11. februar, 2003.
 
 

Info-bilten ERP KIM
11/FEB-II

SADRZAJ:

Gracanica - sa sednice SNV KIM, 11. februara 2003. god

SNV KIM - USVOJEN PREDLOG ZAHTEVA ZA FORMIRANJE OPSTINA I UDRUZENJA OPSTINA KOSOVA I METOHIJE

TEKST ZAHTEVA
 

 
VESTI


SNV KIM - USVOJEN PREDLOG ZAHTEVA ZA FORMIRANJE OPSTINA I UDRUZENJA OPSTINA KIM
Tekst Saopstenja Informativne sluzbe SNV KIM, Gracanica

Pocetak straneInformativna  sluzba  SNV  KiM

Izdaje  sledece

S A O P S T E NJ E 

U konaku manastira Gracanica u organizaciji Srpskog  nacionalnog  veca  danas  je  odrzan  sastanak  kojem  su  prisustvovali  predstavnici relevantnih politickih partija Srba sa Kosova i  Metohije, rukovodece strukture bivsih Opstina i odbornici u  Skupstinama Opstina izabrani na lokalnim izborima oktobra 2002. godine, kao  i predstavnici Lokalnih kancelarija zajednica centralnog Kosova. Na  ovom  izuzetno  vaznom skupu  jednoglasno  je usvojen predlog zahteva za formiranje  opstinskih jedinica - opstina, ali i Udruzenja opstinskih jedinica – opstina Kosova i Metohije.

Ova  inicijativa  zasnovana  je  na  dokumentima  medjunarodne  zajednice  za  decentralizaciju  vlasti  na  Kosovu  i  Metohiji  i  njen  cilj je da se obezbedi dostupnost institucija gradjanima srpske i  ostalih nealbanskih zajednica  na  ovim  prostorima, jer i posle cetiri godine medjunarodnog prisustva liseni smo ovih, po svim svetskim  konvencijama  osnovnih  ljudskih  prava. 

Svi ucesnici skupa jednoglasno su podrzali inicijativu koja ce trajati permanentno do realizacije, a zasnovana je na zahtevu koji ce  pratiti  peticija  gradjana. Ova peticija zajedno sa zahtevom bice zatim dostavljena predstavnicima medjunarodne zajednice. Na  predstavnike vlasti u Beogradu  apelujemo i ocekujemo da nas podrze u iskrenoj nameri da na ovim prostorima ostanemo, opstanemo  i  stvorimo  uslove  za  povratak  raseljenih.

Organizatori  danasnjeg sastanka pozivaju sve one koji  imaju iste interese da  im se pridruze u odsudnom  trenutku opstanka  i  apeluju na gradjane da potpisivanjem peticije pokazu i dokazu u  kojoj meri su njihova ljudska prava ugrozena. 

U  Gracanici, 11. 02. 2003.   

Informativna  sluzba  SNV  KiM

SADRZAJ


 

TEKST ZAHTEVA ZA FORMIRANJE OPSTINA I ZAJEDNICA OPSTINA KOSOVA I METOHIJE
Bishop Artemije: Although positive steps do exist, they are lost among the many negative incidents

Pocetak strane
 

Na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 (1999), a narocito imajuci u obzir stav 10 i 11 u preambuli rezolucije kao i stav HIII tacka 10 Aneks I i Aneks II koji su satavni delovi Rezolucije 1244 SB UN, Ustavnog okvira za privremenu samoupravu na Kosovu a vezano za stav 10,11,12,13,14 iz preambule ustavnog okvira kao poglavlja I  clan 1.3, pglavlja II  stav b ; poglavlje III   clan 3.1; 3.2 a ; 3.2 b ; 3.2 c ;3.2 g ;3.2 h. Poglavlje IV  clan 4.1 do clana 4.6 poglavlje V  clan 5.2 a ;5.2 b ; 5.2 d, poglavlje VIII   clan 8.1 a ; 8.1 c ; 8.1 vv. Uredbe br.2000/45 O samoupravi opstina na kosovu, a vezano za stav 5 i 6 preambule uredbe kao i poglavlja I  clan 1.1 ; 2.3 ; 3.6 ; 5.1 ; 5.2 ; 5.3 ; 6.1 ; 6.2 ;  poglavlje II   clan 23.1 do clana 23.15, poglavlje VII   clan 40.2 i clan 42, poglavlje VIII   clan 47.1 ; 47.2 ; 47.7 ; 47.8 ; 47.9 ; 48.1 ; 48.2. Programa o koegzistenciji, Sporazuma o saradnji Jugoslavije i UNMIK-a, Zajednickog sporazuma UNMIK-a i SNV KiM o ucescu u privremenoj administraciji Kosova, a u vezi tacke 6 ovog sporazuma, kao i Objave SPGS od   21.10.2002 godine, a narocito u vezi tacke 1 stav I  podtacka 1;2;3;4;5, stav II i tacka 2 stav I i stav III.   

