10. juli 2003

Info-bilten ERP KIM 10-07-03

PODPREDSEDNIK VLADE SRBIJE DR. NEBOJSA COVIC U POSETI METOHIJIDr. Covic u poseti manastiru Visoki Decani


ERPKIM INFO-SLUZBA
DECANI 10. juli 2003

Podpredsednik Vlade Srbije i sef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Dr. Nebojsa Covic sa saradnicima jucer i danas posetio je srpske enklave i manastire na podrucju Metohije. Dr. Covic je u sredu posetio srpska sela Crkolez, Suvo Grlo, Banju, Osojane, Bicu i Gorazdevac gde je razgovarao sa preostalim Srbima ove oblasti o mogucnostima unapredjenja zivota i prevazilazenja postojecih problema. Dr. Covic je u vise navrata istakao spremnost Koordinacionog Centra i Vlade Srbije ne samo da se omoguci opstanak Srba u ovim selima vec i da doprinese povratku raseljenih. U vecernjim casovima podpredsednik Vlade je posetio manastir Pecku Patrijarsiju.

U cetvrtak ujutro delegacija Koordinacionog centra obisla je poruseno srpsko selo Belo Polje kod Peci gde je planiran skori povratak srpskih prognanika.

Nakon posete Belom Polju Dr. Covic sa saradnicima je posetio i manastir Visoki Decani gde je razgovarao sa igumanom Teodosijem i monasima i upoznao se sa zivotom ove svetinje u postojecim uslovima izolacije. Dr. Covic je istakao cvrstu spremnost Vlade i Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju da se pomogne nasim pravoslavnim svetinjama koje predstavljaju vazne centre za opstanak srpskog naroda i ocuvanje vekovnih duhovnih i kulturnih vrednosti srpskog naroda.

Nakon posete Decanima Dr. Nebojsa Covic je krenuo u posetu Srbima u Orahovcu i Velikoj Hoci.


Dr. Nebojsa Covic u poseti srpskom selu Banje kod Istoka


Pred kapijom manastira Visoki Decani

TOP


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service