10. maj 2003

Info-bilten ERP KIM 10-05-03


Vapaj srpske dece iz Lipljana

NASTAVLJA SE ETNICKI TEROR NA KOSOVU I METOHIJI

Samo u poslednje tri nedelje zabelezen je niz novih incidenata koji pokazuju da se situacija u juznoj pokrajini Srbije ne samo ne menja na bolje vec postaje sve teza i neizvesnija


ERP KIM Info-sluzba
Gracanica, 10. мај 2003.

Na Kosovu i Metohiji i dalje postoje dve realnosti koje jedna s drugom imaju malo sta zajednicko. S jedne strane cuju se zvanicne izjave pojedinih medjunarodnih predstavnika i lidera kosovskih Albanaca u kojima se govori o stalnom poboljsanju situacije i o potrebi da se sto pre prenesu odgovornosti UNMIK-a na lokalno stanovnistvo. S druge strane, za kosovsko-metohijske Srbe, a vecim delom i za druge ugrozene manjinske zajednice koje i dalje zive u opstadnom stanju, situacija ne samo da se ne menja na bolje, vec zivot realno postaje sve tezi, a buducnost sve neizvesnija.

STARICA NADJENA U LOKVI KRVI

Uoci vaskrsnjih praznika, na Veliki Petak 25. aprila albanski huligani surovo su pretukli Srpkinju Smiljku Andjelkovic (66) u njenoj kuci u Lipljanu. Napadaci su upali je oko 17 sati u kucu Andjelkovica i Smiljki Andjelkovic, koja je u to vreme bila sama, naneli teske telesne povrede. Kada je njen suprug Ljubinko Andjelkovic stigao kuci, zatekao je suprugu kako lezi u kuhinji u lokvi krvi, a krvava je bila i stolica kojom je, kako se cini, starica vise puta udarana u glavu. Prva pomoc joj je ukazana u bolnici 'Simonida' u Gracanici, gde su lekari konstatovali teske povrede lobanje. Porodica Andjelkovic je vec odavno izlozena pretnjama lokalnih albanskih ekstremista koji pod svaku cenu zele da otkupe njihov stan i prinude Andjelkovice da se isele iz Lipljana. Ovaj napad izazvao je dodatnu uznemirenost u ovoj opstini centralnog Kosova u kojoj preostalih par hiljada Srba vec cetiri godine zivi pod konstanim etnickim terorom albanske vecine.

Istog dana albanski policajci, pripadnici Kosovske policije (KPS), bez ikakvog konkretnog razloga, gotovo pet sati drzali su konvoj srpskih autobusa i vozila na administrativnoj granici Kosova i Metohije kod Podujeva. Iako je konvoj imao redovnu pratnju KFOR-a, koja je trebalo da ih sprovede do Brezovice kako bi sa svojom rodbinom proslavili nastupajuce praznike, Kosovska policija nije dozvolila prolaz vozilima. Tek nakon intervencije predstavnice Eparhije rasko-prizrenske gdje. Svetlane Stevic u sedistu UNMIK policije u Pristini albanski policajci su pustili srpski konvoj da produzi svoj put.

