12. juli 2003. god.

Info-bilten ERP KIM 12-07-03

VELIKI PETROVDANSKI SABOR U MANASTIRU CRNA REKA
Episkop Artemije sa svestenstvom sluzio svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Crna Reka kod Novog Pazara

(Web strana manastira Crna Reka - /creka.html)

TOP

ERPKIM INFO-SLUZBA
Crna Reka, 12. juli 2003.

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je sluzio episkop rasko-prizrenski Artemije (Radosavljevic) sa svestenstvom i monastvom Eparhije rasko-prizrenske i velikim narodnim saborom u manastiru Crna Reka danas je proslavljen praznik svetih apostola Petra i Pavla.

U besedi posle liturgije i rezanja manastirskog slavskog kolaca vladika Artemije istakao je da je "danas veliko slavlje i na Nebu i na zemlji", jer su "sveti apostoli Petar i Pavle propovedima svojim posejali seme nauke Bozje koju su i zivotom svojim svedocili i utvrdili nas u nasoj veri". Vladika se pomolio Gospodu da se "narod i ubuduce sakuplja u velikom broju u ovom svetom domu".

-Okupili smo se da milost Gospodnju izmolimo za sebe i ceo nas narod. Pomolimo se da Gospod primi nase molitve i pokajanje za sve ono sto smo zgresili ziveci vise od 50 godina odvojeni od vere i Crkve zbog cega On i salje na nas razne nevolje, ali ne da bi nas kaznio, nego da bi nas probudio i povratio, kao sto otac kara svoju decu da bi ih popravio - rekao je vladika Artemije.

Petrovdanskom saboru u Crnoj Reci prisustvovalo je nekoliko hiljada vernika iz svih krajeva centralne Srbije, sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore. Poznavaoci prilika kazu da ne pamte da je nekoliko desetina godina unazad ovako veliki broj vernika posetio Crnu Reku na Petrovdan. Kolone vernika i parkirani automobili od ranog jutra ispunili nekoliko kilometara dug put koji vodi od sela Ribarice do manastira Crna Reka.

J.T.

TOP


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service