Mi izabrani prestavnici opstine _________  na izborima odrzanim oktobra 2002 god. na kojima je nasa zajednica ucestvovala sa vise od 20%  od ukupno upisanih biraca i time stekla legitimitet za pokretanje zahteva za decentralizaciju, a koristeci prava iz ove oblasti koja su propisana evropskim standardima, kao i pravni osnov  koji je naveden u preambuli ovog zahteva sa posebnim osvrtom na Objavu SPGS od 21.10.2002 god. datoj u tacki 1 stav I  podtacka 3, kao i dogovora svih  relevantnih  politickih  cinoca srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i uz peticiju ogromne vecine punoletnih gradjana podnosimo :

Z A H T E V
ZA FORMIRANJEM OPSTINSKIH JEDINICA - OPSTINA

 Imajuci u vidu postojece stanje na Kosovu i Metohiji koje je izuzetno tesko za srpsku zajednicu kao i za ostale nealbanske zajednice jer su im ugrozena osnovna ljudska prava kao sto su pravo na zivot, slobodu kretanja, na rad, na imovinu kao i pravo na povratak i zivot na svojim vekovnim ognjistima. Nepostojanje ovih osnovnih ljudskih prava preti da Kosovo i Metohija postane monoetnicko i nedemokratsko podrucje sa dalekoseznim posledicama po citav region.

Kako ova prava i nakon cetiri godine medjunarodnog prisustva nisu dostizna za srpsku i druge nealbanske  zajednice na Kosovu i Metohiji, a da bi se izbeglo sadasnje stanje  kao i tendencija njihovog daljeg pogorsanja neophodno je pristupiti resavanju problema, odnosno omoguciti ostvarivanje ovih prava i obezbediti standarde po medjunarodnim kriterijumima i demokratskim dostignucima. Prva faza resavanja problema bila bi da se pristupi izradi sustinske decentralizacije vlasti po etnickom principu, a u skladu sa Evropskom poveljom i organizacijom lokalne vlasti i pozitivnim dostignucima u ovoj oblasti. Takodje radi sto efikasnije koegzistencije multietnickog drustva kao i brze demokratizacije neophodno je organizovati Zajednicu opstinski jedinica – opstina, cime ce se unaprediti razvoj regiona - podrucja na Kosovu i Metohiji i na taj nacin stvoriti preduslovi za brzi razvoj svih zajednica naovom podrucju. Na taj nacin omogucio bi se svim zajednicama ravnomerniji pristup institucijama, a samim tim i ostvarenje osnovnih ljudskih prava.

Da bi se postojece stanje prevazislo i omogucila podjednaka prava svim zajednicama na Kosovu i Metohiji neophodno je:

1. Da se u roku od tri meseca formiraju Opstinske jedinice-Opstine koristeci zakonske mogucnosti koje su navedene u preambuli ovog zahteva.

2. Opstinske jedinice – Opstine formirati u delovima sadasnjih Opstina sa vecinskim srpskim zivljem, uvazavajuci  etnicko stanje na Kosovu i Metohiji  pre sukoba 1999. god. kao i stanje vlasnistva zemljisnih poseda i nekretnina Srba u opstinima pre navedenog roka.

3. Definisati nadleznosti Opstinskih jedinica - Opstina, kao i nacin njihovog funkcionisanja, a uvazavajuci postojece stanje i donete pravne regulative iz ove oblasti kao i evropske standarde i dostignuca u oblasti lokalne samouprave.

4. Definisati i omoguciti finansiranje Opstinskih jedinica – Opstina donosenjem odgovarajuceg budzeta, a u skladu sa donetim pravnim regulativama i pozitivnim zakonskim propisima.

5. Doneti pravnu regulativu i propisati nacin funkcionisanja za udruzivanje vise Opstinskih jedinica - Opstina radi boljeg i efikasnijeg ostvarivanja zajednickih interesa  Opstinskih jedinica - Opstina,  a u cilju razvoja demokratije i ljutskih prava zajednice.

6. U roku od sest meseci od predaje ovog dokumenta organizovati izbore za Opstinske jedinice - Opstine.

7. U prelaznom periodu do izbora i formiranja Opstinskih jedinica - Opstina doneti pravnu regulativu po kojoj ce funkcionisati Opstinske jedinice –Opstine

8. U navedenom roku od 6 ( sest ) meseci, a u zavisnosti od politickog procesa i faktickog stanja doneti odluku o formiranju novih opstina gde zato postoje uslovi, a prema predlozenim dokumentima i standardima.

Podnosioci zahteva

______________________________

Sa zahtevom saglasni podnosioci peticije

______________________________


SADRZAJ

 

Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti

Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List
Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service