DELA SRPSKE KNJIZEVNOSTI U KONTEJNERIMA ZA SMECE

Istog dana, kada su pravoslavni hriscani molitveno obelezavali dan Hristovog raspeca i golgotskog stradanja, stigla je potresna vest iz Gnjilana da su Albanci iz gradske biblioteke izbacili na smetliste oko 1000 knjiga na srpskom jeziku. Medju knjigama koje su se nasle u kontejnerima za smece mogli su se videti naslovi poznatog srpskog nobelovca Ive Andrica, Njegosa i pesnikinje Desanke Maksimovic. Nazalost ovo varvarsko delo koje podseca na paljenje knjiga iz vremena nacizma nije jedini slucaj ove vrste. Neposredno nakon zavrsetka rata 1999. godine i dolaska medjunarodne misije UN i KFOR-a na Kosovo i Metohiju hiljade srpskih knjiga izbacene su iz biblioteka kosovsko-metohijskih gradova u kojima zivi vecinsko albansko stanovnistvo i zapaljene. Slicno se postupalo i sa knjigama iz privatnih biblioteka koje njihovi vlasnici Srbi nisu na vreme stigli da evakuisu. Ovaj najnoviji anti-civilizacijski akt ponajbolje ilustruje stravicne obrise nove drzave koja se uspostavlja na ovim prostorima, nazalost pod upravom i pokroviteljstvom UN. Kosovski ombudsman, Poljak Marek Novicki naredio je hitnu istragu i zalozio se da se preostale srpske knjige zastite od unistavanja. Kao i u slicnim prilikama nijedan predstavnik kosovskih Albanaca nije osudio ovaj cin niti je izbacivanje srpkih knjiga na smetljiste u izazvalo bilo kakvu paznju albanske "intelektualne javnosti".

UCESTALI ALBANSKI NAPADI NA SRBE U SUVOM DOLU

Samo nekoliko dana posle praznika Vaskrsenja Hristovog, 3. maja, Milan i Milorad Jeftic, mestani Suvog Dola, sela u blizini Kosovske Mitrovice, povredjeni su kada je na njih namerno naleteo autobus kojim je upravljao kosovski Albanac. Medjunrodna policija odmah je uhapsila vozaca koji ovih dana treba da bude izveden pred sud. Samo tri dana kasnije (6. maja) autobus 'Kosmetprevoza' koji je prevozio djake srpske nacionalnosti na relaciji Kosovska Mitrovica-Suvi Do, kamenovali su Albanci. Povredjenih nije bilo, ali je autobus demoliran.

Srbi iz Suvog Dola, ogorceni ucestalim napadima Albanaca organizovali su protest 7 maja i zatrazili efikasniju zastitu od albanskih ekstremista. Da bi rasterali 250 okupljenih Srba pripadnici danskog bataljona KFOR bacali su 'suzavac' na mestane ne obaziruci se na prisutne zene i decu. Tom prilikom je povredjena Gordana Jeftic, koja je potom u teskom zdravstvenom stanju prebacena u Medicinski centar u Kosovskoj Mitrovici. Osim toga, pripadnici KFOR-a su prema tvrdjenju lokalnih Srba oduzeli njihov autobus (koji je prethodnog dana bio kamenovan) i koji je do sada bio njihova jedina veza sa Kosovskom Mitrovicom.

Istog dana, albanski ekstremisti naneli su teske povrede taksisti iz tog sela Dejanu Jefticu, od kojih se jos oporavlja u Medicinskom centru u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKI ZASTITNI KORPUS IPAK UMESAN U TERORISTICKI NAPAD

U medjuvremenu, predstavnici UNMIK-a su konacno zvanicno potvrdili da iza postavljanja eksploziva na mostu u selu Loziste kod Zvecana stoje dvojica pripadnika Kosovskog zastitnog korpusa (KZK). Ova vest pojavila se u jeku sve intenzivnijih pokusaja predstavnika KZK da u javnosti stvore utisak kako ova organizacija treba da bude transformisana u buducu vojsku Kosova. Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju odmah je pozvao kosovske Srbe da ne ulaze u Kosovski zastitni korpus jer je on 'direktni naslednik Oslobodilacke vojske Kosova i organizacija koja stoji iza brojnih teroristickih napada na pripadnike srpske i ostalih nealbanskih zajednica'. 'Svi Srbi treba da budu svesni cinjenice', navodi Koordinacioni centar u svom saopstenju, da KZK pruza 'logisticku podrsku teroristickoj organizaciji ANA, odgovornoj za nedavne teroristicke napade na severu Kosova'. Nezvanicnu potvrdu da KZK zaista ima cvrste veze sa tzv. "Albanakom nacionalnom Armijom", koju je proslog meseca sef UNMIK-a stavio na listu teroristickih organizacija, dali su i medjunarodni predstavnici misije UN koji su obavestili javnost da se zbog umesanosti pripadnika KZK u teroristicki napad u Lozistu otkazuju programi obuke pripadnika Korpusa u inostranstvu. Po tvrdjenju lidera kosovskih Srba famozna ANA je u stvari fantomska organizacija iza koje svojim ljudstvom i logistikom u potpunosti stoji Kosovski zastitni korpus.

