12. mart 2003

Info-bilten ERP KIM 11-03-03

SADRZAJ:

EPISKOP ARTEMIJE RAZGOVARAO SA DELEGACIJOM ITALIJANSKOG SENATA


EPISKOP ARTEMIJE RAZGOVARAO SA DELEGACIJOM ITALIJANSKOG SENATA
Ep. Artemije - povratak prognanih i prestanak nasilja osnovni su preduslovi za izgradnju demokratskog i multietnickog drustva

Sadrzaj

ERP KIM Info-sluzba
12. mart 2003.

(foto: clanovi delegacije italijanskog senata sa episkopom Artemijem u man. Visoki Decani)

Predstavnici komisije za ljudska prava pri Senatu Republike Italije sinoc su (11. marta) u manastiru Visoki Decani  razgovarali sa episkopom Artemijem  o problemima s kojima se susrece srpska zajednica na Kosovu i Metohiji. U delegaciji Senata bili su  predsednik komisije za ljudska prava, senator Enriko Pianeta (Enrico Pianetta),  podpredsednik komisije, senatorka Patricija Toja (Patrizia Toia), senator Antonio Jovane (Antonio Iovane) i senatorka Rosana Boldi (Rossana Boldi). Uz delegaciju Senata sastanku u bibiloteci manastira Visoki Decani prisustvovali su predstavnici italijanske kancelarije u Pristini i lokalnog KFOR-a.

Episkop Artemije se u ime Eparhije rasko-prizrenske zahvalio clanovima komisije Senata na poseti i interesovanju i objasnio im sadasnji teski polozaj u kome zive kosovsko-metohijski Srbi. Italijanskom Senatu je posebno izrazena zahvalnost na inicijativi koju su proteklih nedelja pokrenuli senatori: Sgarbi, Forlani i Ruso Spena kao i bivsi gradonacelnik Venecije i evropski parlamentarac Masimo Cacciari koji su u svojim izjavama medijima naglasili potrebu ocuvanja srpske pravoslavne kulture na Kosovu i Metohiji. Uglednim gostima iz Italije pokazane su fotografije porusenih crkava i oskrnavljenih grobova kao primer vladavine netolerancije i nasilja koji su vec cetiri godine usmereni protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Episkop Artemije je naglasio da se i pored javnih izjava o toleranciji i izgradnji institucija polozaj Srba sustinski nije promenio i da su osnovni preduslovi za izgradnju multietnickog i demokratskog drustva povratak prognanih i prestanak nasilja.

Od clanova komisije za ljudska prava zatrazeno je da italijanskom Senatu prenesu istinu o polozaju srpskog naroda i njegovih svetinja, kao i da se zaloze za postovanje ljudskih prava nevecinskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

Pre posete manastiru Visoki Decani italijanska delegacija postila je manastir Pecku Patrijarsiju i srpsko selo Gorazdevac kod Peci.

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service