11. februar 2003

Info-bilten ERP KIM 11-02-03

EKSKLUZIVNO ZA ERPKIM
OTVORENO PISMO RADE TRAJKOVIC MIHAELU STAJNERU

Beograd, 11. mart 2003.

Gospodine Stajner,

Koristim priliku da Vam se javno obratim i saopstim svoju neopozivu nameru da do daljnjeg zamrzavam svoj status clana Skupstine Kosova i Metohije.

Zelela bih da obrazlozim svoju odluku, koja nije rezultat trenutnog nezadovoljstva, vec sustinskog neslaganja sa putem kojim idu nove institucije u Pokrajini, pre svega Skupstina i Vlada Kosova i Metohije.

Verovatno Vam je poznato da sam zajedno sa Episkopom Artemijem i ostalim clanovima Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije bila jedan od glavnih zagovornika saradnje sa UNMIK-om i kosovskim Albancima na izgradnji jednog demokratskog i multietnickog drustva i njegovih institucija, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. U tome smo videli jedini put ka pomirenju i izgradnji jednog stabilnog drustva u kome bismo konacno zaustavili ekstremne nacionalne opcije i okrenuli se ka balkanskim i evropskim integracijama.

Moram odmah da kazem da smo svi mi okupljeni u SNV KIM buducnost Kosova i Metohije videli i jos je vidimo ne u menjanju i prekrajanju granica na Balkanu, vec u prevazilazenju postojecih problema kroz saradnju, uzajamno postovanje i pre svega promenu nacina retrogradnog usko-nacionalnog razmisljanja. U tom cilju, a i radi sopstvene savesti odlucno smo osudili nasilje koje su pocinili pripadnici rezima Slobodana Milosevica za vreme rata, nadajuci se da cemo time podstaci i kosovske Albance da osude nedela koja su pocinili i jos uvek cine pripadnici OVK i drugi albanski ekstremisti. Verovali smo da cemo osudjujuci zajedno svaki zlocin kao zlocin dati sansu pravdi i miru i izgraditi drustvo koje nece biti zasnovano na nesreci drugoga. Za tu svoju politicku i moralnu orijentaciju dobili smo podrsku citavog demokratskog sveta koji je u nama video autenticne predstavnike naroda, a ne politicke avanturiste koji rade za sopstveni interes i preko noci menjaju svoja ubedjenja. Nase ideje i program rada danas je ostao isti kakav je bio pre i za vreme rata, a to je Kosovo i Metohija koje pripada svojim gradjanima, Kosovo i Metohija unutar jedne demokratske drzave Srbije, Kosovo i Metohija kao savremeni balkanski i evropski region koji povezuje narode i kulture.

Nazalost, danas, skoro cetiri godine nakon dolaska Misije UN-a na ove prostore razocarani smo da se na Kosovu i Metohiji ne uspostavlja demokratsko i multietnicko drustvo ravnopravnih gradjana, vec druga drzava albanskog naroda na Balkanu, u kojoj ne-albanske zajednice, posebno Srbi, nemaju realnu perspektivu u buducnosti. Kosovo i Metohija postaje sve vise faktor regionalne destabilizacije i uporiste ekstremnih albanskih nacionalnih snaga koje veruju da nasiljem i terorizmom mogu da prekrajaju kartu savremene Evrope u interesu samo jednog naroda. Dok Rezolucija 1244 predvidja izgradnju institucija u sklopu sustinske autonomije Kosova i Metohije, kao sastavnog dela zajednice Srbije i Crne Gore (tj. bivse SRJ), Ustavni okvir, na kome se grade nove institucije, brise svaku vezu sa Srbijom i SCG. UNMIK nastavlja ubrzano sa prenosenjem svojih ingerencija na nove pokrajinske institucije ne ostavljajuci realno mogucnost za konstituisanje sustinske autonomije i dajuci Pokrajini prerogative suvereniteta i nezavisnosti. Politika svrsenog cina dovela je do situacije da je i pre pocetka pregovora sa Beogradom na stolu ostala samo jedna opcija - priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije i prinudna promena medjunarodnih granica jedne suverene drzave clanice UN.

