporet i kotlove za spremanje hrane, kao i druge potrepstine. Takodje je planirana i dugorocna pomoc KC-a za obnovu porusenih domova.


Povratnicima je posluzen prvi rucak koji su
pripremile monahinje manastira Pecke Patrijarsije

Povratnici su se zahvalili svima koji su ih docekali i koji su pomogli da dodje do prvog organizovanog povratka u peckoj opstini. I pored gotovo potpune pustosi u selu povratnici su ispunjeni velikim entuzijazmom i cvrstom resenoscu da obnove svoje domove i uskoro dovedu svoje porodice.

Selo Belo Polje, nalazi se u juznim predgradjima Peci. Ovo najvece srpsko selo pecke regije pominje se prvi put u Decanskoj povelji Sv. Kralja Stefana Urosa III Decanskog 1327. godine kao crkveno imanje. Nakon zavrsetka oruzanog sukoba 1999. godine i muckog ubistva petorice srpskih seljana celokupno srpsko stanovnistvo ovog sela bilo je prinudjeno da i pored prisustva snaga KFOR/a napusti svoje domove. Albanski ekstremisti su nakon toga sistematski opljackali i zapalili svih 280 srpskih domova. Putevi i dvorista su u medjuvremenu prekriveni sutom i smecem koje je donoseno iz Peci iz okoline. Svi vocnjaci u selu su poseceni, a vodovodne i elektricne instalacije unistene. Cudom Bozjim potpuno razaranje je prezivela jedino Crkva Presvete Bogorodice iz 1868. godine koju su ekstremisti opljackali i delimicno zapalili iznutra. Seosko groblje koje se prostire oko crkve i koje je povezano sa gradskim pravoslavnim grobljem u Peci velikim delom je oskrnavljeno. Desetine nadgrobnih spomenika su prevrnuti ili potpuno razbijeni.

Povratnike u selu Belo Polje obezbedjivace pripadnici italijasnkog KFOR-a koji u blizini imaju svoju novosagradjenu bazu "Villaggio Italia" (Italijansko selo).


jedna od unistenih srpskih kuca u selu


seoska skola sagradjena 1997. godine koju su u leto 1999. unistili
albanski ekstremisti


Vrh stranice


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service