OSKRNAVLJENO SRPSKO GROBLJE KOD VITINE

Nazalost, ovu crnu hroniku zavrsavamo i najnovijim primerom skrnavljenja pravoslavnog groblja u selu Zitinje kod Kosovske Vitine
gde su nepoznate osobe potpuno su porusile jedanaest nadgrobnih spomenika. Po izjavi Zorana Stankovica, raseljenog lica, koji je smesten nedaleko od svog sela u susednom Klokotu, skrnavljenje nadgrobnih spomenika najverovatnije se desilo za vreme prvomajskih praznika, a medju porusenima je i spomenik njegovom sinu kojeg su albanski ekstremisti ubili pre 4 godine na kucnom pragu. Inace Srbi iz Zitinja morali su da napuste svoje selo u leto 1999. godine pod pritiskom lokalnih albanskih ekstremista i od tada u selu zive samo Albanci.

U svim ovim slucajevima, kao po obicaju, potpuno je izostala odovarajuca reakcija kosovskih institucija koje izgleda vise brinu o tome kako da Pokrajina sto pre postane nezavisna albanska drzava nego u kakvim ce uslovima ziveti njeno stanovnistvo. Postovanje prava nevecinskog stanovnistva, red i poredak odavno su na margini interesovanja vodecih albanskih politicara koji svetu pokusavaju da prikazu potpuno drugaciju sliku koja ne odgovara stvarnosti na ovim prostorima i tako prikriju gorku istinu da je nakon 1999. na Kosovu i Metohiji uspostavljen rezim terora i etnicke diskriminacije koji traje sve do danas uz precutnu podrsku medjunarodnih krugova.

ZATVORENICI U SOPSTVENIM DOMOVIMA

Da ovi najnoviji incidenti nisu izolovani slucajevi i izuzetak u kosovskoj stvarnosti potvrdjuje i najnoviji isvestaj americke organizacije za zastitu ljudskh prava "Amnesty Intrnational", objavljen u aprilu mesecu ove godine pod nazivom "Zatvorenici u sopstvenim domovima" u kome se detaljno prikazuje polozaj srpskog naroda i manjinskih zajednica na Kosovu i Metohiji u poslednje dve godine. U do sada najpotpunijem medjunarodnom izvestaju ove vrste detaljno se govori o napadima na nevecinsko stanovnistvo, unistavanju crkava i grobalja, etnickoj diskriminaciji i najbrutalnijem gazenju osnovnih ljudskih prava.

U zakljucima ovog izvestaja sasvim jasno se istice da UNMIK i KFOR "nisu uspeli u svome radu da obezbede postovanje ljudskih prava ne preduzimajuci blagovremen i odgovarajuce akcije protiv njihovog krsenja" i apeluje se na predstavnike medjunarodne misije UN i KFOR-a da "pocinioce zlocina privedu pravdi i preduzmu efikasnije mere zastite ugrozenog stanovnistva".

Nakon proslomesecnog izvestaja Saveta Bezbednosti UN, u kome se mozda po prvi put ostrijim tonovima kritikuje ponasanje kosovakih Albanaca, a indirektno i sam rad misije UN koja tolerise divljanje ekstremista, ostaje nada da medjunarodna zajednica nece nastaviti da ignorise katastrofalnu situaciju koja vec cetiri godine postoji pod njenim protektoratom.

Koliko ce ove reci kritike i upozorenja generalnog sekretara UN Kofi Anana naci odziva medju predstavnicima misije UN i KFOR-a, kao i medju lokalnim stanovnistvom ostaje da se vidi u narednim mesecima koji su od kljucnog znacaja za sudbinu ovog jedinog preostalog kriznog zarista na Balkanu.

S.M.D.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service