Ucesce srpskih predstavnika u institucijama Pokrajine sve manje moze da doprinese opstanku i ostanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a sve vise postaje paravan pomocu koga citava koncepcija dobija privid politicke legitimnosti. Upravo zahvaljujuci srpskom prisustvu u institucijama, kosovski Albanci grade nezavisnu drzavu pod prividom multietnickog i demokratskog drustva, iako je realnost na terenu u potpunosti drugacija jer je Kosovo danas najmonoetnickije drustvo Balkana u kome se dramaticno krse ljudska prava i slobode.

Kao licnost koja oseca odgovornost pred sopstvenim narodom i istorijom ne mogu da prihvatim ulogu koja nam se uporno dodeljuje i ne zelim da doprinesem nestanku svog naroda i njegovih svetinja sa prostora na kome vekovima zivimo. Takva sudbina je potpuno izvesna imajuci u vidu posleratno ponasanje kosovskih Albanaca prema Srbima, njihovoj vekovnoj kulturi i hriscanskim spomenicima. Preko 250.000 izbeglica koje se jos ne mogu vratiti svojim kucama vec cetvrtu godinu i 112 varvarski unistenih crkava najupecatljiviji je bilans u dosadasnjem sprovodjenju Rezolucije Ujedinjenih nacija i izgradnji demokratskog drustva.

Istovremeno, ne zelim da dam pogresan utisak da se protivim izgradnji drustva koje je predvidjeno Rezolucijom UN i koje ste Vi kao predstavnik Generalnog sekretara UN duzni da stvarate. Zato sam donela odluku da kao clan srpske Koalicije POVRATAK u Skupstini Kosova i Metohije zamrznem svoje ucesce u Skustini i ne prisustvujem sednicama sve dok se institucije ne vrate u okvire koje su predvidjene Rezolucijom SB 1244. Povratak institucija u svoje legalne okvire i davanje prava suvereniteta drzavi Srbiji i SCG koja im po pravu pripadaju jedini je nacin da se ucesce srpskih poslanika u Skupstini i drugim institucijama drustva opravda pred narodom i pred istorijom. Smatram da je u tom cilju potrebno sto hitnije izvrsiti korekciju Ustavnog okvira koji svojim sadrzajem daje pseudo-zakonsku osnovu za formiranje nezavisne drzave na teritoriji drzave clanice UN i dugorocno vodi ka pogorsanju bezbednosne situacije u Pokrajini i regionu.

Koristim ovu priliku da javno pozovem sve ostale srpske poslanike Koalicije POVRATAK i srpske poslanike u opstinskim skupstinama da takodje zamrznu svoje ucesce u institucijama sve dok se ne ispune gorepomenuti uslovi. Takodje predlazem da se donese zajednicka deklaracija da nijedna odluka krnje Skupstine nece za nas biti merodavna, niti ce imati legitimitet sve dok se privremene pokrajinske institucije ne vrate u okvire u kojima je po Rezoluciji 1244 predvidjeno da funkcionisu. Smatram da ovo nije nikakva ucena ili nekonstruktivan gest, vec upravo pokusaj da se spreci samovoljno i protivzakonito menjanje Rezolucije 1244 i izgradnja jednog nedemokratskog i jednoetnickog drustva kakvo Kosovo i Metohija postaje poslednjih cetiri godine. Moja odluka donesena je uz znanje i svesrdnu podrsku Episkopa Artemija, predsednika SNV KIM, i mojih najblizih kolega.

Na kraju, odgovorno pozivam Vas, kao predstavnika UN da konacno zaustavite proces legalizacije secesije Kosova i Metohije i glorifikaciju OVK i njenih ogranaka, koji nikada nisu stvarno rasformirani i razoruzani i ciji su bivsi i sadasnji lideri direktno odgovorni za zlocine protiv civilnog srpskog i albanskog stanovnistva. Kao takvi ovi pojedinci nemaju moralni ni politicki kredibiltet da grade multietnicko drustvo koje vec vise od cetiri godine svojim postupcima unistavaju. Sasvim je nerealno ocekivati da se na temeljima vladavine bezakonja i etnicke mrznje, u atmosferi svuda prisutne albanske nacionalne mitomanije gradi jedno savremeno demokratsko i multietnicko drustvo.

Ostajem u nadi da cete ne samo razumeti moju odluku, vec i da cete preduzeti konkretne mere da se sto pre vratim u skupstinske klupe i nastavim nas zajednicki zapoceti rad na izgradnji jednog pravednijeg i boljeg drustva za sve gradjane Kosova i Metohije.

Dr. Rada Trajkovic
SNV KIM - Gracanica
 


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service